Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_73d70d32ee81ebc0b4602bd796f7285a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Koiralta löytyi Suomessa ensimmäistä kertaa kielimatotartunta – voi tarttua myös ihmiseen – Uutisalue

Koiralta löytyi Suomessa ensimmäistä kertaa kielimatotartunta – voi tarttua myös ihmiseen

Suomesta on löytynyt ensimmäistä kertaa koiran kielimatotartunta. Helsingin yliopisto kertoo, että Linguatula-kielimatotartunta paljastui sen jälkeen, kun koira oli yskinyt lattialle muutaman senttimetrin pituisen loisen, jonka omistaja toimitti eläinlääkärille tutkittavaksi.

Koira oli tuotu Espanjasta Suomeen.

– Koirien tuontiin voi liittyä riski uusista taudeista, joista osa on riski myös ihmiselle. Kattava diagnostiikka ja loislääkitys ennen koiran tuontia sekä seuranta myös tuonnin jälkeen auttavat hallitsemaan riskejä, sanoo yliopistonlehtori Anu Näreaho Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Linguatula serrata -loista esiintyy Euroopassa erityisesti Romaniassa, mistä tuoduilla koirilla sitä on löytynyt eri maissa.

Lajin pääisäntinä toimivat koiraeläimet ja väli-isäntinä esimerkiksi märehtijät. Koiran ulosteen ja eritteiden mukana leviävät munat voivat toimia tartuntalähteenä myös ihmiselle. Koira voi saada tartunnan, jos se syö infektoitunutta naudan, lampaan tai jonkin muun kasvinsyöjäeläimen elimiä.

Linguatula-kielimato voi kasvaa jopa kahdeksansenttiseksi.

Matomaisesta ulkonäöstä ja kutsumanimestään huolimatta kyse on äyriäisestä.

Source Link yle.fi