Banner Before Header

Kommentti: Kaikki tietävät mistä yhdistetyn menestyksessä kiikastaa – nyt haetaan sateentekijää ulkomailta

Yhdistetyn suurmäen olympiakilpailu tiistaina Zhangjiakoussa oli Petter Kukkoselle 29. ja viimeistä edellinen arvokilpailu.

Kun Ilkka Herola ja Eero Hirvonen jäivät mäkiosuudella suunnilleen saman suuruusluokan sijoituksille eli 25:nneksi ja 26:nneksi, tiedettiin jo, että Kukkonen ei 10 vuoden päävalmentajakaudellaan saavuttaisi menestystä olympiatasolla.

Torstain joukkuekilpailuun ei kohdistu minkään valtakunnan odotuksia.

MM-tasolla Kukkonen sai viime talvena katkaistua Suomen 14 vuoden mitalittoman putken. Mutta tuorein olympiamitali täyttää jo 20 vuotta, kun moisia seuraavan kerran pannaan jakoon.

Lue lisää: Kommentti: Pukuhuijauksen paljastanut Petter Kukkonen joutui farssin syntipukiksi – korruptoitunut herrakerho ampui viestintuojan kylmästi

Se tapahtuu 2026 Pohjois-Italiassa Predazzon hyppyrimäissä ja Lago di Teseron hiihtoladuilla, joilla käytiin myös 2013 Kukkosen avausarvokisat Suomen veturina.

Noissa Val di Fiemmen MM-mittelöissä Kukkonen veti vielä eräänlaista lasten ristiretkeä vailla menestyspaineita, joiden kohteeksi hänen joukkueensa millään kohtuudella asetettiin vasta Lahden kotikisoissa 2017.

Eero Hirvosen uralla on jäänyt terveyssyistä kuti putkeen. Hänen 6. sijansa henkilökohtaisissa kilpailuissa Pyeongchangissa 2918 olivat parasta olympiatasolla Petter Kukkosen päävalmentaja-aikana 2012-2022.

Olympiatasolla parasta nähtiin 2018 Pyeongchangissa, kun Hirvonen saavutti peräti 6. sijan kummassakin henkilökohtaisessa kilpailussa.

Jos lajin sisällä operoiva väki saa tahtonsa läpi, Kukkosta seuraa päävalmentajana kaveri, joka oli 2006 Torinon kisoissa voittamassa Suomen edellistä olympiamitalia joukkuekilpailussa.

Lajin parissa pitkään aktiiviuransa jälkeenkin toiminut Antti Kuisma on parhaiden aktiivien ykkössuosikki.

Habitukseltaan juhamietomainen Richard Schallert oli yksi ehdokas yhdistetyn uudeksi mäkivalmentajaksi, mutta projekti ei mennyt maaliin.

Italian-pestinsä keväällä lopettava Suomen ex-päävalmentaja Kimmo Savolainen ei ole päättänyt, laittaako paperit sisään Hiihtoliittoon vai ei – eiköhän laita.

Myös Jani Klingan nimi on mainittu. Ajanjakso päävastuullisena suomalaisesta mäkihypystä Kari Ylianttilan tandemina 2014–2016 ei tosin hyppää hänen CV:stään silmille ässäkorttina.

Kuisma on erittäin todennäköisesti mukana kaikissa tulevissa kokoonpanovaihtoehdoissa joko ykkösenä tai kakkosena.

Lue lisää: Yhdistetyn suomalaistähdillä huvittavia kokemuksia Etelä-Korean olympialaisissa – ”En ole lähdössä vähään aikaan sinne lomalle”

Suomessa lähes lajiaan suuremmaksi kasvanut Kukkonen on valinnut matkasauvakseen rehellisyyden ja kipeääkin tekevän realismin tosiasioiden edessä.

Fakta on se, että hän sai päävalmentajana parhaiden suomalaisten hiihtovauhdin parhaimmillaan jopa erinomaiseksi. Maailmancupissa tuli Kukkosen aikana runsaat 20 palkintosijaa.

Jos lajin sisäpiirin ihmisistä riippuisi, uusi päävalmentaja olisi Antti Kuisma (toinen vas), joka 2006 oli saavuttamassa Suomen tuoreinta yhdistetyn olympiamitalia Pragelatossa. Seuraksi joukkuekilpailun kolmospallille hypähtivät Anssi Koivuranta (vas.), Jaakko Tallus ja Hannu Manninen.

Mäkihyppyyn haettiin potkua mm. palkkaamalla itävaltalainen Falko Krismayr, joka toi mukanaan hyviä aihioita, muttei stabiilia huippusuoritustasoa. Hänkin poistuu nyt Suomen palveluksesta.

Lue lisää: Olympiamitalisti on kärkiehdokas Suomen huippupestiin – ”Olen odottanut”

Onkin lajin tilalle kuvaavaa, että jopa päävalmentajan nimeä enemmän kiinnostaa uusi mäkivalmentaja. Sellaista ei kotimaasta ymmärrettävästi edes etsitä.

Hiihtoliitto onkin tässä asiassa toden teolla käärinyt hihat, ja haussa on kovan tason ulkomaalainen huippuosaaja. Kukkonen ei suostunut kommentoimaan asiaa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan itävaltalainen Wilhelm Denifl, 41, harkitsi pitkään Suomesta saamaansa tarjousta.

Erittäin pitkän uransa vasta keväällä 2019 lopettanut Denifl saavutti yhdistetyssä mm. MM-kultaa ja olympiapronssia. Hän vastasi kuitenkin pitkän harkinnan jälkeen kieltävästi ja jatkaa Itävallan hiihtoliiton palveluksessa.

Lue lisää: Kommentti: Yhdistetyn edellinen olympiamitali maistui lauantaimakkaralta – miten Ilkka Herolan mitalia olisi arvostettu?

Samoin teki erittäin pitkän valmentajauran tehnyt mäkihypyn MM-pronssimitalisti, itävaltalainen Richard Schallert, 57. Hän työskentelee Japanissa.

Hiihtoliitto uittaa kuitenkin Ilta-Sanomien tietojen mukaan edelleen verkkoja useilla kansainvälisillä vesialueilla.

Kukkosen yhtäjaksoinen päävalmentajapesti kuuluu pisimpiin Hiihtoliiton historiassa. Mies kyseenalaisti matkalla asemansa useasti ja ärsytti rehellisyydellään joskus urheilijoitaankin.

Kukkonen on tuskin sanonut viimeistä sanaansa suomalaisessa huippu-urheilussa.

Ja vielä…

Viikonlopun 50:n ja 30 kilometrin hiihdoista (v) on tulossa julma ihmiskoe. Suomen huoltokoordinaattori Matti Haavisto ehdotti kisojen tuomarineuvostossa istuvalle Jussi Prykärille, että radalle höylättäisiin myös perinteisen ladut. Haaviston mukaan ei ole lainkaan varmaa, että normaalisti nopeampi luisteluhiihto on sitä viikonloppuna.

Krista Pärmäkosken valmentaja, Suomen huoltokoordinaattori Matti Haavisto arvelee, ettei luisteluhiihto välttämättä ole viikonlopun pitkillä matkoilla vauhdikkaampaa kuin perinteinen. Tiedossa on kaksi ihmiskoetta: lauantaina miehille ja sunnuntaina naisille.

Source Link is.fi