Banner Before Header

Kirjeenvaihtajalta: Feminististä ulkopolitiikkaa, kannabis kauppoihin ja äänestysiäksi 16 vuotta – peruskonservatiivinen Saksa on uuden edessä

BERLIINI Saksaan on syntymässä uusi hallitus hyvin vaikeassa tilanteessa.

Vain viikoissa pandemiatilanne on pahentunut kriittiseksi. Edessä voi olla uudet myös rokotettuja koskevat sulut ympäri Saksaa.

Valko-Venäjän ja EU-maiden rajalla siirtolaiskriisi jatkuu. Samaan aikaan Venäjä on keskittänyt joukkojaan lähelle Ukrainan rajaa ja Yhdysvallat varoittaa mahdollisista sotatoimista.

Keskellä kaaosta Saksa valmistautuu uuden aikakauden alkuun. Sosiaalidemokraattinen puolue SPD, vihreät ja liberaalipuolue FDP ovat päässeet sopuun hallitusohjelmasta, joka esiteltiin tänään julkisuuteen.

Sovun löytyminen tarkoittaa sitä, että sosiaalidemokraattien Olaf Scholz on Saksan seuraava liittokansleri, kunhan ohjelma on saanut puolue-elinten hyväksynnän.

Uusi hallitus on tarkoitus nimittää joulukuun toisella viikolla.

Ohjelma on 177-sivuinen eli tarkempi analyysi vie aikaa. Mutta jotain voi poimintoja voi jo tehdä Saksan tulevasta suunnasta.

Peruskonservatiivisesta Saksasta tulee monessa mielessä aiempaa liberaalimpi.

Saksan uusi hallitus aikoo laillistaa kannabiksen myynnin aikuisille siihen tarkoitetuissa erikoisliikkeissä. Laillistamisen sosiaalisia vaikutuksia seurataan.

Lisäksi hallitus aikoo kumota vanhan kiistellyn lainkohdan, joka on vaikeuttanut naisia saamasta tietoa abortteja tekevistä lääkäriasemista ja klinikoista.

Translakia aiotaan uudistaa.

Äänestysikä halutaan laskea 16 vuoteen, mutta Saksan vaalien kohdalla se vaatii muutoksia perustuslakiin. EU-vaaleissa ikärajan muutos on helpompaa.

Hallitusohjelman mukaan ulkopolitiikkaa tehdään feminististen periaatteiden mukaisesti.

Saksan hallitus haluaa Euroopan raja- ja merivartioston Frontexin osallistuvan nykyistä aktiivisemmin meripelastukseen mandaattinsa puitteissa. Tämä tarkoittaa meriteitse Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten auttamista. Lisäksi siviilipelastajien työtä ei saisi merialueilla estää.

Saksa on uuden edessä, mutta samaan aikaan moni asia pysyy.

Tulevan hallituksen ehdottomasti suurin urakka on teollisuusmaa Saksan uudistaminen digitaalisesti ja ilmaston kannalta kestäväksi. Oikeuden päätös viime keväältä velvoittaa tulevan hallituksen mittaviin päästöleikkauksiin.

Uusi hallitus pyrkii luopumaan hiilivoimasta vuoteen 2030.

Saksalle niin tärkeän autokannan sähköistämistä erilaisin tukitoimin, mutta tiettyä vuotta uusien polttomoottoriautojen myynnin takarajaksi ei ole kirjattu.

Saksa pysyy aiemmassa suunnitelmassaan ja aikoo edelleen luopua ydinvoimasta, vaikka monessa EU-maassa myös vihreät poliitikot ovat kääntäneet kantansa ydinvoiman suhteen. Viimeinen ydinvoimala on tarkoitus sulkea ensi vuoden aikana.

Ulkopolitiikassa ei ole luvassa suuria muutoksia Eurooppa- tai Venäjä-politiikkaan.

Saksa haluaa vahvistaa Euroopan unionin strategista suvereniteettia.

Saksa sitoutuu Naton kahden prosentin tavoitteeseen puolustusmenoissa.

Venäjän kanssa Saksan haluaa pysyä rakentavassa dialogissa – ihmisoikeuksia unohtamatta. Nord Stream 2 -kaasuputkea ei hallitusohjelmassa mainita.

Ministerinimiä ei vielä tänään julkistettu, mutta salkkujako on tiedossa.

Liittokansleriksi on siis nousemassa sosiaalidemokraattien Olaf Scholz, joka on toiminut väistyvän Angela Merkelin hallituksen valtiovarainministerinä.

Vihreät ovat saamassa sekä ulkoministerin salkun että todellisen voimanpesän eli talous- ja ilmastoministeriön. Valtiovarainministerin salkku menee liberaalipuolue FDP:lle, joka kannattaa kovaa velkakuria ja on vastustanut veronkorotuksia.

Kaikille avainministereille on luvassa hyppy syvään päätyyn, kunhan hallitus joulukuussa saadaan nimitettyä.

Ulkoministeri, todennäköisesti vihreiden Annalena Baerbock, saa heti pöydälleen Venäjän ja Valko-Venäjän. Todennäköinen valtiovarainministeri FDP:n Christian Lindner puolestaan joutuu työstämään pahenevan pandemian vaatimat uudet tukipaketit yrityksille.

EU-piireissä odotetaan jo joulukuun puolivälin huippukokousta, jonne Olaf Scholzia odotetaan ensimmäisen kerran Saksan liittokanslerina.

Hänen tehtävänään on täyttää Merkelin valtaisat saappaat – oli kyse EU:n yhteisestä pandemian hoidosta tai suhteista suurvaltoihin.

Source Link yle.fi