Banner Before Header

Keski-iän sydän- ja verisuonitaudit mahdollisesti suurempi muistisairauksien riski naisille

Keski-iän sydän- ja verisuonitaudit ovat mahdollisesti suurempi muistisairauksien riski naisille kuin miehille.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa seurattiin 920 miestä ja 940 naista keskimäärin kolmen vuoden ajan. Osallistujat olivat 50–69-vuotiaita tutkimuksen alkaessa ja heille tehtiin muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavia testejä 15 kuukauden välein.

Miehistä 83 prosentilla ja naisista 75 prosentilla oli vähintään yksi sydän- ja verisuonitauti tai niiden riskitekijä kuten korkea verenpaine tai diabetes.

Vaikka sydän- ja verisuonitaudit ja riskitekijät olivat yleisempiä miehillä, ne liittyivät suurempaan kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen naisilla. Erot eivät olleet suuria, mutta esimerkiksi sepelvaltimotautia potevien naisten kognitiiviset mielentoiminnot heikkenivät vuodessa kaksi kertaa nopeammin kuin sepelvaltimotautia sairastavien miesten.

Tutkijoiden tulokset antavat aiheen seurata etenkin keski-ikäisten sydän- ja verisuonitauteja potevien naisten muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen kehittymistä.

Sydänoireita ja niiden riskitekijöitä ehkäisevät elämäntapamuutokset ovat silti paikallaan kaikille. Muun muassa liikunta, monipuolinen ja kasvispainotteinen ruokavalio, laihduttaminen, kohtuus alkoholin käytössä ja tupakoinnin lopettaminen pienentävät sekä sydän- ja verisuonitautien että muistisairauksien riskiä.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Source Link is.fi