Banner Before Header

Kokoomuksen Petteri Orpo roimii vasemmisto­hallitusta – ”Sadat­tuhannet lääkäri­käynnit siirtyvät yksityiseltä julkiselle”

Kokoomuksen mielestä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen tärkein tavoite on saada ihmiset nopeammin jonoista hoitoon. Oppositiopuolue esitteli tänään keskiviikkona aluevaaliohjelmansa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi, että sote-palveluita on yritetty laittaa kuntoon vuosia. Hänen mukaansa pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen läpiviemä malli ei vastaa kumpaankaan suureen haasteeseen eli siihen, että ihmiset pääsisivät jonoista hoitoon ja rahat saataisiin riittämään.

– Uudistus jäi valitettavasti hallinnon uudistukseksi ja byrokratiaksi. Jonoissa ei tunnetusti kukaan ole parantunut. Edessä on valtava työmaa, että asiat saadaan oikeasti pelaamaan, Orpo sanoi.

Hänen mielestään tammikuussa järjestettävät aluevaalit ovat äärettömän tärkeät, sillä alueilla päätetään hyvinvointiyhteiskunnan tärkeimmistä palveluista neuvoloista vanhustenpalveluihin, ja uusi malli rakennetaan tulevan neljän vuoden aikana.

– Alueilla päätetään noin 21 miljardin euron potista veronmaksajien rahoja. Sillä todellakin on väliä, kuka niistä on päättämässä.

Orpo muistutti, että kokoomus ei halunnut eduskunnan hyväksymää mallia, mutta nyt kun eduskunta on siitä päättänyt, niin ”pulinat pois ja ryhdytään hommiin”.

Palveluiden saatavuuden parantamiseksi ja hoitoonpääsyn sujuvoittamiseksi kokoomus esittää, että sote-keskukset ottavat käyttöön etävastaanotot kaikilla hyvinvointialueilla.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kertoi, että Etelä-Savon Essotessa on jo otettu käyttöön julkisissa palveluissa yksityiseltä puolelta tuttu digilääkärimalli. Etävastaanotolla hoidetaan oireita, jotka eivät vaadi fyysistä tutkimusta, kuten silmätulehduksia ja iho-oireita.

Häkkäsen mukaan iso osa ihmisten terveyshuolista saadaan hoidettua etänä ja vain osa vaatii fyysistä kohtaamista. Samalla säästetään veronmaksajien rahaa ja ihmisten aikaa ja vaivaa.

– Jo viime vaalikaudella havaittiin, että Suomessa on niin paljon hyviä käytäntöjä palveluiden järjestämiseksi, että sillä jo saataisiin merkittävä tuottavuushyöty sote-kustannusten hillinnässä, Häkkänen sanoi.

Kokoomus haluaa muun muassa parantaa mielenterveyspalveluihin pääsyä toteuttamalla valtakunnallisen terapiatakuun, turvata lapsiperheille riittävät tukipalvelut arjen helpottamiseksi ja panostaa kotihoidon, palveluasumisen ja ympärivuorokautisen hoivan laatuun.

Puolue parantaisi palveluita ja turvaisi lähipalvelut lisäämällä ihmisten valinnanvapautta sote-palveluissa.

– Yksi keskeinen uudistus, jonka haluamme tuoda, on palveluseteli. Se tarkoittaa sitä, että silloin kun julkinen palveluntarjoaja ei pysty tarjoamaan palvelua itse, se antaa asiakkaalle mahdollisuuden valita palveluntarjoaja palvelusetelin avulla. Oli kyse sitten hoiva- tai terveyspalveluista, kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen sanoi.

Julkisella palveluntarjoajalla olisi velvoite tarjota palveluseteliä. Kokoomus haluaa ottaa käyttöön myös henkilökohtaisen budjetin esimerkiksi vammaisten henkilöiden ja ikäihmisten palveluihin.

Kokoomus ei halua ajaa nykyistä Kela-korvausjärjestelmää alas.

– Kuten me olemme tilastoista jo vuosien ajan nähneet, se ei ole mikään rikkaiden etuoikeus, vaan Kela-korvauksia käytetään hyvin laajasti kaikissa tuloluokissa. Vaikka se onkin pieni korvaus, me haluamme, että se säilytetään ja kehitetään sitä, jotta ihminen saisi valita itselleen parhaiten toimivan palveluntarjoajan, Valtonen sanoi.

Yksityisten lääkäri- ja hammaslääkäripalveluiden Kela-korvauksia leikattiin reippaasti viime vaalikaudella, kun kokoomus oli hallituksessa. Orpon mielestä korvausten leikkaaminen ei ollut virhe.

– Viime vaalikaudella tavoiteltiin laajaa valinnanvapautta. Kela-korvauksia ei olisi tarvittu, kun jokainen ihminen lompakkoon katsomatta olisi saanut valita myöskin yksityisen palveluntuottajan. Tämä oli ihan looginen juttu, Orpo perusteli.

Orpon mukaan kokoomus haluaa nyt estää Kela-korvausten leikkauksen ja pikemminkin parantaa korvauksia, mutta korvausten tasoa puolue ei ole vielä määritellyt.

– Hyvinvointiala Halin mukaan sadattuhannet käynnit kympin leikkauksella Kela-korvausten nykytasoon siirtyvät yksityiseltä julkiselle jonoon 2023 alusta, Orpo sanoi.

Samaan aikaan myös sote-uudistus tulee voimaan. Orpon mielestä on ristiriitaista, että vasemmistohallitus tekee tällaisen leikkauksen vähätellen sen merkitystä.

– Tämä koskee nimenomaan niitä pienituloisia, jotka ovat päässeet Kela-korvauksen turvin yksityiselle. Hyvätuloinen menee sinne jatkossakin, Orpo sanoi.

Source Link is.fi