Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4e8c08d3379fafb720e06ea47e10165b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kirjailija Salman Rushdieta puukotettiin useita kertoja – kiidätettiin leikkaukseen – Uutisalue

Kirjailija Salman Rushdieta puukotettiin useita kertoja – kiidätettiin leikkaukseen

Kirjailija Salman Rushdie on joutunut hyökkäyksen kohteeksi New Yorkin osavaltiossa, Yhdysvalloissa, muun muassa AP uutisoi. Rushdien oli määrä pitää luento Chautauqua Institution -koulutuskeskuksessa, kun mies ryntäsi lavalle ja kävi Rushdien kimppuun.

New Yorkin poliisi tiedotti aiemmin BBC:n mukaan, että Rushdieta puukotettiin kaulaan. Myös tilaisuuden moderaattorin on kerrottu loukkaantuneen tilanteessa.

Poliisin mukaan Rushdie lennätettiin helikopterilla sairaalaan. Kirjailijan agentti kertoi iltayhdeksältä Suomen aikaa, että Rushdie oli leikkauksessa.

AP:n kuvassa näkyy, kuinka Rushdieta hoidetaan lattialla. Miehen jalat on nostettu ylös. Hänen tilastaan ei ole tarkempaa tietoa.

Hyökkääjä saatiin paikan päällä otettua kiinni ja hän on poliisin hallussa.

New Yorkin kuvernöörin Kathy Hochulin mukaan paikalla ollut osavaltion poliisi syöksyi nopeasti Rushdien apuun ja pelasti kirjailijan hengen. Hänen mukaansa kirjailija on elossa ja saa tarvitsemaansa hoitoa.

– Me tuomitsemme tapahtuneen. Me tuomitsemme kaiken väkivallan. Ja haluamme ihmisten tuntevan vapauden puhua ja kirjoittaa totuuden.

Rushdie on Intiassa syntynyt kirjailija, jonka ensimmäinen teos Grimus julkaistiin vuonna 1975. Hänen toinen teoksensa Keskiyön lapset teki hänestä kuitenkin kuuluisan ja hän voitti sillä arvostetun Booker-palkinnon.

Rushdie tunnetaan kuitenkin kenties parhaiten kirjastaan Saatanalliset säkeet, joka on ollut kielletty Iranissa vuodesta 1988, sillä kirjan väitettiin pilkkaavan islamia. Vuotta myöhemmin Iranin silloinen ylin johtaja ajatollah Ruhollah Khomeini antoi fatwan, jossa määräsi Rushdielle kuolemantuomion. Iran on tarjonnut yli kolme miljoonaa euroa palkkioksi sille, joka surmaa Rushdien.

Khomeinin seuraaja, Iranin nykyinen ajatollah Ali Khamenei vahvisti vuonna 2005, että hänen edeltäjänsä antama fatwa oli yhä voimassa.

Reutersin mukaan Iran on kuitenkin myöhemmin ottanut etäisyyttä Khomeinin fatwaan ja Rushdie on voinut elää suhteellisen avoimesti viime vuosina.

Rushdie oli aiemminkin puhunut Chautauqua Institutionissa, joka tunnetaan kesäluentosarjastaan. Paikka sijaitsee New Yorkin osavaltiossa maaseudulla, vajaan 90 kilometrin päässä Buffalosta.

Juttu päivittyy.

Source Link is.fi