Banner Before Header

Kommentti: Kiinan härski sumutus paljastui – siihen riitti vilkaisu olympialaisten tuloslistaan

Kiinan naisten maastohiihtojoukkue sijoittui lauantaisessa viestissä kymmenenneksi. Se oli ihan kelvollinen sija maalle, jolla ei ole hiihtoperinteitä. Taakse jäivät muun muassa Japani, Ranska ja Puola.

Tulosliuskan tarkastelu herättää kuitenkin yhden kysymyksen: missä oli Dinigeer Yilamujiang?

Kiinan nelikossa hiihtivät Chi Chunxue, Li Xin, Jialin Bayani ja Ma Qinghua. Yilamujiang loisti poissaolollaan, vaikka kisojen avajaisissa hänet nostettiin erityisasemaan.

Yilamujiang, 20, sai kunnian sytyttää olympiatulen Pekingin Linnunpesä-stadionilla yhdessä yhdistetyn hiihtäjän Zhao Jiawenin kanssa.

Länsimaisessa mediassa Yilamujiangin valinta tuomittiin välittömästi härskinä poliittisena vetona. Hän on uiguuri, eli kuuluu vähemmistökansaan, jota Kiina sortaa julmasti Xinjiangin maakunnassa.

Yilamujiangin tuomisella valokeilaan Kiina halusi selvästi alleviivata, että maan näkökulmasta uiguurien kohtelussa ei ole mitään vikaa eikä Kiina loksauta korviaan kansainväliselle arvostelulle.

Kiinan valtionmediassa kuitenkin valitettiin länsimaiden politisoivan urheilua ja väitettiin Yilamujiangin sytyttäneen olympiasoihdun saavutustensa vuoksi.

Dinigeer Yilamujiang vauhdissa 10 kilometrin kilpailussa.

Vilkaistaanpa niitä saavutuksia.

Ennen olympialaisia Yilamujiangin uran paras saavutus maailmancupissa oli 19:s sija 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa Davosissa joulukuussa 2020.

Olympialaisissa Yilamujiang oli 43:s yhdistelmäkilpailussa, 56:s sprintissä ja 56:s kymmenellä kilometrillä. Joka kisassa hänen edellään oli kaksi kiinalaista.

On siis härskiä sumutusta väittää Yilamujiangin olevan erityisen meritoitunut urheilija edes joukkuetovereihinsa verrattuna. Hänen pudottamisensa viestijoukkueesta saattoi olla urheilullisesti perusteltu ratkaisu tai ehkä hän on sairastunut tai loukkaantunut.

Lue lisää: Tyly vastaanotto haastattelupisteellä – avajaisissa olympiasoihtua kantaneen uiguurihiihtäjän katse kertoi kaiken

Yilamujiangilta itseltään asiasta ei ole päästy kysymään. Yrityksistä huolimatta urheilijaa ei ole saatu pysähtymään median eteen haastattelualueille olympiasuoritustensa jälkeen.

Source Link is.fi