Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_44cb019fa5d8c5abfdcc29d7c1f91afd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Huuhkajille tuli taas seinä vastaan – toiveikkaat arvailut osoittautuivat turhiksi – Uutisalue

Kommentti: Huuhkajille tuli taas seinä vastaan – toiveikkaat arvailut osoittautuivat turhiksi

Suomen unelma MM-jatkokarsintapaikasta eli marraskuisena tiistai-iltana käytännössä hieman yli kello 23:n. Ukraina puristi itsensä Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan johtoasemaan, jonka myös piti.

Kun Suomi hävisi samaan aikaan Ranskalle 0–2, Ukraina kiri sinivalkoisten ohi lohkokakkoseksi.

Huuhkajat taisteli kotonaan hallitsevaa maailmanmestaria vastaan, minkä pystyi. Tasoero ei vain ollut peiteltävissä loputtomiin.

Erittäin laadukas Ranska iski voittomaalinsa toisen puoliajan puolivälin tietämillä tilanteessa, jossa Suomi oli vihdoin saanut edes jonkinlaista otetta pelistä.

Kotitappiota ei voi pitää ottelun kokonaiskuva huomioiden vääränä. Kun Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps totesi joukkueensa kaipaavan lisää virtaa, hän vaihtoi kentälle Karim Benzeman ja Kingsley Comanin. Maailmanluokan tähdistä Benzema onnistui nopeasti maalinteossa.

Varjoissa pitkään vaellellut Kylian Mbappe näytti myöhemmin, miksi hänestä jatkuvasti kohistaan. 0–2-maali oli väkevä taidonnäyte.

Tiistai oli suomalaiselle jalkapalloväelle suurten odotusten ja orastavan juhlan ilta, mutta seinä tuli vastaan.

Sadannen A-maaottelunsa pelannut Teemu Pukki kehui ennen ottelua Benzemaa yhdeksi maailman parhaista hyökkääjistä. Benzema ja Ranska eivät löysäilleet, vaikka joukkueen arvailtiin tulevan Helsinkiin hieman vajaalla asenteella sen MM-kisapaikan varmistuttua jo aikaisemmin. Valitettavasti täysin turha luulo.

Miksi ei?

Miksi Suomi sitten ei selviytynyt jatkoon MM-karsinnoista? Lohkossa nähtiin Huuhkajien kannalta toivottua ristiin pelaamista, apuja tuli muilta aivan riittävästi, mutta oma laatu loppui sittenkin kesken.

Esimerkiksi Kazakstan pelasi kahdesti tasan Ukrainan kanssa ja vei pisteitä myös Bosnia ja Hertsegovinalta. Suomi hoiteli Kazakstanin kahdesti. Pistemäärät muita vastaan jäivät liian laihoiksi.

Suomi voitti kuudesta ottelustaan pääkilpailijoitaan eli Ranskaa, Ukrainaa sekä Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan vain yhden.

D-lohkon poikkeuksellisuudesta kertoo paljon se, että jatkoon lohkokakkosena selviytyi joukkue, joka voitti vain kaksi ottelua. Ukrainan voittoprosentti, 25, on varmasti yksi heikoimpia jollei heikoin, jolla on selviydytty jatkoon nykymuotoisessa MM-karsintamallissa.

Muutamassa muussa lohkossa rannalle jäätiin viidellä, jopa kuudella voitolla – olkoonkin, etteivät lohkot ole täysin vertailukelpoisia keskenään eri joukkuemäärien ja joukkueiden tasoerojen takia.

Toinen Ukrainan voitoista tuli Suomea vastaan. Lokakuinen ottelu Helsingin olympiastadionilla oli Huuhkajien ainoa selkeä pohjakosketus karsinnoissa.

Moni joukkueen ulkopuolella kuvainnollisesti jo tarttui lapioon ja alkoi kaivaa uutta kuoppaa kisatoiveille.

Vierasvoitot Kazakstanista sekä Bosniasta petasivat Suomelle hienon ”finaalin” Ranskaa vastaan. Tiistaina kuitenkin kävi kuten niin monesti Suomelle on käynyt suurten kotiyleisöjen edessä suurissa otteluissa: Stadikalle lähdettiin ryhti suorana laulukirja kirkkaana, kotimatka sujui hartiat lysyssä tutun synkkien ajatusten riivaamina.

Ei tullut enää apua muualta. Ukraina hoiteli tiistaina oman osuutensa ja selviytyi MM-jatkokarsintaan.

Kanervan jatko?

Nyt odotellaan päävalmentaja Markku Kanervan jatkon ratkeamista, vaikka hänellä on sopimusta jäljellä vuoden 2022 loppuun. Jatkaako hän? Parempi kysymys kuuluu: miksi ei saisi jatkaa? Ennen kaikkea: mistä parempi tilalle?

Kanerva näyttäytyy suurelle yleisölle mukavana ja äärimmäisen analyyttisenä miehenä. Kanervaa ansaitustikin kehutaan hänen ihmisjohtamisestaan. Hänen sisällään elää kuitenkin määrätietoinen voitontavoittelija. Häikäilemätöntä Kanervasta ei saa tekemälläkään, mutta tuo mies tekee kaikkensa joukkueen voiton eteen.

Hän toimii valinnoissaan armottomasti. EM-karsinnoissa loistaneet ja itse kisoissakin joukkueen ehdottomiin runkomiehiin kuuluneet topparit Joona Toivio, 33, ja Paulus Arajuuri, 33, sekä keskikentän kapteeni Tim Sparv, 34, joutuivat tekemään syksyllä MM-karsinnoissa tilaa nuoremmilleen.

Kanervan valinnat eivät johtuneet niin sanotusta nuorennusleikkauksesta, koska hän valitsee aina parhaat – käytännössä sopivimmat – pelaajat kunkin ottelun tarpeisiin ikiä katsomatta.

Valinnat kuitenkin kertoivat, ettei menneisyys paina valtavasti.

Topparit Leo Väisänen, 24, ja Robert Ivanov, 27, ovat ottaneet jättiharppauksia. Media väläytteli jo konkaritopparien syrjäyttämistä, mitä Kanerva halusi hieman oikaista.

– En tiedä, onko aika puhua syrjäyttämisestä vielä. Asiat mietitään aina tilanteen mukaan. Väisänen ja Ivanov ovat täyttäneet paikkansa – aivan kuten Toivio ja ”Paukku” aikaisemmin, valmentaja sanoi ottelun aattona.

Ranska-pelin jälkeen Toivio ja Arajuuri ilmoittivat maajoukkueuran olevan ohi.

Keskikentälle löytyi kesken karsintojen Veikkausliigasta Urho Nissilä, 25, joka sopeutui koviin kansainvälisiin otteluihin hätkähdyttävän sulavasti.

Ilahduttavasti myös Rasmus Schülleristä, 30, kasvoi merkittävä tekijä keskikentälle. Schülleriä pidettiin joskus yliajattelevana ja -huolellisena futaajana, mutta hän on tuonut sittemmin esille häikäilemättömän pelimiehen luonteensa, jossa korostuvat pelaajan pelisilmä ja -kovuus.

Päävalmentaja nauttii siitä, että eri pelipaikoille riittää kilpailua.

Koskettava hetki

A-maajoukkuetta ei nähdä ensi vuonna Qatarin MM-kisoissa, mutta pelattavaa riittää myös 2022. Ohjelmassa odottavat Kansojen liigan toiseksi korkeimman tason lohko-ottelut kesä-syyskuussa.

Tappiosta huolimatta Huuhkajat on pelannut itsensä fanien sydämiin, eikä tuki katoa. Tiistai-illan koskettavimpiin hetkiin kuului se, kuinka fanit kiittivät eteensä kokoontunutta Huuhkajia.

Laulut raikasivat todella voimakkaasti vielä varttitunti ottelun päättymisen jälkeen.

Suurimmat kannustuslaulut saivat ansaitusti Arajuuri ja Toivio, joiden nimet kaikuivat stadionilla hurjalla voimalla. Kävi kentällä niin tai näin, huuhkajaperhe pitää yhtä.

Suomen ottelut MM-karsinnoissa 2021:

24.3. Suomi–Bosnia ja Hertsegovina 2–2

28.3. Ukraina–Suomi 1–1

4.9. Suomi–Kazakstan 1–0

7.9. Ranska–Suomi 2–0

9.10. Suomi–Ukraina 1–2

12.10. Kazakstan–Suomi 0–2

13.11. Bosnia ja Hertsegovina–Suomi 1–3

16.11. Suomi–Ranska 0–2

Suomen maalit karsinnoissa: Teemu Pukki 6, Joel Pohjanpalo, Marcus Forss, Robin Lod ja Daniel O’Shaughnessy 1.

Source Link is.fi