Banner Before Header

Kommentti: Hauista taas esiin! Joni Mäki näpäytti epäilijöitään – Iivo Niskasen upeaa malttia osasi odottaa tv-kuvien ulkopuolella

ZHANGJIAKOU.

”Hyvä Joni!” kaikui Zhangjiakoun hiihtostadionilla, kun Suomi tykitti olympiahopeaa miesten parisprintissä Pekingin olympialaisissa.

Ei sitä voi paremmin tiivistää! Ennen parisprinttipäivää puhuttiin paljon kahdesta mahdollisesta Suomen mitalista. Enemmän kuitenkin puhuttiin Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen mahdollisuuksista kuin Joni Mäen ja Iivo Niskanen. Jälkimmäiset toivat silti mitalin.

Miesten mahdollisuuksien piti olla enemmän kysymysmerkki. Olivathan Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen mitalisteja normaalimatkalla. Iivo Niskanen toki myös tiedettiin miehissä kovaksi pyssyksi, mutta Mäen ympärillä riitti kysymysmerkkejä.

Mäen alkukausi oli ollut hankala, eikä ollut tietoa, miten hän pärjäisi Zhangjiakoun rankoilla laduilla parisprintissä.

Aiemmin myös Mäen taktisia ominaisuuksia on kritisoitu. Nyt kuitenkin vaasalainen teki täysin oikeita ratkaisuja viimeisellä osuudella.

Mäki lähti repimään nousua ylös kovempaa kuin tähtihiihtäjä Norjan Johannes Hösflot Kläbo ja venäläinen Aleksandr Terentjev. Näin takaa tulleet Ruotsi ja Kanada eivät päässeet enää mukaan mitalitaisteluun.

Stadionilla Mäki meni vielä kukistamaan kenties karsintavaiheessa riittävästi liikaa happoja keränneen sprinttitykki Terentjevin.

Mäki pääsikin tekemään täysin saman kuin vuosi sitten Oberstdorfissa. Hauis esiin ja hopealle! Samalla vaasalainen pääsi näpäyttämään epäilijöitään, kun juhli toista peräkkäistä arvokisahopeaa parisprintissä.

Myös Iivo Niskanen teki taktisesti täysin oikeita ratkaisuja, vaikka hetken aikaa toisella osuudella näyttikin vaikealta. Niskanen ei odotusten mukaan lähtenyt repimään eroa muihin toisella osuudella, vaan meni muiden mukana.

Tv-kuvien ulkopuolella kuitenkin näkyi, että Niskanen ei ollut missään nimessä väsynyt, vaikka sitä ehkä vastaanottimien edessä ehdittiinkin ehkä hieman pelätä. Teräsmies Niskasta ei painanut 17 asteen pakkanen, vaan hän juoksenteli vaihtoalueella terävästi lämmitellen.

Katso loppuratkaisu alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Katso miesten parisprintin finaalin loppuratkaisu.

Mäen ilme oli ikimuistoinen

Zhangjiakoun hiihtokatsomosta käsin olikin odotettavaa, että Niskanen pääsi tykittämään kolmannella osuudella tuttuun tapaan. Mestarilta mahtavaa malttia!

Joni Mäen ilme Niskasen iskiessä stadionille oli ikimuistoinen, eikä hän tosiaan pettänyt. Hopea ei ollut häpeä, kun edelle ehti vain Kläbon kaltainen kaveri.

Mäki oli puhunut paljon ennen Pekingin olympialaisia uransa tärkeimpänä kisanaan. Mitali ei tullut kuitenkaan odotetulta matkalta, vaikka hän olikin vapaan sprintissä neljäs. Sen sijaan tuli parisprintistä monen mutkan kautta.

Mäen tullessa maalin Suomen joukkueessa pettymys varmasti vaihtui Suomen joukkueessa onneen, kun naisten kilpailussa neljänneksi jääneet Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen tulivat juosten onnittelemaan.

Joni Mäen ja Iivo Niskasen mitali oli myös eräänlainen kunnianpalautus. Suomi oli ottanut jokaisessa perinteisen hiihtotavan parisprintissä arvokisoissa mitalin lukuun ottamatta edellistä kertaa Seefeldin MM-kisoissa 2019.

Tuolloin Ristomatti Hakola kaatui ja Suomen miesten menestysmahdollisuudet musertuivat. Naisissakin nähtiin silloin dramatiikkaa, kun Anne Kyllönen korvasi pikahälytyksellä sairastuneen Kertu Niskasen.

Nyt ei tarvinnut jossitella kipeänä olona ja kaatumisia, vaikka varsinkin miehissä sykkeet muutamaan otteeseen varmasti nousivat. Suomi on jälleen raiteilla menestysmatkallaan ja paremmalla hiihtotavallaan.

Mitali oli Suomen kahdestoista molemmat hiihtotavat mukaan lukien parisprintissä, jota on nähty arvokisoissa Oberstdorfin MM-kisoista 2005 asti.

Lue myös:

Source Link yle.fi