Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1313eb305a5c9b4cb8e3aa2b366f75ce, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
KHO: Taloyhtiö saa kieltää tupakoinnin omassa asunnossa – Uutisalue

KHO: Taloyhtiö saa kieltää tupakoinnin omassa asunnossa

Taloyhtiö voi kieltää asukasta tupakoimasta omassa asunnossaan. Näin linjaa korkein hallinto-oikeus (KHO) tänään julkistamassaan päätöksessä.

Kysymyksessä on KHO:n niin sanottu vuosikirjapäätös, joka toimii ennakkotapauksena ja näin ohjaa lain soveltamista jatkossakin vastaavissa tapauksissa.

Tuusulalainen taloyhtiö oli pyytänyt kunnan terveystarkastajaa määräämään tupakointikiellon asuntoon, josta kulkeutuneesta tupakansavusta oli jo vuosien ajan aiheutunut haittaa muille asunnoille.

Asunnossa oli tehty rakenteiden korjauksia ja tiivistyksiä sekä ohjeistettu asukasta tupakoimaan siten, että tupakansavun leviäminen muihin huoneistoihin estyisi. Tupakansavun kulkeutumista ei kuitenkaan ollut saatu estettyä, KHO kertoo päätöksessään.

Taloyhtiö oli teettänyt kohtuudella vaadittavat toimenpiteet rakenteiden korjaamiseksi ja asukkaalle oli varattu mahdollisuus ehkäistä savun leviämistä omilla toimenpiteillään. Näin ollen tupakkalain edellytykset tupakointikiellon määräämiselle täyttyivät, KHO sanoo.

Oikeus toteaa, että tupakansavu on terveyshaitta ja että tupakointikiellon tarkoituksena on suojata muita asukkaita toistuvalta altistumiselta tupakansavulle omissa asuintiloissaan.

Tupakoiva asukas oli vedonnut muun muassa terveydentilastaan johtuviin vaikeuksiin siirtyä hissittömässä talossa sijaitsevasta asunnostaan ulkona sijaitsevalle tupakointipaikalle.

– Se, että määräyksen noudattaminen oli tupakoitsijalle hänen terveyteensä liittyvistä syistä johtuen mahdollisesti vaikeaa tai hankalaa, ei oikeuttanut altistamaan muita asukkaita tupakansavulle. Näin ollen kunnan terveystarkastajan oli tullut määrätä tupakointikielto asunnon sisätiloihin. KHO lausuu.

Source Link is.fi