Banner Before Header

Kommentti: Erikoisen sotkun keskellä oleva Djokovic kyntää yhä syvemmällä epäsuosiossa – uusi kohu tuo jälleen ison kolhun maineeseen

Keskiviikkona päästiin seuraamaan erikoista näytelmää. Tenniksen maailman ykköspelaaja Novak Djokovic oli useita tunteja kuulusteltavana Melbournen lentokentällä. Sieltä tihkui aina välillä tietoja: ”Djokovic laskeutui Melbourneen jo monta tuntia sitten, mutta ei ole vielä hakenut laukkujaan”, ”Djokovic on saanut puhelimensa takaisin kolmen tunnin jälkeen”, ”Djokovicin isä raivoaa: poikaani pidetään vankina ja jos he eivät vapauta häntä puolessa tunnissa, kokoonnumme kadulla”.

Lopulta myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa, aamulla Australian aikaa, saatiin uutinen: Djokovicin viisumi Australiaan on peruttu. Rajaviranomaisten mukaan hän ei täyttänyt maahantulovaatimuksia. Mediatietojen mukaan Djokovicin edustajat olivat toimittaneet viranomaisille viisumin, joka ei sisällä lääketieteellisiä erivapauksia olla ottamatta koronarokotetta.

Tenniskauden ensimmäinen Grand Slam -turnaus Australian avoimet alkaa 17. tammikuuta. Australiassa ja erityisesti Victorian osavaltiossa ovat voimassa tiukat koronarajoitukset. Australian avoimiin osallistuvilta pelaajilta edellytetään koronarokotuksia. Djokovic on esittänyt rokotevastaisia mielipiteitä eikä ole suostunut kertomaan, onko hänet rokotettu.

Djokovic kertoi tiistaina, että hän oli saanut järjestäjiltä poikkeusluvan osallistua Australian avoimiin ja lähti matkalle kohti Melbournea. Matka tyssäsi kuitenkin ainakin toistaiseksi lentokentälle, josta hänet siirrettiin hotelliin, jota on käytetty valtion säilöönottokeskuksena.

Djokovicin lakimiehet kertoivat haastavansa viisumin perumispäätöksen oikeudessa. Valitusta käsitellään paikallisessa oikeusistuimessa maanantaina, joten vielä ei ole lopullisesti selvää, voiko serbi pelata Australian avoimissa.

Joka tapauksessa melkoinen sotku on käsillä. On syytä muistaa, missä tilanteessa ollaan tennishistorian kannalta. Djokovic jakaa yhdessä Roger Federerin ja Rafael Nadalin kanssa miesten kaikkien aikojen Grand Slam -turnausvoittojen ennätystä. Kaikilla on koossa 20 titteliä. Edessä on Australian avoimet, joka on ollut Djokovicille ylivoimaisesti paras Grand Slam -turnauksista. Hän on voittanut sen yhdeksän kertaa.

Nyt hänellä olisi erinomainen mahdollisuus nousta yksin tilaston ykköseksi, mutta tilaisuus uhkaa jäädä käyttämättä ja koko turnaus jäädä häneltä väliin. Djokovicilla olisi kuitenkin yksinkertainen tie päästä pelaamaan – ottaa rokotukset ja esittää todistus niistä. Jonkinlaiset periaatteet näyttävät kuitenkin menevän historian tekemisen edelle. Ja miten käy jatkossa? Aletaanko rokotuksia vaatia myös muihin maihin ja muihin turnauksiin pääsemiseen?

Djokovic on yksi kakkien aikojen pelaajista ja saattaa jäädä historiaan jopa kaikkien aikojen parhaana. Suurta yleisön suosikkia Federerin ja Nadalin tapaan hänestä ei ole kuitenkaan tullut. Kentällä hän karjuu usein itselleen, tiimilleen, tuomareille ja jopa pallopojille, vaikka toisaalta onkin huippupelaajista aktiivisin antamaan aplodeita vastustajien hyville lyönneille.

Djokovic puhuu tenniksestä ja monesta muustakin asiasta hyvinkin fiksusti, mutta toisaalta hän on esitellyt hyvin erikoisia ajatuksia. Kuuluisaksi on noussut hänen väitteensä siitä, että ihminen voi muuttaa veden koostumusta pelkillä ajatuksillaan. Koronapandemian alussa kesällä 2020 Djokovic järjesti hyväntekeväisyyskiertueen, jossa pelaajat juhlivat yökerhoissa ilman mitään rajoituksia ja useat pelaajat saivat koronatartunnan.

Tämä tapaus – miten se nyt sitten päättykään – tuo lisää negatiivisia piirteitä Djokovicin julkisuuskuvaan. Hänet tullaan muistamaan uskomattoman hienojen tennissaavutusten lisäksi myös näistä muista asioista. Ja varmaa on se, että jos Djokovic pääsee valitusten jälkeen pelaamaan Australian avoimiin, hän on entistä vähemmän yleisön suosikki.

Lue myös:

Source Link yle.fi