Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f9481b7e0bbdb77c914c7f69c9c43b14, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Klaus Mäkelä, 28, tekee historiaa Yhdysvalloissa – Uutisalue
Banner Before Header

Klaus Mäkelä, 28, tekee historiaa Yhdysvalloissa

Klaus Mäkelä aloittaa uuden pestinsä Yhdysvalloissa vuonna 2027.

28-vuotias Klaus Mäkelä on nimitetty Chicagon sinfoniaorkesterin kapellimestariksi, uutisoi The New York Times.

Suomalainen Mäkelä on nuorin kyseisen sinfoniaorkesterin kapellimestari koskaan. Mäkelä aloittaa pestinsä vuonna 2027, jolloin hän on 31-vuotias. Sopimus kestää viisi vuotta.

133-vuotiasta orkesteria aiemmin ovat johtaneet huippunimet kuten Georg Solti, Daniel Barenboim ja Riccardo Muti. Vuonna 1891 perustettu Chicagon sinfoniaorkesteri on yksi Yhdysvaltain vanhimpia.

Klaus Mäkelä on työskennellyt Yhdysvaltojen lisäksi myös Pariisissa ja Oslossa. Kuva: Kalle Koponen / HS

Mäkelä kertoo NY Timesille, että on ohjannut orkestereita jo 12-vuotiaasta. Mäkelä aloittaa samana vuonna myös Amsterdamin kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin ylikapellimestarina.

Mäkelä esiintyy Chicagon orkesterissa huhtikuun ensimmäisellä viikolla useampaan kertaan. Hänen kanssaan olisi pitänyt esiintyä myös tähtipianisti Yuja Wang, jonka kanssa Mäkelä oli NY Timesin mukaan vastikään parisuhteessa, mutta Wang jättäytyi konsertista pois. Hänen tilalleen tulee sellisti Sol Gabetta.

Chicagon sinfoniaorkesterin puheenjohtaja Jeff Alexander kertoi aiemmin, että Mäkelän yhteys muusikoihin oli aistittavissa heidän ensimmäisistä yhteisistä harjoitusminuuteistaan lähtien vuonna 2022.

Klaus Mäkelä vuonna 2018. Kuva: Jukka Ritola / Aamulehti

Lue lisää: 24-vuotias suomalaiskapellimestari Pariisin orkesterin musiikilliseksi johtajaksi

385 miljoonan dollarin lahjoitusvarallisuudellaan Chicagon sinfoniaorkesteri on yksi Yhdysvaltojen rikkaimmista ja tunnetuimmista. Orkesterin toiminta kuitenkin kärsi kovasti koronaviruspandemian aiheuttamasta yleisökadosta.

Orkesteri toivoo NY Timesin mukaan, että Klaus Mäkelä kapellimestarina saisi houkuteltua konsertteihin erityisesti nuorta yleisöä.

– Vanhoissa ihmisissä ei ole mitään vikaa. Mutta tietenkin ideaalitilanteessa haluaisimme yleisöstä mahdollisimman monipuolisen, Mäkelä kertoo lehdelle.

Helsingin Sibelius-Akatemiassa opiskellut Mäkelä nimitettiin vuonna 2020 Pariisin orkesterin musiikilliseksi johtajaksi. Hän aloitti myös saman vuonna Oslon filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena neuvonantajana.

Source Link is.fi