Banner Before Header

Kommentti: Karmea avausosuus naulasi Suomen valinnat parisprinttiin – häikäisevä Niskanen oli perinteiselläkin vapaan hiihtäjiä nopeampi

ZHANGJIAKOU. Suomen miesten viestijoukkueen mitaliton jakso jatkuu yhä. Liberecissä 2009 Suomi otti yllätysmitalin, kun Sami Jauhojärvi, Teemu Kattilakoski, Matti Heikkinen ja Ville Nousiainen nousivat dramaattisten vaiheiden jälkeen pronssille.

13 vuotta myöhemmin Pekingin olympialaisissa Suomen mitalimahdollisuudet kuivuivat kasaan jo avausosuudella.

Ristomatti Hakolan avaus meni juuri niin kuin etukäteen pelättiinkin. Avausosuudella ei ratkaista voittoa, mutta sillä pystyy pilaamaan paljon.

Sairasteluista ja muista epäonnisista tapahtumisista kärsinyt Hakola jäi kärkiryhmästä jo neljän ensimmäisen kilometrin aikana. Liian tarttuvat sukset tekivät viimeisestä kuudesta kilometristä äärimmäisen tuskaisen.

Miksi sitten Ristomatti Hakola hiihti? Hyvin yksinkertaisesta syystä: yksikään olympiakisoihin päässyt huippu-urheilija ei halua luovuttaa mahdollisuutta päästä hiihtämään viestissä, jos sitä tarjotaan. Hakola toivoi Ylen haastattelussa aiemmin sanoi, että 15 kilometrin kisa olisi avannut paikkoja.

Ei avannut, ja tulos oli tyly.

Viidestä hiihtäjästä viestiin voi valita vain neljä. Hakola on ollut aiemmin luotettava aloittaja ja valmennusjohto katsoi, että tämä olisi ollut paras kokoonpano.

Valmennusjohto kantaa tästä valinnasta vastuun.

Iivo Niskasen käsittämättömän kovaa perinteisen osuutta ei voi ylistää liikaa. Niskasen veto perinteisellä oli todella kova. Niskanen hiihti oman osuutensa aikaan 28.53,9 eli suomalaisista kaikista kovinta vauhtia. Perttu Hyvärisen osuusaika vapaalla oli 29.08,8 ja Joni Mäen 29.23,7.

Niskanen osoitti, miksi hän on olympiavoittaja ja tällä hetkellä maailman paras perinteisen hiihtotavan taitaja. Hän nosti vielä Suomen mitalitoiveita, mutta Hyvärisenheikko päivä murskasi nämä lopullisesti.

Se saattoi olla toisaalta hyväkin, sillä Mäenei tarvinnut enää ankkuriosuudella puristaa eikä tuhlata voimiaan. Ensi keskiviikkona on kuitenkin suuri päivä, sillä Suomelta odotetaan perinteisen hiihtotavan parisprintistä mitalia.

Viesti kun osoitti lopullisesti sen, ettei Hakolasta ole Niskasen pariksi, joten Mäki naulasi todennäköisesti lopullisesti paikkansa tuolle matkalle.

Lue myös:

Source Link yle.fi