Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_acbbe4ab16d4d488429ce5eaf849df49, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Keskustelu avohakkuista äityi väittelyksi – vihreiden Pitko: ”Aika on ajanut tehometsätalouden ohi”, keskustan Hoskonen syytti ”epätotuudesta” – Uutisalue
Banner Before Header

Keskustelu avohakkuista äityi väittelyksi – vihreiden Pitko: ”Aika on ajanut tehometsätalouden ohi”, keskustan Hoskonen syytti ”epätotuudesta”

Avohakkuiden kieltämistä valtion mailla vaatinut kansalaisaloite kuumensi tunteita vielä loppumetreillä.

Eduskunnan keskusteli aloitteesta täysistunnossa tänään tiistaina.

Kansalaisaloitteella ei ole käytännössä enää läpimenon mahdollisuuksia, sillä maa- ja metsätalousvaliokunta on esittänyt sen hylkäämistä aiemmin tässä kuussa. Valiokunta otti kansalaisaloitteen käsittelyyn reilu vuosi sitten, kun se keräsi vaaditut 50 000 allekirjoitusta.

Ympäristöjärjestöjen alulle paneman kansalaisaloitteen allekirjoittajat vaativat, että valtio ei saisi tehdä lainkaan avohakkuita omistamissaan metsissä.

Käytännössä kielto olisi tarkoittanut siirtymistä jatkuvapeitteiseen metsäkasvatukseen. Siinä puustoa ei poisteta kokonaan, vaan hakkuissa poimitaan vain suurimmat puut.

Vihreiden ja vasemmiston kansanedustajat kiittivät eduskunnassa kansalaisaloitetta muun muassa siitä, että se on herättänyt julkista keskustelua jatkuvasta metsänkasvatuksesta.

Jatkuva kasvatus oli kielletty Suomen metsälaissa vuoteen 2014 saakka. WWF:n parin vuoden takaisen kyselyn (siirryt toiseen palveluun)mukaan metsänomistajille ei edelleenkään tarjota siitä tarpeeksi tietoa.

– Muutoksen tuulet puhaltavat suhtautumisessa avohakkuisiin. On selvää, että aika on ajanut tehometsätalouden ohi, vihreiden Jenni Pitko sanoi.

Tiina Elo (vihr.) piti jatkuvaa kasvatusta keinona metsien uhanalaisten lajien suojeluun.

– Suomen metsäluonto on hätätilassa, Elo sanoi.

Vaikka maa- ja metsätalousvaliokunta esittää kansalaisaloitteen hylkäämistä, se esittää myös jatkotoimia.

Valiokunnan mukaan eduskunnan pitäisi selvityttää mahdollisuutta lisätä jatkuvan kasvatusta valtion metsissä. Selvitys pitäisi tehdä jo ensi vuoden loppuun mennessä.

Valiokunta ehdottaa myös, että valtion metsiä hallinnoivan Metsähallituksen tuottotavoite pitäisi tarkistaa siten, ettei se olisi esteenä metsien kestävälle käytölle.

Tuottotavoite tarkoittaa rahamäärää, joka Metsähallituksen pitää tilittää valtiolle muun muassa puuta myymällä. Tuottotavoitetta kevenne (siirryt toiseen palveluun)ttiin viime vuonna.

Vasemmistoliiton Jari Myllykosken mielestä ehdotukset ottavat ”askeleen oikeaan suuntaan”. Vihreiden Satu Hassi taas luonnehti kansalaisaloitetta niiden perusteella ”suunnilleen puoliksi hyväksytyksi”.

Keskustan Hoskonen syytti vihreitä ”biologisesta epätotuudesta”

Keskustan ja perussuomalaisten kansanedustajat ilmaisivat tyytyväisyytensä sen sijaan siihen, että kansalaisaloite kaatui valiokuntakäsittelyssä. He pitivät jatkuvaan kasvatukseen siirtymistä uhkana muun muassa metsäteollisuuden puunsaannille.

Keskustan Hannu Hoskonen ja Tuomas Kettunen nostivat esiin sahateollisuuden, vaikka jatkuvassa kasvatuksessa keskitytään korjaamaan juuri rakentamiseen kelpaavaa tukkipuuta.

– Avohakkuiden myötä tulee järeätä tukkia rakentamiseen sen sijaan, että tehtäisiin kaikki vain betonista, Kettunen sanoi.

Hoskonen väitti useaan kertaan, että metsäkoneet vahingoittavat puiden juuria jatkuvan kasvatuksen hakkuiden yhteydessä.

Hän äityi vihjaamaan istuntosalissa, että erityisest vihreiden edustajat olisivat vääristelleet totuutta puheenvuoroissaan.

– Täällä levitellään biologisia epätotuuksia, Hoskonen sanoi.

Eduskunta käsittelee aloitetta viimeisen kerran perjantaina.

Lue lisää:

Source Link yle.fi