Banner Before Header

Kokoomus nappaamassa yli­voimaisesti yrittäjien äänet alue­vaaleissa – keskustan yrittäjä­kannatus jää surkean alas

Suomen Yrittäjien tutkimuslaitos Kantarilla teettämän tuoreen, IS:n käyttöönsä saaman yrittäjägallupin järjestys ei yllätä.

Sen sijaan se yllättää, miten suuriksi eri puolueiden väliset erot ovat venähtäneet, kun yrittäjiltä kysyttiin, mitä puoluetta he aikovat äänestää tammikuun aluevaaleissa.

Kokoomus on ylivoimainen ykkönen, sitä äänestäisi 36 prosenttia vastanneista.

Perussuomalaiset nousee kakkoseksi 12 prosentin kannatuksella.

Sen jälkeen tiputaankin reilusti kymmenen prosentin kannatusrajan alle.

Keskustaa äänestäisi enää 6 prosenttia yrittäjistä, Sdp:tä kolme prosenttia.

Vihreiden yrittäjäkannatuskin on tippunut (2 prosenttia) – varsinkin aikaisempiin eduskuntavaalikyselyihin verrattuna.

Liike Nyt ja Rkp saavat kyselyn mukaan samansuuruisen yrittäjäkannatuksen kuin vasemmistopuolueet, kolme prosenttia tai sen alle.

Helsinki on rajattu kyselyn ulkopuolelle, koska Helsingissä ei järjestetä aluevaaleja.

Kun tulokset rajataan niihin, jotka ilmoittavat kantansa ja aikovat äänestää, erot näkyvät vielä selkeämmin:

– Koko vasemmiston ja mukaan lukien vihreiden yhteenlaskettu yrittäjäkannatus on kahdeksan prosenttia. Paavo Lipposen aikoina Sdp keräsi itse lähes viidenneksen kannatuksen. Myös keskusta on roimasti pudonnut aikaisemmista vuosista, tiivistää tutkimuksen tilanneen Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Tässä joukossa, jotka aikovat äänestää ja ovat ”lukinneet” kantansa, kokoomus saa jopa 54 prosentin kannatuksen ja perussuomalaisia äänestäisi 18 prosenttia.

Keskusta saa 9 prosentin kannatuksen, Sdp 4 prosenttia, Liike Nyt 4 prosenttia, Vihreät ja Rkp kumpikin 3 prosenttia ja vasemmistoliitto yhden prosentin kannatuksen

Yrittäjät aikovat äänestää laajalti, mutta moni ei vielä tiedä kantaansa tai halua kertoa sitä. Heitä on kyselyn mukaan vielä normaalia enemmän.

Pentikäinen arvioi, että kokoomus on vedonnut yrittäjiin velka- ja sote-puheillaan.

– Kyllä siinä on ilman yrittäjien turhautumista nykyiseen sote-malliin. Torjutaan sosialismia ja puolustetaan ihmisten oikeutta valita, Pentikäinen tulkitsee kyselyn tuloksia.

Kokoomuksen kannatusta lisännee se, että sote-malli rakentuu julkisten toimijoiden varaan ja puolueen aikaisemmat tavoitteet yksityisen sektorin vahvemmasta roolista jäivät toteutumatta.

Mikael Pentikäinen tulkitsee gallupin tulosta yrittäjä-äänestäjien valinnankaipuulla.

– Kyllä siinä on ilman yrittäjien turhautumista nykyiseen sote-malliin. Torjutaan sosialismia ja puolustetaan ihmisten oikeutta valita, Pentikäinen arvioi.

Pentikäinen pitää tuloksia myös seuraavien, vuoden 2023 eduskuntavaalien osalta ennakoivina.

– Kyllähän tämä on ilman muuta eduskuntavaalein esivaali.

Tuloksista on siis rajattu Helsinki ulos, koska helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa.

Pentikäinen arvelee, että jos Helsinki olisi luvuissa mukana, vihreiden kannatus saattaisi jonkin verran nousta, mutta niin myös kokoomuksen.

Sen sijaan keskustan kannatus saattaisi laskea entisestään, koska keskustan kannatus pääkaupunkiseudulla on muutenkin heikkoa.

Source Link is.fi