Banner Before Header

Kirjeenvaihtajalta: Valko-Venäjän kyynisellä siirtolaisoperaatiolla isketään myötätuntoomme, jonka pitäisi olla arvojemme perusta

Ensiksi tärkein.

Euroopan unionin rajaseudulla on ihmisiä, jotka kuolevat yrittäessään kylmissään ja nälissään päästä Valko-Venäjältä eteenpäin Puolan kautta Saksaan.

Kun tapasin neljän päivän ajan näitä lähinnä Lähi-idästä tulleita parempaa elämää etsiviä ihmisiä, aloin tuntea heidän kasvojaan.

Tuo on se 19-vuotias kurdi, joka latasi puhelintaan minun vara-akustani. Tuon toisen miehen pojalle annoin omenan, kun tämä kertoi poikansa täyttäneen edellisenä päivänä kaksi vuotta. Tuossa taas on se syyrialainen, joka osaa vähän venäjää.

Keskiviikkona Valko-Venäjä vihdoin avasi rajan lähellä sijaitsevan varastohallin suojaksi siirtolaisille. Tämä mahdollisesti pelasti yli viikon ulkosalla yöpakkasissa värjötelleiden ihmisten henkiä.

Mutta kuolonuhreilta ei ole vältytty.

Eilen torstaina puolalainen avustusjärjestö kertoi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että avustajat olivat löytäneet sekametsässä puolentoista kuukauden ajan piileskelleen huonokuntoisen seurueen.

Järjestön mukaan ryhmään kuulunut nainen sanoi menettäneensä vuoden ikäisen lapsensa metsässä.

Kun ajattelen näitä epätoivon vallassa toimivia ihmisiä, rintaani iskee pakahduttava tunne.

Lähinnä Lähi-idästä saapuneet siirtolaiset kerääntyivät suureksi leiriksi Puolan ja samalla Euroopan unionin rajalle marraskuun alkupuolella. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Sitten toiseksi tärkein.

Valko-Venäjä haluaa, että minä ja yleisöni koemme tämän saman pakahduttavan tunteen.

Kyse on erittäin kyynisestä operaatiosta.

Valko-Venäjä on houkutellut siirtolaisia maahansa myöntämällä viisumeita, järjestämällä matkoja sekä opastamalla ja jopa painostamalla ihmisiä rajan yli Euroopan unioniin.

Maan turvallisuusjoukot pahoinpitelevät ja ryöstävät siirtolaisia samalla, kun muulle maailmalle näytetään kuvia soppatykeistä.

Kun eilen saavuin Minskin lentoasemalle kysymään ensimmäisellä palautuslennolla Irakiin lähetettyjen ihmisten tuntemuksia, paikan päällä tehtiin ensin kaikki voitava, jotta en olisi päässyt juttelemaan heidän kanssaan.

Valko-Venäjä ei halunnut ketään häiritsemään kertomusta, jonka mukaan kaikki irakilaiset palasivat vapaaehtoisesti kotimaahansa.

Meneillään on propagandakampanja. Valko-Venäjä yhdessä Venäjän kanssa väittävät nyt Euroopan unionin käyttävän siirtolaisia hyväkseen hybridisodan välineenä, kun ihmisten pääsy estetään Puolaan.

Todellisuudessa idästä yritetään horjuttaa siirtolaisten avulla Euroopan unionin yhtenäisyyttä.

Englanninkielisen The Minsk Times -sanomalehden kannessa katsoo nappisilmäinen siirtolaistyttö. Valko-Venäjän valtion asiaa ajavan lehden otsikko huutaa, että Puolan rajalla heikoin kärsii eniten. Kaiken kyynisyydenkin keskellä tämä on täysin totta.

Siirtolaisista on tullut heitteille jätettyjä pelinappuloita, joiden kohtalo ei tunnu kiinnostavan ketään. Jos me hylkäämme ihmisarvon kunnioittamisen, emme ole sen parempia kuin itsevaltaiset naapurimme.

Lisää aiheesta:

Source Link yle.fi