Banner Before Header

Kokoomuksen Mykkänen varoittaa Saarikkoa miinaan ajamisesta: ”Säästä Annika itseäsi tältä”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen varoitti hallitusta työmarkkina-ansasta kokoomuksen puoluekokouksen avauspäivänä Kalajoella.

– Saarikko kertoi eilisessä Iltalehdessä, että hän aikoo keskustella kesän jälkeen työmarkkinajärjestöjen kanssa. Tässä neuvon varovaisuuteen.

– Etelärannasta ei kuivin jaloin tulla paitsi jos haikailee tupo-Suomeen. Hallituksen ei kannata ajaa miinaan, jossa se ajautuu sovittelemaan myös hoitajien palkkakysymykset – säästä itseäsi Annika tältä, Mykkänen evästi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) vihjasi Iltalehdessä veronkevennyksistä ja vaikutti kytkevän veroalen työmarkkinaneuvotteluiden tuloksiin.

– Ei siellä pelkästään palkkaprosenttia ja veronkevennystä verrata, vaan siinä joutuu varmasti osaksi paljon suurempaa pakettia, Mykkänen varoitteli.

Kunta-alalle saatiin torstaina noin 300 000:ta työntekijää koskeva palkkasopu, jonka myötä kunta-alan työntekijät saavat jatkossa automaattisesti suuremmat palkankorotukset kuin yksityisen sektorin työntekijät.

Hoitajaliitot eivät ole ratkaisussa mukana, mutta myös hoitajat saavat nyt sovitut korotukset. Syksyllä teollisuus aloittaa omat palkkaneuvottelunsa, joista povataan vaikeita.

Mykkänen katsoo, että jos hallitus aikoo keventää palkkaverotusta, niin näin tulisi toimia nyt.

– Vähiten inflaatiota ruokkiva tapa olisi tehdä työmiljardi eli suomalaisten palkansaajien kaikkiin tuloluokkiin kevennys, jolla saataisiin satoja euroja vuodessa keskituloisille jo tänä vuonna lisää.

Työmiljardi voitaisiin rahoittaa Mykkäsen mukaan ohjaamalla rahaa kasvaneista verotuloista veronkevennyksiin.

– Kun bensa maksaa noin euron enemmän, se takoo myös valtiolle lisätuloja. Kun verotulot kasvavat aika rajustikin, niin pitää arvioida, mikä on se osa verotulojen kasvusta, joka voidaan palauttaa kansalaisille, Mykkänen esitti ja lisäsi, että valtiovarainministeriö voi tehdä asiaan liittyvät pohjatyöt.

IS kysyi Mykkäseltä, tulisiko kokoomuksen mielestä myös leikkauslistat kaivaa esiin.

– Ennen kaikkea pitäisi olla tarkempi siitä, minkälaisia hankkeita valtio tekee. En voi mitenkään pitää vastuullisena sitä, että 1,5 miljardin lisätalousarviossa on yli 500 miljoonaa hyvin selkeästi menoluokkia, joita kukaan ei olisi pitänyt kehysmenojen ulkopuolisina.

– Mutta koska halutaan leikkiä, ettei kehyksiä uudelleen rikota, nyt yhtäkkiä tienpidon, kosteikkoviljelyn tai lataustolppien rakentamiset ovat maton alla kehyksen ulkopuolisina menoina.

Kokoomuksen leikkauskohteita Mykkänen ei esitellyt, vaan viittasi kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa esitettyihin kohteisiin.

Mykkänen ruoti myös rahapolitiikkaa.

Mykkäsen mukaan Euroopan keskuspankin povaamat nopeat koronnostot kielivät ”ikiliikkujan pysähtymisestä” sekä siitä, ettei ”taivasten valtakunta tullut meidän ajallamme maahan”.

– Se olisi taivasten valtakunta, jos voitaisiin Euroopan keskuspankissa kasvattaa rajusti tasetta, ajaa se valtion lainoihin ja valtion lainalla voitaisiin oikeasti parantaa hyvinvointia. Nyt alkaa näyttää siltä, että velkavetoiseen, jatkuvaan valtion ekspansioon perustuva politiikka ennen pitkää johtaa siihen, että rahan arvo laskee ja inflaatio lähtee vyörymään.

Source Link is.fi