Banner Before Header

Kazakstanissa mielenosoittajat ja armeija ottaneet yhteen – uutistoimistot: alueelta kuultu laukauksia

Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa armeija ja mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen, kertovat uutistoimistot Reuters ja Tass.

Almatyn poliisi kertoo ”eliminoineensa” kymmeniä mielenosoittajia, kertoo uutistoimisto Interfax Reutersin mukaan. Reuters ei täsmennä, mitä eliminoinnilla tarkoitetaan.

Uutistoimisto AFP kertoo, että kymmeniä mielenosoittajia olisi kuollut.

AFP:n mukaan kuolemat liittyvät viime yön tapahtumiin. Tuolloin mielenosoittajat yrittivät rynnätä hallintorakennuksiin Almatyssä.

– Kymmeniä hyökkääjiä eliminoitiin, sanoi poliisin tiedottaja Saltanat Azirbek AFP:n mukaan. AFP:n tiedot pohjaavat Interfax-, Tass- ja Ria Novosti -uutistoimistojen tietoihin.

Reutersin mukaan armeijan joukkoja on aiemmin tänään kulkenut jalan ja viety panssaroiduilla ajoneuvoilla Almatyn keskusaukiolle, jonne on kokoontunut satoja mielenosoittajia.

Reutersin silminnäkijöiden mukaan paikalta on kuultu laukauksia, kun armeijan joukot lähestyivät väkijoukkoa.

Tassin mukaan kyseessä olisi ollut ”kiivas” ammuskelu sotilaiden ja aseistettujen henkilöiden välillä pormestarinviraston edustalla.

– Joukot saapuivat aukiolle ja aloittivat häiriköiden siivoamisen. Intensiivinen tulitus on käynnissä, kertoo Tassin toimittaja.

Presidentin asunnon turvallisuutta vahvistettiin väkivaltaisuuksien takia. Kuva: Turar Kazangapov / AOP

Tass: Kazakstanissa pörssi ja pankit suljettu

Kazakstanissa kaikkien muiden paitsi keskuspankin toiminta on keskeytetty ja osakemarkkinat jäädytetty, kertoo Tass.

Asiasta kertoi Kazakstanin keskuspankin lehdistösihteeri Olzhas Ramazanov Khabar 24 TV-kanavalle. Ramazanovin mukaan syynä on turvallisuustilanne maassa.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Kazakstanissa puhkesi sunnuntaina mielenosoituksia polttoaineen hinnannousun takia ja ne ovat muuttuneet väkivaltaisiksi. Mielenosoitukset ovat jatkuneet ja koko maahan on julistettu hätätila. Kazakstanin hallitus erosi tilanteen takia. Presidentti on pyytänyt Venäjän johtamalta sotilasjärjestöltä apua.

Sekasorron keskellä olevan maan tilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa maan internetyhteyksien ollessa poikki.

Venäjän johtama Ivy-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö kertoi lähettävänsä Kazakstanille sotilasapua.

Päivitetty 6.1. kello 8.28: Täydennetty AFP:n lisätiedoilla kuolemantapauksista

Lue myös:

Source Link yle.fi