Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_69585da7703534fe8662b841883049ae, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kokoomuksen Häkkänen haukkuu hallituksen turvallisuus­linjan lyttyyn: ”Ei ota mitään tolkkua” – Uutisalue

Kokoomuksen Häkkänen haukkuu hallituksen turvallisuus­linjan lyttyyn: ”Ei ota mitään tolkkua”

Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Antti Häkkänen arvostelee kovasanaisesti Sanna Marinin (sd) hallituksen turvallisuuspoliittista linjaa ja otetta sekä hybridivaikuttamiseen varautumiseen että jengirikollisuuden kasvun aiheuttamaan sisäiseen uhkaan.

Kokoomus on viime aikoina nostanut useaan kertaan esiin Suomen hybridivaikuttamiseen varautumisen, jota puolueessa pidetään riittämättömänä. Kokoomus on myös mukana oppositiopuolueiden tänään jättämässä välikysymyksessä Suomen varautumisesta siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoi viime viikolla IS:n haastattelussa olevansa turhautunut kokoomuksen väitteisiin ja vakuutti Suomen varautuvan uhkiin monella tavalla. Hän myös kannatti ajatusta valmiuslain hybridivaikuttamista koskevien kohtien muuttamisesta Puolan ja Valko-Venäjän rajalla meneillään olevan kriisin kaltaisten tilanteiden varalta.

Edellisessä hallituksessa oikeusministerinä toiminut Häkkänen ei ole vakuuttunut Ohisalon puheista eikä hallituksen kyvystä tehdä ennakoivia toimia. Hän sanoo hallituksen heränneen sekä poliisien määrän kasvattamiseen että rajaturvallisuuteen vasta julkisuudessa nousseen metakan myötä.

Erityisesti Häkkänen on huolissaan siitä, ettei hallitus näytä kykenevän turvallisuuteen liittyvään valmisteluun kokonaisuutena useiden ministeriöiden saati laajasti eduskunnan kesken. Hän vertaa nykyistä tilannetta edelliseen hallituskauteen, jolloin hybridiuhkaan puututtiin esimerkiksi kiinteistökauppaa ja kaksoiskansalaisten virkojen kontrollia sääteleviä lakeja ja tiedustelulakeja muuttamalla.

– Nämä kaikki käytiin läpi hallituspuolueiden kesken kulissien takana ja sen jälkeen muiden eduskuntapuolueiden kanssa. Nyt asiat ovat tällaisessa sekavassa julkisessa huutoäänestyksessä ja tämä pitäisi saada muuttumaan.

Häkkäsen mielestä hallituspuolueilla ei vaikuta olevan yhteistä kantaa turvallisuuteen liittyvistä asioista ja niiden vakavuuden asteesta. Hän perää selkeää ministerityöryhmää ennakoimaan asioita viranomaisten kanssa ja valmistelemaan lainsäädäntöä.

– Viime viikon kyselytunti oli ihan kardinaalimunaus hallitukselta, kun sillä oli kolme eri linjaa tähän rajakontrollilainsäädäntöön. Pääministeri sanoi että seurataan tilannetta, oikeusministeri että voisihan sitä harkita valmiuslain yhteydessä ja ulkoministeri sisäministerin kanssa että lakia ei tarvita, Häkkänen ihmettelee.

Oppositiosta lähdetään Häkkäsen mukaan mielellään tukemaan turvallisuuteen liittyviä hankkeita, joihin on yleensä ollut laaja parlamentaarinen konsensus.

– Mutta tästä tilanteesta ei ota mitään tolkkua.

Jengirikollisuus ja siihen kytkeytyvä viranomaisvastaisuus on Häkkäsen mukaan laajenemassa ja pahenemassa oleva ongelma, jonka torjumiseksi tarvittavasta keinovalikoimasta kokoomus on käynnistänyt oman valmistelunsa. Puolueessa seurataan tilannetta muissa maissa ja se tekee yhteistyötä esimerkiksi Ruotsin maltillisen kokoomuksen kanssa.

Häkkänen kehottaa kuuntelemaan Ruotsin poliitikoilta ja viranomaisilta tulevaa hätähuutoa jengirikollisuuden käsiin räjähtämisestä. Myös Suomessa kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus on alkanut nivoutua yhteen paikallisten jengien ja yksittäisten toimijoiden kanssa.

Yksi suurimpia ongelmia laittomuuksien lietsominen ja viranomaisvastaisuus. Häkkäsen mukaan ”tietyt nuorisojengit ja maahanmuuttajataustaiset porukat” eivät luota viranomaisiin eivätkä kunnioita laillista yhteiskuntaa.

Suomessa Ruotsin kaltainen turvallisuuden murentuminen voitaisiin Häkkäsen mielestä vielä estää.

– Ruotsissa oikeus- ja turvallisuuspolitiikka ja osittain myös maahanmuuttopolitiikka on ollut liian sinisilmäistä. Viestini on se, että ihan tervehenkisellä ja jämäkällä linjalla ilman sen kummempaa rasismia tai muuta tämä asia pystytään ennakoimaan niin että Suomi pysyy vakaana ja turvallisena yhteiskuntana.

Kotouttamisen kaltaisten pehmeiden keinojen lisäksi Häkkänen perää myös kovempia toimia.

– Rangaistuksia pitää koventaa tietyltä osin. Selvästi nähdään jo nyt että teräaseiden ja ampuma-aseiden käyttöön liittyy aika holtitonta menoa. Kovilla rangaistuksilla voidaan jossain määrin tuoda näihin rotia.

Häkkänen ihmettelee että hallituksen tuoreessa sisäisen turvallisuuden strategiassa järjestäytynyttä rikollisuutta tai nuorisojengejä ei huomioida, vaikka hallituskauden aikana poliisi on selvästi varoittanut ongelman pahenemisesta.

– Suomella ei ole järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaohjelmaa ja sellaista pitäisi ryhtyä valmistelemaan välittömästi. Tuore sisäisen turvallisuuden strategia laiminlyö kokonaan nuorisojengien ja järjestäytyneen rikollisuuden kysymykset. Pitäisi käynnistää kokonaan uusi valmistelu realistisen tilannekuvan päivittämiseksi ja sen jälkeen toimenpiteet.

Source Link is.fi