Banner Before Header

Kazakstanin presidentti: Venäjän johtamat joukot alkavat lähteä maasta kahden päivän sisällä – kutsui mielen­osoittajia terroristeiksi

Venäjän johtaman CSTO-järjestön joukot alkavat vetäytyä Kazakstanista kahden päivän kuluessa, sanoo maan presidentti Kasym-Zhomart Tokajev. Vetäytyminen kestää presidentin mukaan enintään kymmenen päivää.

Tokajev kertoi asiasta videopuhelussa Kazakstanin hallitukselle ja parlamentille tiistaina.

Venäjän johtama IVY-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö CSTO lähetti Tokajevin pyynnöstä Kazakstaniin yli 2 000 sotilasta, kun maassa syttyneet mielenosoitukset olivat yltyneet levottomuuksiksi.

Presidentin mukaan joukkojen päätehtävä on nyt ”suoritettu onnistuneesti”. Tokajev nimitti CSTO:n joukkoja rauhanturvaajiksi. Samaa nimitystä on käyttänyt myös järjestö itse.

Lue lisää: Kazakstanin presidentti: Venäjän johtamat joukot poistuvat maasta ”pian” – Putinilta tiukka lausunto

Tokajev ilmoitti lisäksi tukevansa väliaikaista pääministeriä Alihan Smailovia tehtävään pysyvästi. Esitys sai tiistaina lainsäätäjien yksimielisen tuen.

Tokajev kertoi asiasta videopuhelussa Kazakstanin hallitukselle ja parlamentille tiistaina.

Kazakstanissa kuoli viime viikon levottomuuksissa ainakin toistasataa ihmistä ja tuhansia mielenosoittajia otettiin kiinni.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua vuodenvaihteessa. Protestit kehittyivät laajemmaksi tyytymättömyyden osoitukseksi muun muassa maan presidenttiä vastaan.

Lue lisää: YK kritisoi Kazakstania, osa viime viikon levottomuuksiin vastanneista sotilaista oli sonnustautunut YK:n sinisiin kypäriin

Levottomuuksien aikana viranomaiset kertoivat, että Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa järjestettiin terrorismin vastainen operaatio.

Presidentti Tokajev on syyttänyt levottomuuksia vallankaappausyritykseksi ja kuvaillut mielenosoittajia muun muassa terroristeiksi. Kazakstanin tärkeän liittolaisen Venäjän presidentti Vladimir Putin on niin ikään arvioinut Kazakstanin joutuneen ”kansainvälisen terrorismin” kohteeksi.

Lue lisää: Mellakat puhkesivat aivan naapurissa – Kazakstanissa asuva Katri havaitsi jo syksyllä jotain poikkeuksellista: ”Heitä oli paljon ja heitä oli kaikkialla”

Tokajev torjui jo perjantaina kehotukset neuvotella mielenosoittajien kanssa. Sen sijaan hän vakuutti, että ”aseistetut bandiitit” tuhotaan ja valtuutti joukkonsa ampumaan tappavasti varoituksetta.

Kazakstanin protesteista on ollut vaikea saada kuvaa, sillä kansainvälisten toimittajien työtä maassa on rajoitettu ja protesteista on saatu pääasiassa vain Kazakstanin hallinnon välittämää tietoa. Lisäksi internet oli useita päiviä poikki.

Source Link is.fi