Banner Before Header

Kimmo Vehviläinen juonsi viimeisen lähetyksensä radiossa – oma reaktio h-hetkellä yllätti juontajan

– Kiitti kaikille, pus, nähdään!

Näihin sanoihin päättyi Kimmo Vehviläisen liki kolmenkymmenen vuoden ura radioäänenä – ainakin toistaiseksi.

Tänään perjantaina 30. syyskuuta kuultiin viimeinen Vehviläisen ja Elina Otsalan juontama Aito Iskelmän aamushow. Parivaljakko ehti juontaa ohjelmaa vuoden ajan.

Suosikkijuontajan viimeiset hetket radiossa olivat hilpeät mutta tunteikkaat.

Vehviläiselle oli räätälöity vanhoista juonnoista miksattu ”loppupuheenvuoro”. Se päättyi Big Brotherin jykeviin sanoihin:

– Kimmo, sinulla on minuutti aikaa poistua studiosta, ääni jylisi.

Vehviläinen naureskeli isoveljen terveisille hämillään:

– Vielä sieltä vanhasta työpaikasta tuli terveiset – ah, mä olen niin otettu!

Lue lisää: Kimmo Vehviläiseltä yllätyspäätös: jättää työnsä Aito Iskelmä -radiokanavalla

Aisapari Otsalan Vehviläisen jäähyväiset vetivät herkäksi.

– Nyt laitat sen kappaleen soimaan koska nyt mua rupeaa vähän itkettämään, hän sopersi.

– En sitten laitakaan vielä, Vehviläinen kiusoitteli.

Lopulta rakastettu radioääni kuitenkin painoi play ja sulki studion oven. Kaija Koon kappale Vapaa kajahti soimaan.

Vehviläinen kuvailee IS:lle jäähyväisohjelman jälkeisiä tunnelmia:

– Sama fiilis kuin silloin, kun on muuttamassa toiseen kotiin. Huonekalut on viety autoon ja menee viimeistä kertaa tarkistamaan kaapit. Muistot tulvivat mieleen, että tuossa katsottiin telkkaria…

Vehviläinen ehti tehdä töitä Sanomatalossa 12 vuotta: ensin Radio Aallossa ja sitten vuodesta 2019 Aito Iskelmällä. Tätä ennen hän teki 14 vuoden uran Radio Novalla. Tämän lisäksi hän on ahkeroinut muun muassa Selviytyjien ja Big Brotherin juontajana.

Pitkästä urasta huolimatta Vehviläinen oli jäähyväisten hetkellä tyyni. Tämä yllätti jopa miehen itsensä.

– Sanoin aamulla Elinalle monesti, että mua ei itketä! Se tulee vasta myöhemmin. Pitää muistaa, että Aito Iskelmä on ollut olemassa vasta kaksi ja puoli vuotta, ja Elinan kanssa tein tätä vain vuoden. Jos lähtisin jostain, mitä tehtiin vaikka kymmenen vuotta, niin silloin vollottaisin. Nyt jää vain hyvä fiilis.

Kertaalleen pala meinasi kuitenkin nousta kurkkuun, juontaja myöntää.

– Pahinta oli nähdä pomoja! Heitä, jotka palkkasivat minut 12 vuotta sitten, ja jotka ovat tukeneet ja kannustaneet minua kaikki nämä vuodet. Kun he kävivät halaamassa, niin siinä kyllä herkistyin.

Aamuradio on ainutlaatuinen formaatti myös suoratoistojen maailmassa, Kimmo Vehviläinen painottaa.

Kuulijapalautetta on viimeisen viikon aikana tullut ”satoja viestejä”.

– Monet kertoivat seuranneensa minua radiosta toiseen vuosien varrella. Se on hämmentävää.

Vehviläinen intoutuu tunnelmoimaan juuri aamuohjelmaformaattia:

– Nukutun yön jälkeen ihminen on janoinen. Hän haluaa kuulla päivän ajankohtaiset jutut ja ikään kuin istahtaa meidän juontajien kanssa samaan kahvipöytään. Minä haluan soittaa heille hyvän biisin ja sanoa jotain, mikä herättää jonkun tunteen.

Tässä Vehviläinen on palautteen perusteella selvästi onnistunut.

– Ihmiset laittavat viestiä, että kiitos kun olette joka aamu seurana! Ilman teitä työmatkat olisivat tylsiä, ja vaikeina hetkinä hauskat jutut ovat tuoneet aurinkoa päivään. Kuka saa tuollaista palautetta ja näin paljon? On ollut valtavan etuoikeutettua tehdä tätä – tällainen palvelee narsistista sielua!

Näin käsinkosketeltavan vaikutuksen voi tehdä vain suora radiolähetys. Vieläkin se pitää pintansa suoratoistojen maailmassa, hän sanoo.

– Tuskin koskaan ihminen lakkaa tykkäämästä siitä, että radiossa puhuu ihminen, joka on juuri samaan aikaan siellä ja on läsnä kuulijan kanssa.

Tunnetta ei syntyisi ilman etevää juontajatiimiä. Vehviläinen suitsuttaa uransa ”upeita naisia” Ellen Jokikunnaksesta Anna Perhoon ja muistuttaa, että aamuohjelma on pitkän linjan formaatti. Siinä suhde juontajien välillä puhkeaa kukkaan vasta ajan kanssa.

– Aamushow’ssa yleensä menee vähintään vuosi, että ensin opiskellaan sitä toista ja aletaan hahmottaa, miten se reagoi ja vastaa tiettyihin näkökulmiin. Ihanteellisimmillaan tämä on vuosien kehitystyötä, hän filosofoi.

Tulevaisuudesta ei Vehviläinen voi vieläkään laverrella.

– Mielelläni kertoisin, mutta olen luvannut olla kertomatta! Sen aika on sitten kun on.

Juontajan elämänkumppani Petra Sydän on kannustanut miestään kohti uusia kuvioita.

– Ensin hän oli että aha, okei, mutta sitten ihanalla tavalla kannusti ja sanoi, että hienoa, kun uskallat tehdä uusia asioita elämässäsi. Monet kollegat sanoivat samaa. Helposti kaltaiseni turvallisuushakuinen ihminen elää vuodesta toiseen kyseenalaistamatta, että voisiko välillä tehdä jotain muutakin.

– Silti on ollut vähän syyllinen olo lähteä paikasta, jossa kaikki on valtavan hyvin. Mutta kaikki ovat sanoneet, että tsemppiä vaan!

Nyt Vehviläinen on muutaman viikon ajan vapaaherra. Viikonlopun hän aloittaa vetämällä ansaitut päivänokoset. Sitten hän suuntaa illaksi Jäähallille The Rasmuksen keikalle.

– Sain työkavereilta pullon samppanjaa. Aion mennä ennen keikkaa ystäväni luo, ja siellä otamme maljat!

Source Link is.fi