Banner Before Header

Kestävyyslajien kultavuosien lajipäällikkö muistelee: ”Jukka Uunila oli urheilujohtaja isolla Jiillä”

Tieto maanantaina kuolleen urheiluvaikuttaja Jukka Uunilan poismenosta otettiin urheilumaailmassa haikeasti vastaan. Uunila kuoli Helsingissä maanantai-iltana 98-vuotiaana lyhyen sairaalahoidon jälkeen koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen.

Suomen Olympiakomitean ja Urheiluliiton puheenjohtajana toiminut Uunila oli merkittävässä osassa suomalaisen kestävyysjuoksun nostamisessa huipulle. Kestävyyslajien lajipäällikkönä vuosina 1968–1982 toiminut Kari Sinkkonen kuvailee entistä urheilujohtajaa visionääriksi.

– Jukka oli urheilujohtaja isolla jiillä. Hän ymmärsi urheilua ja valmennusta. Kun Suomen yleisurheilu oli vuonna 1965 aivan alamaissa, hän totesi, että nyt kutsutaan Suomeen Lydiard ja nostetaan ensin kestävyysjuoksu. Muut lajit seuraavat perässä, Sinkkonen muistelee Yle Urheilulle.

Kari Sinkkonen vuonna 2015. Kuva: Petri Vironen / Yle

Hannes Kolehmaisen, Paavo Nurmen ja kumppaneiden jälkeen Suomen yleisurheilu oli 1960-luvun puolivälissä tuloksina mitattuna pohjalla.

Uunila aloitti SUL:n johdossa vuonna 1965 ja pestasi ensitöikseen kestävyysjuoksun päävalmentajaksi uusiseelantilaisen Arthur Lydiardin. Lydiard oli johdattanut Uuden-Seelannin juoksijat maailman huipulle, ja Uunila halusi valmentajan toistavan temppunsa Suomessa.

– Hän oli visionääri siinä suhteessa, että ymmärsi kestävyysjuoksun merkityksen lajille. Näin saatiin koko yleisurheilukenttä siihen mukaan, Sinkkonen sanoo.

”Määrätietoinen ja oikeudenmukainen”

Sinkkonen muistelee Uunilan uudistaneen organisaatiota tehokkaammaksi. Uunila toi urheiluun tavoitejohtamisen käsitettä ja kehitti valmennuskoulutusta.

– Hän otti konsultin, joka uudisti organisaation. Konsultti laittoi meidät virkailijat ja valmentajat töihin. Tuli eri lajien vastuuvalmentajat ja jokaisella lajiryhmän vetäjällä oli vastuu. Jukka ajoi mahdollisuudet, että sitä suunnitelmaa pystyttiin toteuttamaan, Sinkkonen kuvailee.

Sinkkonen muistaa Uunilan määrätietoisena ja oikeudenmukaisena johtajana.

– Hän oli aika määrätietoinen ja määrätyssä mielessä kova. Hän pystyi vaatimaan, ja hänelle piti perustella asioita. Mutta hän oli kuitenkin oikeudenmukainen. Meillä oli kuitenkin kaikilla sama ajatus, nostaa laji sille kuuluvaan arvoon.

Lue myös:

Source Link yle.fi