Banner Before Header

Kim Jong-un valvoi pitkästä aikaa Pohjois-Korean ohjus­koetta ja näkyi kuvissa lehden etu­sivulla – asian­tuntijat kertovat, miksi se on merkittävää

Pohjois-Korea ilmoitti keskiviikkona tehneensä onnistuneen kokeen hypersoonisella ohjuksella.

Asiasta kertoi maailman eristäytyneimmän maan valtiollinen uutistoimisto KCNA. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un oli virallisesti paikalla seuraamassa laukaisua ensimmäistä kertaa yli vuoteen.

Etelä-Korean ja Japanin viranomaiset havaitsivat tiistaina epäillyn ohjuskokeen, joka on tuomittu Washingtonissa ja Tokiossa. Myös YK:n pääsihteeri on ilmaissut asiasta huolensa.

Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n julkaisema kuva 11. tammikuuta 2022 tehdystä ohjuskokeesta.

Lue lisää: Yhdysvallat tuomitsi Pohjois-Korean uuden ohjuskokeen

Kyseessä oli toinen ohjuskoe alle viikon sisällä. Yhdysvaltalaisen Carnegie Endowment for International Peace -ajatushautomon Ankit Panda arvioi Kimin paikallaolon olevan merkittävä asia.

– Hänen läsnäolonsa kertoo, että tähän ohjelmaan kohdistuu erityistä huomiota, Panda kirjoitti Twitterissä.

Toisin kuin joidenkin aiempien kokeiden yhteydessä, johtavan puolueen lehti Rodong Sinmun julkaisi nyt etusivullaan kuvia Kimistä.

– Vaikka Kim luultavasti oli epävirallisesti läsnä muissa testeissä tässä välissä, tämä esiintyminen ja näkyminen ykkössivulla Rodong Sinmunissa on tärkeätä, sanoo Pohjois-Koreaa tarkkailevan analytiikkayhtiön toimitusjohtaja Chad O'Carroll.

– Se tarkoittaa, ettei Kim ole huolissaan siitä, että hänet henkilökohtaisesti liitetään merkittävän uuden teknologian kokeisiin. Eikä hän välitä siitä, kuinka Yhdysvallat näkee asian.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmissa kielletään kaikki Pohjois-Korean ballistiset ohjuskokeet ja ydinkokeet. Maata vastaan on julistettu pakotteita ohjelmien takia.

Rautatieasemalla Etelä-Korean Soulissa katsotaan 5. tammikuuta 2022 uutislähetystä, jossa kerrotaan Pohjois-Korean ohjuskokeesta.

Lähde: Reuters

Source Link is.fi