Banner Before Header

Kirsti Paakkasen miljoona­omaisuuden kohtalo selvisi

Vaate- ja tekstiiliyhtiö Marimekon pitkäaikainen omistaja ja toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen rakasti Suomea ja sen lahjakkaita lapsia.

Niinpä hän testamenttisi koko miljoonaomaisuutensa säätiölleen, joka jakaa muun muassa apurahoja nuorten tukemiseen.

Paakkasen testamenttimääräys tuli ilmi jo viime vuonna julkaistussa elämäkerrassa. Paakkasen asiainhoitaja Kari Miettinen vahvistaa IS:lle, ettei tilanne ole muuttunut.

– Nimenomaan hänen kirjassaankin on kerrottu, että hänen omaisuutensa menee säätiölle. Eikö se ole aika selvä asia, Miettinen sanoo.

Näin Paakkanen kertoi itse perintöaikeistaan Jukka Saastamoisen vuonna 2017 julkaistussa kirjassa Rakentajan jälki – Ilpo Kokkila Kalmarin kylätieltä kauppatorille.

– Olen testamentannut kaiken omaisuuteni Suomen lahjakkaille lapsille. Suomi on palvellut minua hienosti.

– Maksan testamentillani rakkaudenvelkaa maalle, joka on maailman paras ja jossa asuu maailman upein kansa.

Miettinen tähdensi Iltalehdelle, että säätiön varoja ei ole suinkaan tarkoitettu pikkulapsille.

– Yhdeksänkymppiselle lapset ovat vähän muuta kuin viisivuotiaita, se meidän pitää muistaa, Miettinen sanoi.

Paakkasen nimeä kantava säätiö perustettiin vuonna 1999. Samana vuonna hän teki testamentin, jonka tarkoitusta laajennettiin vuonna 2015 tehdyssä testamentissa.

Säätiön ensisijaisena tarkoituksena on ”taideteollisuuden ja taloustieteiden sekä suomalaisen muotoilun kehittäminen ja kansainvälistämisen edistäminen ja näiden alueiden opetuksen edistäminen ja tukeminen”.

Paakkanen olikin huolissaan yliopistojen tilanteesta.

– Yliopistot ovat ahdingossa, kuten varmasti tiedät, Paakkanen sanoi Taloussanomien haastattelussa vuonna 2017.

Mainosalalla uran tehnyt Paakkanen osti vaikeuksissa olleen Marimekon vuonna 1991 Amerilta ja vei yhtiön pörssiin 1999.

Vuosina 2007–2008 Marimekon pääomistajaksi tuli vaiheittain Mika Ihamuotila.

STT:n mukaan Paakkanen keskittyi viimeisinä vuosinaan sisustamaan kotejaan, merenrantataloa Espoossa, huvilaansa Nizzassa ja perusteellisesti remontoitua Saarijärven kotimökkiään.

Mustiin pukeutunut Paakkanen oli poikkeuksellinen yritysjohtaja, joka puhui mieluummin sydämestä kuin numeroista. Paakkanen syntyi vähävaraiseen perheeseen. Hän tiesi, ”miltä tuntuu olla syrjitty köyhän talon tyttö”.

Näin Paakkanen kuvasi ajattelutapaansa Suurin niistä on rakkaus -elämänkerrassaan, jonka kirjoitti Ulla-Maija Paavilainen.

– Minulla on bisnesfilosofia, joka toimii. Kun ei ensimmäisenä ajattele rahaa, vaan sitä, että työ onnistuu ja siinä on sydän mukana, rahaa alkaa virrata ovista ja ikkunoista.

Ennen menehtymistään Paakkanen joutui sairaalahoitoon lonkkamurtuman takia. Miettisen mukaan Paakkanen oli hauras, ja kärsi tulehduksista.

Paakkanen menehtyi sairaalassa viime keskiviikkona lähipiirin ympäröimänä. Miettisen mukaan lähipiiri piti Paakkaseen yhteyttä koko ajan ja oli usein läsnä sairaalassa.

– Hautajaisjärjestelyistä ei ole vielä päätetty, Miettinen sanoo.

Yrittäjäneuvos Paakkanen on saanut kunniatohtorin arvonimen Taideteollisesta korkeakoulusta sekä Helsingin kauppakorkeakoulusta. Paakkanen oli kuollessaan 92-vuotias. Hänellä ei ollut lapsia.