Banner Before Header

Kommentti: Asetelma Leijonien ja Tre Kronorin välillä on muuttunut – yksi mahdollisuus sai Suomen kääntämään pelin kurssin

Peking

Miesten kiekkomitali kimmeltää Pekingin saasteisen, mutta kisojen aikana ajoittain yllättävän kirkkaanakin näkyneen taivaan horisontissa yhä kirkkaammin.

Leijonien nousu 0–3-tilanteesta 4–3-jatkoaikavoittoon alleviivasi joukkueen asemaa olympiaturnauksen suosikkina. Suomi väänsi sillasta itsensä voittoon niskalenkillä. Se oli henkisesti sellainen temppu, että ainakaan yksi asia Leijonilta ei olympiaturnauksessa lopu: usko voittoon.

Muistatteko aikoja, jolloin ruotsalaiseen palloilukulttuuriin ei kuulunut johtoaseman menettäminen?

Jukka Jalosen uudella päävalmentajakaudella Leijonat on noussut Ruotsia vastaan takaa ohi kahdesti arvokisaotteluissa. MM-kultakeväänä Ruotsin tähtipitoinen NHL-arsenaali johti Leijonia kahdesti, ensin kahdella maalilla ja myöhemmin pitkään vielä maalilla, mutta Jalosen euroleijonat marssivat puolivälierästä jatkoon.

Pekingissä Jalosen ryhmä pani vielä paremmaksi.

Leijonat sai hengen päälle.

Kahden erän ajan Leijonien pelissä harva asia toimi. Jo avauserässä peräpää oli ahtaalla Ruotsin heittämän vahvan kamppailuhaasteen kanssa. Yhtään maalipaikkaa Suomi ei luonut.

Lue lisää: Jukka Jalonen kommentoi Leijonien hurjaa ottelua TV5:llä – ”Harvinaista herkkua”

Toisessa erässä petti Leijonien tunnekontrolli. Markus Granlundin iso jäähy ei toki ollut tahallinen, mutta nykylinjauksilla oikein tuomittu.

Kaikki ottelun tuomiot eivät menneet välttämättä aivan nappiin, mutta suomalaiset kerjäsivät itse lisää verta nenästään turhalla jälkipelillä. Areenassa raikunut Mikko Lehtosen päästämä kirosana ja voimakas mailan lyöminen laitaan kertoivat oleellisen Leijonien tunnekontrollista.

Jäähytuomioilla oli totta kai osansa, mutta myös sillä, että Ruotsi vei suomalaisia kamppailuissa. Molemmat pelasivat kovaa, mutta vain toinen jäi kiinni jälkipelaamisesta.

Lue lisää: Leijonat kiri 0–3:sta voittoon – sankarihyökkääjät latasivat TV5:llä teesit Suomen ihmenousulle

Myös Leijonien alivoimapelaaminen petti. Ruotsi leipoi kaikki kolme maaliaan ylivoimalla. Avausmaalissa apuvalmentaja Mikko Mannerin ”poikittaissyöttö kiinni” -huuto ei ehtinyt loppuun asti, kun syöttö oli mennyt läpi suomalaiskvartetin ja laukaus kohti verkkoa oli jo lähtenyt.

Siinä missä Ruotsi olisi ennen vanhaan pystynyt jäädyttämään pelin kolmen maalin johdossa, nyt se antoi Leijonille tilaisuuden. Muuta ei tarvittu.

Suomalaiset panivat itsensä likoon, keskittyivät olennaiseen, taistelivat ryhdikkäästi ja saivat hurjan takaa-ajon. Kolme kruunua putosi taulusta yksi kerrallaan. Ja kun Suomi sai vaihteen ja hurmion päälle, kiri toi kruunun Leijonille.

Niinpä Suomi voitti Ruotsin olympiajääkiekossa ensimmäisen kerran sitten vuoden 1998. Aikaa ehti kulua 24 vuotta, mutta olympiakohtaamisia joukkueille oli Naganon puolivälierän ja sunnuntain välisenä aikana ollut vain neljä.

Kenties joukkueet kohtaavat vielä Pekingissä.

Tre Kronor ja päävalmentaja Johan Garpenlöv joutuivat asemaan, jossa heidän pitää löytää uudet lääkkeet Suomen kaatamiseen. Se voi olla mahdoton paikka, kun pelitapa- ja taitoetu sekä nyt myös henkinen niskalenkki ovat Leijonilla.

Kun Suomi ja Ruotsi panivat Pekingin NHL-koon pienessä olympiakaukalossa fyysisen temporallin käyntiin, ottelun alussa ei voinut vielä kerran välttyä haikailulta. Miltähän tämä näyttäisi, jos silmien edessä painaisivat molempien maiden parhaat jääkiekkoilijat?

Barkov, Rantanen, Aho, Heiskanen ja kumppanit vastaan Landeskog, Nylander, Zibanejad, Hedman och kompisar.

Parhaiden yksilöiden taito yhdistettynä perinteisen Suomi–Ruotsi-taistelun henkeen ja intensiteettiin. Mikä näytös siitä olisi tullutkaan!

Haikailu haalistui lopullisesti pelin edetessä. Naapurusten olympiamiehistöt järjestivät oksat pois -näytöksen. Lohkotilanteessa varsinaisen peliajan tasapeli sopi molemmille, mutta kaukalossa sovusta ei ollut tietoakaan.

Source Link is.fi