Banner Before Header

Kirsti Paakkasen perinnön­jaosta syntyi oikeus­riita – omaiset vastustavat Kari Miettisen määräämistä pesän­selvittäjäksi

Nyt se on myös papereilla virallista. 92-vuotiaana kuolleen yrittäjäneuvos Kirsti Paakkasen perinnönjaosta syttyi oikeusriita.

Paakkasen omaiset vastustavat Kari Miettisen ja laamanni Juhani Mäkisen määräämistä kuolinpesän pesänselvittäjiksi.

Miehet hakivat tehtävää oikeudelta, koska Paakkanen oli määrännyt heidät testamenttinsa toimeenpanijoiksi.

Omaisten mielestä Miettinen ja Mäkinen ovat esteellisiä toimimaan pesänselvittäjän roolissa.

Yhden sukuhaaran mukaan syntyy selvä eturistiriita, koska miehet kuuluvat Paakkasen nimeä kantavaan säätiön hallitukseen. Paakkanen testamenttasi koko omaisuutensa kyseiselle säätiölle. Se jakaa apurahoja muun muassa nuorten tukemiseen.

Paakkasen siskontytär Regina Paanala ja myös muut omaiset ehdottavat pesänjakajaksi kokenutta asianajajaa Leif Itäistä, joka on antanut suostumuksensa tehtävään.

Paanalan mielestä Miettinen ja Mäkinen ovat puolueellisia ja esteellisiä. Paanalan mielestä Miettisen rooli Paakkasen pitkäaikaisena asiainhoitajana oli poikkeuksellisen suvereeni, ja siten myös riskialtis väärinkäytöksille.

Paanalan mukaan hänen ja Miettisen välillä vallitsee vahva epäluottamus. Tämä kumpuaa tilanteista, jolloin Paanala tapasi Paakkasta Miettisen läsnä ollessa. Paanalan mukaan Paakkanen jopa pelkäsi Miettistä.

Paanalan mielestä Paakkanen ei saanut viimeisinä aikoinaan parasta mahdollista hoitoa. Paanalan mukaan Miettinen syrjäytti hänet kaikesta päätöksenteosta Paakkasen hoitoon liittyen.

Paanalaa ihmetyttää myös Miettisen toiminta Paakkasen kuoleman jälkeen. Paanalan mukaan Miettinen on omavaltaisesti kulkenut Paakkasen asunnossa. Paanala on saanut myös ystäviltään tietoja, joiden mukaan Miettinen olisi ollut jo realisoimassa Paakkasen irtaimistoa.

– Paanalan näkemyksen mukaan Miettinen on ryhtynyt tekemään toimenpiteitä, joille ei ole ollut valtuutusta, eikä myöskään kuolinpesän osakkeiden hyväksyntää, Paanalan vastauksessa oikeudelle kirjoitetaan.

Paanalan mukaan laamanni Mäkinen on myös esteellinen toimimaan pesänselvittäjänä, koska tämä tuntee entuudestaan Miettisen. Paanalan mukaan juuri Miettinen on hoitanut Mäkisen hoitamaan testamenttia koskevia asioita.

– Yhteys Miettisen ja Mäkisen välillä muodostaa perustellun epäilyn myös Mäkisen esteellisyydestä kuolinpesän selvittäjäksi, Paanalan vastauksessa kirjoitetaan.

Paanala vaatii, että tuleva pesänselvittäjä selvittää Miettisen toiminnan Paakkasen varainhoitajana. Regina Paanala aikoo myös riitauttaa testamentin pätevyyden.

Siitä ei ole toistaiseksi tietoa, koska Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus päättää pesänselvittäjästä.

Regina Paanala oli Kirsti Paakkasen kanssa hyvin läheinen. He soittelivat vuosien saatossa usein. Paakkanen oli Paanalalle kuin isosisko ja esikuva, jota kelpasi ihailla, kuvaillaan Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittamassa Paakkasen elämänkerrassa Suurin niistä on rakkaus.

Paakkasen elämänkerrassa kerrotaan myös, että Miettinen oli Paakkaselle uskottu neuvonantaja ja lopulta ainoa, johon Paakkanen luotti, vaikka suhde olikin välillä tulinen.

Paakkanen menehtyi läheistensä ympäröimänä 3. marraskuuta 2021. Häneltä jäi miljoonaomaisuus. Hänellä ei ollut lapsia. Paakkanen siunattiin haudan lepoon 22. tammikuuta. Miettistä ei hautajaisiin kutsuttu. IS ei tavoittanut Miettistä kommentoimaan asiaa perjantaina iltapäivällä.

Source Link is.fi