Banner Before Header

Kerttu Niskasella ja Krista Pärmäkoskella todella kutkuttava tilanne – asiantuntijat perkaavat Suomen mitalimahdollisuudet hiihdon parisprinteissä

ZHANGJIAKOU. Yle Urheilun asiantuntijat Jussi Piirainen ja Toni Roponen pitävät Suomen parisprinttijoukkueita odotettuina ja juuri oikeina. Myös hiihtojärjestykset ovat asiantuntijoiden mielestä hyvät. Naisten puolella Kerttu Niskanen aloittaa ja Krista Pärmäkoski on ankkuri, miehissä Iivo Niskanen on aloittaja ja Joni Mäki ankkuri.

– Niskaset pystyvät hiihdättämään ja väsyttämään muiden aloittajia. Repimään tai kuromaan eroja kiinni. Molemmat ankkurit ovat kaksikosta parempia kiriominaisuuksiltaan, joten heillä on millä vastata, Piirainen sanoi.

Roponen odottaa, että Iivo Niskanen on omalla osuudellaan työmies, joka panee muut koville, mutta todennäköisesti joutuu myös itse koville. Koska taistelu mitaleista on tiukka, pitää Iivo Niskasen pystyä petaamaan Joni Mäelle hyvät paikat ennen kaikkea viimeiselle kierrokselle.

– Naisten kisassa nähdään varmasti vauhtia ja on hyvä, että Suomen joukkueessa molemmat kestävät hyvin vauhtia. Kerttu ja Krista voivat tehdä venäläisten kanssa yhteistyötä vauhdin pidossa, Roponen sanoi.

Koska sekä Ruotsi (Maja DahlqvistJonna Sundling) että Norja (Tiril Udnes WengMaiken Caspersen Falla) ovat sprinttiin erikoistuneilla hiihtäjillä liikenteessä, on todennäköistä, että venäläiset Julia Stupak ja Natalia Neprjajeva pitävät molemmat kovaa vauhtia alusta asti.

Poikkeuksellisen paljon korkeuseroa

Parisprintissä käytetään samaa 1,5 kilometrin rataa kuin sprinttikisassa. Se on naisille pitkähkö, mutta miehille lyhyempi kuin mitä alun perin suunniteltiin. Miesten 1,8 kilometrin rata lyhennettiin ennen kauden alkua saman mittaiseksi kuin naisten rata.

Jussi Piiraisen mukaan rata sopii hyvin sekä Suomen miehille että naisille.

– Radassa on paljon korkeuseroa, 30 metriä, ja se tulee yhteen nousuun. Se on poikkeuksellisen paljon sprintissä ja pariviestissä. Se on loivaa nousua, mikä on Suomen naisille erittäin hyvä, Piirainen sanoo.

– Luulen, että tuo 1,5 kilometriä on hyvä myös Suomen miehille, vaikka Iivo voisi hiihtää pidempääkin. Se on kuitenkin kohtalaisen pitkä, sillä vapaalla hiihdettiin 2.45-aikoja ja perinteisellä tulee todennäköisesti 3 minuutin kierroksia.

Kisaan lähtee hyvin monta eri lailla rakennettua joukkuetta. Osalla on puhtaita sprinttereitä avausosuudella, osalla normaalimatkojen hiihtäjiä. Piirainen uskoo, että osuuksilla tulee paljon vaihtelua.

– Ensimmäisellä tulee eroja ja toisella hiihdetään kiinni tai päinvastoin. Uskoisin, että kilpailu ratkotaan vasta ankkuriosuuksilla, Piirainen sanoi.

Sprintin latuprofiili

Naisissa monta suosikkia

Yle Urheilun asiantuntijat listaavat sekä miesten että naisten ennakkosuosikeiksi samat joukkueet. Naisissa suurimmat ennakkosuosikit ovat Venäjän olympiajoukkue ja Ruotsi, miehissä Venäjän olympiajoukkue ja Norja. Suomi on seuraavassa kategoriassa.

– Naisissa Suomi on vahva jopa kultataisteluun mukaan, mutta yhtä lailla mitalikin voi olla tiukassa. Tilanne on sama kuin viestissä, siellä on useampia joukkueita mukana taistelemassa, Piirainen sanoi.

– Realistista on tavoitella molemmissa mitalia, mutta mitalin saavuttaminen vaatii täydellistä onnistumista, Roponen muistutti.

Miehissä venäläiset ovat ykkössuosikkeja Norjan kanssa, mutta Roposen mielestä Norjan menestys on täysin kiinni siitä, miten Erik Valnes jaksaa Aleksandr Bolshunovin vauhdissa. Naisissa Suomi taistelee asiantuntijoiden mielestä tiukimmin Yhdysvaltojen ja Norjan kanssa. Roposen mielestä etenkin Yhdysvallat on mielenkiintoinen joukkue.

Suomi taistelee asiantuntijoiden mielestä naisissa tiukimmin Yhdysvaltojen ja Norjan kanssa. Roposen mielestä etenkin Yhdysvallat on mielenkiintoinen joukkue.

– Tällä radalla jaksaminen on isossa roolissa. Rosie Brennan ja Jessie Diggins eivät kumpikaan ole periaatteessa perinteisen hiihtäjiä, mutta he ovat todella kovia sprinttereitä ja osoittivat perinteisen kympillä, että jaksamista löytyy.

Brennan sijoittui 10 kilometrin kisassa 13:nneksi ja Diggins 8:nneksi.

Molempien listalta löytyy myös Saksa, joka onnistui mainiosti viestissä. Hopealle yltäneen joukkueen perinteisen osuuden hiihtäjät ovat nyt mukana parisprintissä.

– Koska suksilla on ollut merkittävä rooli täällä, on Saksa mielenkiintoinen joukkue. Mitä pidemmälle kisa menee, sen vahvempia he saattavat olla, Roponen totesi.

Italia mukaan miesten voittotaisteluun

Miehissä Piirainen ja Roponen nostavat Suomen kanssa mitaleista taistelemaan Ranskan ja Ruotsi, mutta heidän mielestään myös Italian kaksikko Francesco de FabianiFederico Pellegrino kannattaa panna muistiin.

– Italia saattaa olla jopa sellainen joukkue, jolla on mahdollisuus voittaa, Piirainen sanoi.

Naisten välierät alkavat kello 9.15 ja miesten välierät 10.15. Naisten finaali hiihdetään kello 11.15 alkaen. Miesten finaali on vuorossa kello 11.45.

Lue myös:

Source Link yle.fi