Banner Before Header

Kommentti: Huh helpotusta – juuri näin Putin haluaa meidän ajattelevan nyt

Venäjän presidentin Vladimir Putinin pelikirja Ukrainan suhteen on pikku hiljaa paljastumassa, vaikka kaikkia Kremlin suunnittelemia siirtoja ei vielä tiedetä.

Tässä vaiheessa kaikki näyttää kuitenkin menneen niin, kuten brittiläinen arvostettu tutkija Keir Giles kuvailee Putinin Venäjän aina toimivan.

Gilesin mukaan Venäjä vaatii aina aluksi itselleen jollekin toiselle kuuluvaa ”kokonaista kakkua”, mutta aikansa pelattuaan ja uhkailtuaan Venäjä ”armollisesti suostuu tyytymään” vain pieneen palaseen toiselle kuuluvasta kakusta.

Lue lisää: 15 tiukkaa vinkkiä Putinin ymmärtämiseen – näin Venäjä ajattelee ja käyttäytyy aina

Lännessä tätä Venäjän tapaa toimia ei puolestaan tajuta ikinä, vaan mennään aina samaan halpaan Putinin edessä.

Putinin toimintatavan oveluus perustuu siihen, että hän onnistuu herättämään lännessä aina myös huojennusta ja jopa kiitollisuutta siitä, että Venäjä tyytyykin armollisesti ottamaan vain pienen palasen toiselle kuuluvasta omaisuudesta.

Näin Venäjä pystyy etenemään koko ajan tavoitteissaan. Lännen johtajat huokaavat puolestaan naiivisti helpotuksesta ja iloitsevat ”diplomatian voitosta” – kunnes taas tulee hetki, jolloin Putinin alkaa tehdä mieli jollekin toiselle kuuluvaa kakkua.

Keir Gilesin kirja Moscow Rules on julkaistu suomeksi nimellä Moskovan opit (Docendo).

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Putin saattaa tunnustaa pikaisesti Itä-Ukrainan niin kutsuttujen kapinallistasavaltojen eli Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyden.

Tätä varten Venäjän duumaan järjestettiin alkuviikosta ”laillisuusteatteri”.

Kansanedustajat käsittelivät Venäjän kommunistisen puolueen ehdotusta, jonka mukaan duuman pitäisi vedota Putiniin, jotta tämä tunnustaisi DNR:n ja LNR:n niin kutsuttujen ”kansantasavaltojen” itsenäisyyden. Tiistaina kansanedustajat hyväksyivät ehdotuksen ylivoimaisella enemmistöllä parlamentin istunnossa, joten seuraava siirto on siis Putinilla.

Lue lisää: Duuma äänesti: Pyytää Putinia tunnustamaan Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyden

On täysin selvää, että Venäjän duuman ehdotus ja äänestystulos ei tullut yllätyksenä Putinille.

Duuma toimii kumileimasimen tavoin ja kaikki merkittävät ehdotukset tuodaan sinne vain näennäisesti jonkin puolueen tai kansanedustajan nimissä. Todellisuudessa niiden alkuperäinen ideoija ja niiden ylin hyväksyjä on yksi ja sama henkilö: Vladimir Vladimirovitsh Putin.

Venäjä on viime päivinä viestittänyt, että se on yhä valmis jatkamaan keskusteluja lännen kanssa. Venäjä kertoo myös vetävänsä osan asevoimistaan pois Ukrainan lähistöltä, vaikka varmoja todisteita siitä ei ole vielä saatu.

Lännessä nämä viestit ovat kuitenkin herättäneet jo suurta helpotuksen tunnetta. Sotaa ei ehkä siis tulekaan!

Lue lisää: Stoltenberg: Nato ei ole vielä havainnut merkkejä Venäjän vetäytymisestä Ukrainan rajoilla – IS seuraa

Tämä kaikki on ajoitettu taitavasti yhteen sen kanssa, että Yhdysvaltain vuotamien tiedustelutietojen mukaan Venäjän hyökkäys olisi saattanut alkaa jo tällä viikolla.

Mikäli Putin ei käynnistäisikään suurta sotilaallista hyökkäystä Ukrainaan, vaan ”ainoastaan” tunnustaisi Donetskin ja Luhanskin, länsi tuskin haluaisi ottaa käyttöön myöskään uhkaamiaan massiivisia Venäjän vastaisia pakotteita. Kreml varmasti laskee tämän varaan, ja niin todennäköisesti myös kävisi.

Donetskissa monet talot ovat kärsineet pahoin sodan aikana. Venäjä on jakanut alueen asukkaille passejaan ja ottanut alueelta vastaan myös pakolaisia Venäjän puolelle.

On mahdollista, että Putin pitää Donetskin ja Luhanskin tunnustamisvetoomusta vielä jonkin aikaa yhtenä valttikorttinaan neuvotteluissa Euroopan, Yhdysvaltain ja Naton kanssa.

Toinen vaihtoehto on, että Putin tunnustaa tasavallat pikaisesti, ja sen jälkeen joudumme taas arvuuttelemaan hänen seuraavia siirtojaan.

Yksi mahdollisuus on, että Donetsk ja Luhansk pyytävät itsenäisyystunnustuksen saatuaan avukseen Venäjän joukkoja tai Venäjän johtaman Kollektiivisen turvallisuusjärjestön (ODKB) ”rauhanturvaajia”.

Jälleen kerran tähän lännen olisi vaikea reagoida nopeasti, sillä eihän kyseessä olisi selkeä sotilaallinen hyökkäys tai aggressio, vaan rauhanturvaoperaatioksi naamioitu miehitys.

On arveltu, että Putin ei välttämättä haluaisi irrottaa Donetskia ja Luhanskia Ukrainan yhteydestä, sillä siten Venäjä menettäisi vipuvartensa, jolla painostaa jäljelle jäävää tynkä-Ukrainaa. Riski kasvaisi myös sen suhteen, että muu osa Ukrainasta yrittäisi liittyä pikaisesti Natoon.

Emme kuitenkaan tiedä, mitä kaikkea Putinille on lupailtu lännen kanssa käydyissä pitkissä neuvotteluissa. Jotain hänelle joka tapauksessa on lupailtu, ja jos ei muuta, niin ainakin Minskin sopimusten edistämistä ja niihin kuuluvaa ajatusta Itä-Ukrainan alueiden erityisasemasta Ukrainan sisällä.

Tällä hetkellä Donetskissa ja Luhanskissa asuu lähinnä vain Venäjä-mielisiä, sillä kaikki muut ovat paenneet alueelta kahdeksanvuotisen sodan aikana. Esimerkiksi pikaisesti suoritettava ja mahdollisesti Venäjän yksin valvoma ”kansanäänestys” antaisi siten nykyisellä väestörakenteella vääristyneen tuloksen.

Yksi vaihtoehto on, että Putin yrittää toteuttaa Itä-Ukrainassa jo kerran toimivaksi havaittua Krimin kaappauksen mallia.

Krimin valtaushan hoidettiin 2014 niin, että Venäjä järjesti ensin ”kansanäänestyksen” erikoisjoukkojensa valvonnassa ja tunnusti sitten Krimin itsenäisyyden, jonka jälkeen Krim pyysi välittömästi lupaa saada liittyä osaksi Venäjää.

Source Link is.fi