Banner Before Header

Kirsi, Aija ja Samuli pudottivat kertaheitolla kymmeniä kiloja: Näin he sen tekivät

Kirsi, 39, Forssa

– Mä en halua kuolla niin nuorena, totesi forssalainen Kirsi, 39, jonka vaikeasti ylipainoinen äiti kuoli vain hieman yli 50-vuotiaana.

Samasta syystä Kirsi päätti ottaa osaa Hurja painonpudotus -ohjelmaan, jossa hän onnistui tiputtamaan 136 kilon lähtöpainostaan 28 kiloa.

Lue lisää: Kuvat: Kirsi, 38, pelkäsi kuolevansa ylipainon vuoksi kuten äitinsä – uskomaton lopputulos palkitsi

Nyt kun ohjelman päättymisestä on kulunut jo hyvä tovi, Kirsi muistelee kokemaansa pelkästään hyvällä.

– Liikunnasta on tullut minulle niin koukuttava asia, etten enää oikein osaa olla ilman sitä, hän nauraa.

Kirsi haluaa kannustaa muita samassa tilanteessa olevia tekemään rohkeasti pieniä muutoksi. – Totuttelee aina yhteen asiaan, ennen kuin ottaa seuraavan muutoksen kehiin, Kirsi neuvoo.

Painonsa puolesta Kirsi on pysynyt suunnilleen samoissa lukemissa ohjelman päättymisen jälkeen, vaikka pitkä flunssajakso saikin vaa’anlukeman nousemaan hetkellisesti.

– En päässyt oikein liikkumaan ja tuli syötyäkin miten sattuu, mutta nyt olen taas palannut ruotuun, Kirsi kertoi ennen joulua.

Kirsillä on vahva tausta jojo-laihduttajana, minkä takia nyt on tärkeää, että hän tottuu uuteen painoonsa ajan kanssa.

– Vielä jossain kohtaa niin sanotusti rykäisen, mutta nyt haluan varmistaa, että pysyn ensin tässä olotilassa ja totun siihen. Samasta syystä en halunnut vatsalaukun ohitusleikkaukseen, koska tiesin, että pääni ei pysyisi mukana niin nopeassa muutoksessa.

Kirsi kertoo, että huomaa muutoksen omassa vartalossaan parhaiten vanhojen videoiden ja valokuvien kautta.

Kirsi kertoo, että kymmenien kilojen painonpudotuksella on ollut selkeitä vaikutuksia hänen arkeensa. Kilojen kariseminen näkyy muun muassa siinä, että nykyään on entistä helpompi liikkua ja hengittää, eikä enää närästä yhtä helposti.

– Ja tietysti sekin on ihanaa, että pääsen nyt shoppailemaan normaalikokoisten osastoilta, eikä tarvitse pukea päälleen ainoastaan sitä, mikä sattuu mahtumaan, Kirsi iloitsee.

Vaikka uudessa elämäntyylissä on paljon hyvää, Kirsi myöntää, ettei tie tähän pisteeseen ole ollut helppo.

– Teen edelleen tosi paljon töitä pääni sisällä, jotta saan pidettyä nämä opetellut elämäntavat uutena normaalina. Siitä huolimatta en ole katunut kertaakaan, että tuli lähdettyä ohjelmaan mukaan.

Lue lisää: Vaikeasti ylipainoinen Kirsi, 38, ei halua kokea äitinsä kohtaloa: ”En halua kuolla niin nuorena”

Aija, 32, Espoo

– Mulle kuuluu parempaa kuin vuosiin, toteaa espoolainen Aija ykskantaan.

Liki 200-kiloinen Aija pudotti Hurja painonpudotus -ohjelmassa 36 kiloa, eikä menestystarinalle näy loppua. Ohjelman jälkeen Aija, 32, on tiputtanut toisen mokoman.

– Nykyään jaksan tehdä muutakin kuin töitä ja tänä talvena en ole linnoittautunut edellisvuosien tapaan sisälle, Aija kertoo iloissaan.

Aija ajautui kamppailemaan vakavan ylipainon kanssa koulukiusaamisen johdosta. Hän oli jo pienenä pyöreä, mutta kiusaajien kommentit saivat Aijan lohduttautumaan ruualla ja herkuilla.

Lue lisää: Raju kiusaaminen painoi 193-kiloisen Aijan itsetunnon pohjaan – viimeinen niitti oli kuntosalilla odottanut tyly viesti

Nykyään Aija käy kolmesta viiteen kertaan viikossa kuntosalilla ja nauttii liikkumisesta koiransa kanssa.

Kun Aija kertoi riipaisevan tarinansa televisiossa viime syksynä, muutaman koulukiusaajan omatunto alkoi kolkuttaa ja he ottivat yhteyttä Aijaan yli 15 vuoden jälkeen.

– Se oli ensiksi aikamoinen shokki ja minulta meni useampi viikko, ennen kuin pystyin heille vastaamaan.

Entiset kiusaajat pahoittelivat käytöstään ja vanhat koulutoverit saivat puhuttua asiasta hyvässä hengessä. Aija kertoo, että kiusaajien kädenojennus auttoi häntä prosessoimaan omia haavojaan.

– Olen antanut heille ihan vilpittömästi anteeksi, mutta kouluajoilta on yhä olemassa ihmisiä, joita en haluaisi tänäkään päivänä kohdata.

– Siitä huolimatta haluaisin sanoa, että olen nyt jatkanut elämääni.

Aijaa on kiusattu koko hänen elämänsä ajan, mikä sai lopulta hänen itsetuntonsa romahtamaan pohjamutiin.

Samuli, 42, Suomusjärvi

182-senttinen Samuli painoi ennen ohjelmaan osallistumista noin 140 kiloa ja haluasi hoikistua 90-kiloiseksi. Hänen vaikeaa taustaansa värittivät burnout, tunnesyöminen ja epätietoisuus työelämän suunnista. Masennuskaudet ajoivat miehen ylettömään ahmimiseen, ja itsestä huolehtiminen jäi sivuosaan.

Lue lisää: Hurja painonpudotus: Samuli, 41, söi stressiin ja lihoi huomaamattaan 140 kiloiseksi – yksi herkku ”koitui kohtaloksi”

Nyt 42-vuotias Samuli on palannut työelämään noin 26 kiloa kevyempänä kuin ennen. Karistettuja kiloja tärkeämpää on kuitenkin entistä valoisampi mieli.

– Voin monta vuotta tosi huonosti, mutta henkinen hyvinvointini parani heti kun sain itseni parempaan fyysiseen kuntoon. Se on ollut minulle kaikkein isoin asia, Samuli sanoo nyt.

– Ohjelman ansiosta oivalsin sen, että minulla on ollut vähän turhan suuria odotuksia itseäni kohtaan, Samuli sanoo.

Työkiireiden takia Samuli ei ole pystynyt viime aikoina treenaamaan täysin tavoitteidensa veroisesti, mutta jos hän oppi ohjelmassa jotain niin sen, että itselleen täytyy osata myös olla armollinen.

– Tavoitteeni on saada vielä 15 kiloa pois, mutta enää en ole niin ankara itselleni. Kyllä se sieltä tulee, kun antaa itselleen aikaa ja armoa, eikä palaa vanhalle tielle, Samuli sanoo.

Vaikka miehen mieli voi paljon paremmin, terveysvaikutukset näkyvät toki myös fyysisellä tasolla.

– Ennen ohjelmaa en pystynyt oikein edes imuroimaan, mutta nykyään siivoan ihan terhakkaasti hikoilematta. Yleiskuntoni on kohonnut ihan valtavasti ja jaksan päivän aikana tehdä paljon enemmän asioita kuin aikaisemmin.

Ennen Hurjaan painonpudotukseen osallistumista Samuli nukkui huonosti ja pienetkin asiat tuntuivat hänestä ylivoimaisen vaikeilta. Nykyään hän osaa taas nähdä asioiden positiiviset puolet.

Samuli ei ole katunut hetkeäkään elämäntaparemontin syvään päähän hyppäämistä, päin vastoin. Hän näkee nyt, että oli kipeästi avun tarpeessa.

– En voi riittävästi korostaa personal trainerin tärkeyttä. Me ihmiset käytämme rahaa mitä tyhmempiin asioihin, joten se on loppujen lopuksi aika pieni summa sijoittaa itseensä. Olen onnekas, että löysin itselleni sellaisen pt:n, jonka kanssa meillä kohtaa kemiat hyvin.

Source Link is.fi