Banner Before Header

Kirjailija Salman Rushdieta puukotettu New Yorkin osavaltiossa – lennätetty helikopterilla sairaalaan, hyökkääjä pidätetty

Kirjailija Salman Rushdieta puukotettiin kaulan alueelle luentotilaisuudessa tänään perjantaina Yhdysvalloissa.

75-vuotias Rushdie oli juuri noussut lavalle esiteltäväksi ennen puheen pitämistä, kun tuntematon mies nousi lavalle ja puukotti kirjailijaa.

Rushdie oli hengissä puukotuksen jälkeen ja hänet kuljetettiin helikopterilla sairaalaan, sanoi New Yorkin osavaltion kuvernööri Kathy Hochul tiedotustilaisuudessa.

Rushdien vammojen vakavuudesta ei ole tarkempaa tietoa.

Hyökkääjä saatiin pidätettyä paikan päältä, kertoo New Yorkin osavaltion poliisi.

Puukotus tapahtui Chautauqua Institutionin tiloissa New Yorkin osavaltion länsiosassa vajaat sata kilometriä Buffalon kaupungista lounaaseen. Rushdie oli osallistumassa instituutin vuosittaiseen kesäluentosarjaan.

Uutistoimisto AP:lle puhunut silminnäkijä Charles Savenor sanoi hyökkäyksen kestäneen yhteensä noin 20 sekuntia. Toinen silminnäkijä, Kathleen Jones, sanoi hyökkääjän olleen pukeutuneena mustaan ja pitäen yllään mustaa naamiota.

Rushdielle langetettiin tappotuomio vuonna 1989

Rushdie on brittiläistynyt intialaissyntyinen kirjalilija. Hänet tunnetaan erityisesti neljännestä romaanistaan Saatanalliset säkeet, joka julkaistiin vuonna 1988.

Iranissa kirja kiellettiin jumalanpilkkana ja Iranin silloinen korkein johtaja, ajatollah Ruhollah Khomeini, langetti Rushdielle uskonnollisen tappotuomion, fatwan.

Khomeini kehotti fatwalla islaminuskoisia surmaamaan Rushdien, mutta vuonna 1998 Iranin ulkoministeriö vakuutti Britannialle, ettei fatwaa pantaisi toimeen.

Sittemmin Iran on katsonut, ettei fatwaa voi varsinaisesti perua kuin sen langettaja. Khomenei kuoli vuonna 1989 muutamaa kuukautta Rushdien fatwan langettamisen jälkeen.

Khomeinin seuraaja, Iranin nykyinen ylin johtaja, ajatollah Ali Khamenei, kertoi vuonna 2005, että Rushdielle annettu fatwa oli yhä voimassa.

Rushdie on kuitenkin voinut elää avointa elämää viime vuosina. Hän on asunut vuodesta 2000 lähtien Manhattanilla, New Yorkin kaupungissa.

Uutinen päivittyy.

Source Link yle.fi