Kazakstanissa 26 mielenosoittajaa ja 18 poliisia kuollut – presidentti: ”Järjestys on palautettu”

Kazakstanissa viranomaiset ovat tappaneet yhteensä 26 mielenosoituksiin osallistunutta ihmistä ja ottaneet kiinni tuhansia, kertoo maan sisäministeriö valtiollisen tv-kanavan ja kansainvälisten uutistoimistojen mukaan.

– Kaikkiaan yli 3 000 rikollista on pidätetty, 26 eliminoitu ja 18 aseistautunutta terroristia on loukkaantunut, ministeriö muotoilee.

Viranomaisten mukaan lisäksi 18 poliisia on kuollut ja lähes 748 poliisia on loukkaantunut viime päivien levottomuuksissa.

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan mielenosoittajia on tänään perjantaina linnoittautunut televisioasemalle ja laukauksia on ammuttu maan suurimman kaupungin Almatyn keskustassa.

Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev sanoi perjantaiaamuna Suomen aikaa, että ”perustuslaillinen järjestys” on saatu enimmäkseen palautettua koko maahan. Ympäri maata on pystytetty kymmeniä ympärivuorokautisia tarkastuspisteitä.

Tokajev pitää myöhemmin perjantaina kansalle televisiopuheen.

– Turvallisuusjoukot tekevät kovaa työtä. Terrorisminvastaiset toimet jatkuvat, kunnes kaikki militantit on tuhottu, Tokajev sanoi tiedotteessa.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Venäläiset saapuivat Almatyyn

Presidentti Tokajev on syyttänyt levottomuuksista ulkomaisia terroristiryhmiä ja pyytänyt apua Venäjän johtaman kollektiivisen turvallisuusjärjestön CSTO:n mailta. Venäjä sanoo lähettäneensä entiseen neuvostotasavaltaan joukkoja ”rauhanturvaustehtävään” vakauttamaan tilannetta.

Eilen torstaina mielenosoittajat ja Kazakstanin armeija ottivat yhteen Almatyssa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan perjantaiaamuna venäläisjoukkoja on nähty Almatyn keskusaukiolla, jossa yhteenotot tapahtuivat. Muutaman sadan metrin päässä venäläisjoukoista Reutersin toimittajat näkivät kuolleen ihmisen pahoin runnotussa siviiliautossa.

Mielenosoitukset alkoivat Kazakstanissa viime sunnuntaina, kun ihmiset lähtivät kaduille vastustamaan polttoaineen hinnan nousua.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan arvioi Ylelle torstaina, että mielenosoitukset viestivät muun muassa laajamittaisesta tyytymättömyydestä korruptioon. Vauraassa öljyvaltiossa rikkaudet ovat keskittyneet pienen eliitin käsiin.

Lue lisää:

Source Link yle.fi