Kiina tukahduttaa koronaviruksen deltamuunnosta kovin ottein – kiinalaisia kuohuttaa hotellikaranteeniin määrätyn naisen koiran tappaminen

PEKING Kiinan rajut toimet koronavirustartuntojen pysäyttämiseksi ällistyttävät jopa monia kansalaisia. Puolentoista miljardin asukkaan maassa tartuntoja on vähän kansainvälisesti verrattuna. Mutta Kiinassa on nollatoleranssi tartuntoja kohtaan.

Viruksen deltamuunnos on levinnyt sitkeästi Kiinassa. Kuluneen kuukauden aikana maassa on todettu yli 1 300 kotoperäistä tartuntaa. Tartuntoja on löytynyt ainakin 40 kaupungista.

Pääkaupunkiin Pekingiin on pääsy kielletty tai tiukasti rajoitettu alueilta, joissa on ollut yksikin koronavirustartunta. Pekingiin päästäkseen täytyy käydä koronavirustestissä korkeintaan 48 tuntia ennen matkaa. Pääkaupunkia suojellaan erityisen tarkasti helmikuussa järjestettävien talviolympialaisten takia.

Marraskuun alussa Shanghain Disneyland suljettiin yllättäen ja kaikki huvipuistossa olleet 34 000 asiakasta joutuivat koronavirustestiin. Syynä oli se, että edellisenä päivänä huvipuistossa käyneellä henkilöllä todettiin koronatartunta.

Koronatestikojulle on jonoa Pekingissä. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Koiran kova kohtalo kuohuttaa

Suurin tyrmistys rajuista koronatoimista nousi koiran tappamisesta. Nuori nainen latasi Twitterin tyyliseen kiinalaiseen viestipalvelu Weiboon videon (siirryt toiseen palveluun), jossa valkoiseen suojapukuun pukeutunut tartuntatyöntekijä hakkasi koiraa rautatangolla.

Nainen kertoi, että epidemiatyöntekijät tappoivat hänen koiransa Shangraon kaupungissa itäisessä Jiangxin provinssissa. Nainen oli joutunut hotellikaranteeniin, kun hänen asuinalueellaan yksi asukas oli saanut koronatartunnan.

Miljoonia ihmisiä ympäri Kiinaa on eristetty karanteeniin vain siksi, että heidän kotikulmillaan yhdellä henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Koronatestejä tehdään kokonaisille lähiöille. Syyksi riittää se, että alueella on käynyt henkilö, jolla on myöhemmin todettu tartunta.

Koiranomistaja ei saanut ottaa corgiaan mukaan hotellikaranteeniin. Nainen kertoi, että epidemiatyöntekijät olivat luvanneet koiran olevan turvassa kotona. Nainen kuitenkin näki asentamastaan valvontakamerasta, että asunnon desinfioijat tappoivat hänen lemmikkinsä.

– Kuulin koiran huudon valvontakameran kautta. Muutaman minuutin kuluttua näin heidän pitävän kädessään keltaista muovipussia. He sanoivat lopettaneensa koiran ja vievän sen pois, nainen kirjoitti Weibossa.

Naisen viesti ehti levitä alustalla laajasti ennen kuin sensuroijat ehtivät poistaa sen.

Somekansa ja valtion televisio samassa rintamassa

Weibon käyttäjät arvostelivat viranomaisten äärimmäisen kovia toimia. “Tämä on tyranniaa.” “Mitä kauheuksia he vielä tekevät epidemian estämisen nimissä?” “Lopetetaanko ihmisiä seuraavaksi?”, some-kansa kommentoi.

Nainen kirjoitti, että viranomaiset painostivat häntä poistamaan viestin työpaikan menettämisen uhalla. Lopulta nainen poisti viestin.

– Vaikka he olisivatkin epäilleet, että koiralla on virus, heidän olisi pitänyt sentään testata se ensin, nainen sanoi shanghailaiselle TV-asemalle. Hän esittäytyi nimellä Fu.

Paikallisviranomaiset kertoivat pyytäneensä koiranomistajalta anteeksi sitä, että he eivät kertoneet hänelle ennakkoon koiran lopettamisesta osana koronavirustoimia. Viranomaisten mukaan kyseiset työntekijät erotettiin.

Kiinassa lemmikkien omistus on yhä suositumpaa, joten tieto koiran tappamisesta järkytti kiinalaisia. Jopa Kiinan valtion televisioyhtiö vetosi tällä viikolla kanavallaan, että lemmikkejä pitää kohdella karanteeniaikana inhimillisesti. “Toisten ihmisten lemmikkejä ei saa kohdella kuin karjaa”, kanavalla sanottiin.

Rajakaupungin eristäminen ajoi asukkaat ahdinkoon

Kiinan Myanmarin vastaisella rajalla sijaitseva Ruilin kaupunki on puolestaan ollut eristyksissä jo suuren osan tätä vuotta koronatartuntojen takia.

Yli 200 000 ihmisen kaupungissa on tiukka nollatoleranssi, vaikka valtion televisiokanavan CCTV:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) 96 prosenttia asukkaista on rokotettu koronavirusta vastaan.

Ruilissa on havaittu kymmenen viime päivän aikana 39 kotoperäistä ja 30 kaupungin ulkopuolelta tullutta tartuntaa, kertoo uutistoimisto Xinhua (siirryt toiseen palveluun).

Jatkuvat koronavirustestit, etäkoulu ja kotiin eristäminen ovat arkea Ruilissa. Jopa pienen vauvan kerrotaan joutuneen koronatestiin jo 70 kertaa.

Toistuvat koronatestit ovat arkipäivää Kiinassa. Tämä testauspaikka sijaitsee Pekingissä. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Monen elinkeino on lähes tuhoutunut. Viranomaiset perustelevat karanteenia rajan yli laittomasti tulevien ihmisten tuomilla tartunnoilla.

Ruilissa asuva yrittäjä kertoi kiinalaiselle Phoenix TV -kanavalle kaupunkilaisten ahdingosta. Hän kuvailee, että 90 prosenttia kaupungin yrityksistä on ollut suljettuna puolen vuoden ajan.

– Meillä ei ole minkäänlaista tuloa ja hinnat ovat nousseet, nimettömänä esiintynyt mies kertoo.

TV-kanava näytti kuvissaan hiljaisia katuja ja suljettuja liikkeitä. Kaupungissa ei ole tarpeeksi jakelijoita toimittamaan ruokaa eristyksissä oleville ihmisille.

Ulkona liikkumiseen tarvitaan älypuhelimen sovelluksessa näkyvä vihreä terveyskoodi. Koodin avulla valvotaan ihmisten liikkeitä ja jäljitetään tartuntaketjuja.

Monen koodi ei ole vihreä, koska kaupunki luokitellaan koronavirusalueeksi. TV:n haastattelema mies kertoo, että terveydenhuollon henkilöstön työaika kuluu koronatestien tekemiseen.

Monet tiedotusvälineet kertovat (siirryt toiseen palveluun), että harvat poistumisluvan saaneet joutuvat kurjiin oloihin karanteeniin ennen lähtöä kaupungista.

Tiukan linjan odotetaan jatkuvan

Kiina ei hellitä tiukasta linjastaan, vaikka jo yli miljardi kiinalaista on saanut kaksi koronarokotetta ja kansalaisille jaetaan jo kolmatta annosta. Viisumin saaminen Kiinaan on yhä hankalaa. Maahan päässeet joutuvat kolmen viikon karanteeniin.

Venäjän rajalla Heihen kaupungissa viranomaiset tarjosivat 100 000 yuanin eli lähes 14 000 euron palkkion tiedosta, jotka auttavat jäljittämään koronatartuntojen lähteen alueella.

Pekingissä koronatestijonossa seisova Yan Wei kertoo Ylelle olevansa tyytyväinen tiukkoihin toimiin, jos ne estävät taudin leviämisen. Hän on huolissaan viruksen muuntumisesta ja tartunnan pitkäaikaisista vaikutuksista.

Yan Wei on tyytyväinen koronatartuntojen tiukkoihin vastatoimiin Kiinassa. Häntä huolestuttaa virustartunnat mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Yan Wei kertoo pelkäävänsä, että tartunta voi haitata keuhkoja, vaikka taudista selviäisi. Hän sanoo elämän muuttuneen pandemian alun jälkeen. On pitänyt tottua matkustamaan entistä vähemmän.

– Ennen oli normaalia lähteä lomalle vaikka Kaakkois-Aasiaan, kun talvi tuli. Mielialani laskee talvisin. Mutta emme voi tehdä mitään. Tämä on nykytodellisuutta, Yan Wei miettii.

Tiukan linjan odotetaan jatkuvan jopa helmikuussa Pekingissä järjestettävien talviolympialaisten jälkeen. Ensi vuoden lopussa Kiinassa järjestetään Kiinan kommunistisen puolueen tärkeä puoluekokous. Nollatoleranssilla valmistaudutaan kokoukseen jo nyt.

Mitä mieltä olet Kiinan keinoista tukahduttaa koronapandemiaa? Voit keskustella aiheesta perjantaihin klo 23 saakka.

Lue lisää:

Source Link yle.fi