Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_34047f53738b64689e3b941a2139ff6e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Kukaan ei ole turvassa – sota toi uuden terrorin Venäjälle – Uutisalue

Kommentti: Kukaan ei ole turvassa – sota toi uuden terrorin Venäjälle

Pahat ajat ovat palanneet.

Sota Ukrainassa antaa Vladimir Putinille mahdollisuuden ottaa Josif Stalinin keinot käyttöön Venäjällä. Määrät eivät vielä ole yhtä suuria, mutta teot samoja.

Suomessa herättää huomiota jääkiekkomaalivahti Ivan Fedotovin kohtalo osin siksikin, että hän on syntynyt Lappeenrannassa.

25-vuotias maajoukkuetähti pidätettiin perjantaina. Syyksi ilmoitettiin asepalveluksen pakoilu. KHL-joukkue TsSKA:ssa pelannut Fedotov oli siirtymässä NHL-joukkue Philadelphia Flyersiin.

Venäläiskiekkoilijoiden pelaaminen NHL:ssä ei ole ollut ongelma vuosikymmeniin. Joidenkin arvioiden mukaan armeijan seuran TsSKA:n johto haluaisi pakottaa Fedotovin jatkamaan riveissään ja suorittamaan asepalveluksen näin. Jos toinen tarjottu mahdollisuus on palvelus Jäämerellä Novaja Zemljalla, valinta lienee helppo.

Mutta pidätyksen julkisuus kertoo, että kyse on isommista asioista. Venäjä voi pian joutua kutsumaan reservinsä sotaan laajentaakseen ja puolustaakseen valloituksiaan Ukrainassa. Silloin urheilutähdetkään eivät saa näyttää huonoa esimerkkiä.

Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan on turha esittää tunnepitoisia kommentteja, kun asevelvollisuus nyt vain on Venäjän laissa. Jos kyse olisi vain tästä, Peskov tuskin kommentoisi yhtään mitään asiasta.

Ivan Fedotovista tehtiin varoittava esimerkki.

Kurinpalautus ei koske vain urheilua ja nuorukaisia. Anton Troianovski kirjoittaa New York Timesissa myös kahdesta muusta Venäjällä huomiota herättäneestä tapauksesta.

Fyysikko Dmitri Kolker oli sairaalassa Novosibirskissä, kun hänet haettiin. Syöpähoidot olivat kriittisessä vaiheessa. Kolker lennätettiin vankilaan Moskovaan, jossa hän menehtyi lauantaina. Kyseessä saattaa olla erikoistapaus, sillä hänen pidätyksensä syyksi on kerrottu tietojen luovuttaminen Kiinalle. BBC:n mukaan Kolker oli kuitenkin vain pitänyt luentoja, joihin osallistui myös kiinalaisia opiskelijoita.

Vaikutusvaltainen ekonomisti Vladimir Mau oli yliopistomies ja kaasufirma Gazpromin hallituksen jäsen. Moscow Timesin mukaan hänen pidätyksensä syy oli petosepäily.

Troinovskin mukaan Maun pidätys on osa kampanjaa. Mauta ei auttanut se, että hän oli keväällä allekirjoittajana kirjeessä, jossa venäläiset ihmiset antoivat tukensa Putinin ”erikoisoperaatiolle” Ukrainassa. Sitä kutsuttiin ”välttämättömäksi päätökseksi”.

Kukaan ei ole turvassa.

Hylätty Stalinin ajan työleiri Noriskissa. Suuren terrorin muisto elää venäläisissä suvuissa ja hillitsee vastarintaa vallanpitäjille.

On tunnettua, että kukaan ei ollut turvassa myöskään Josif Stalinin Neuvostoliitossa.

Stalin ei tietenkään keksinyt poliittista terroria, jota itsevaltiaat ovat eri mantereilla soveltaneet eri vuosisatoina. Stalin vain kehitti siitä Neuvosto-Venäjälle poikkeuksellisen armottoman version. Tsaarin vankiloissa ja Siperiassa virunut Stalin oli kokemusasiantuntija, joka ilmeisesti piti oloja niissä liian löysinä.

Stalinin ja Putinin välille ei kannata vetää joka asiassa yhtäläisyysmerkkejä. Heidän tilanteensa ja tavoitteensa eroavat. Nyt Putin kuitenkin soveltaa aivan Stalinin aivoituksia.

Jos tarkoitus on hallita pelolla, sen täytyy ulottua ennen kaikkea omiin kannattajiin. Ailahtelevan myöntyväisyyden sijaan vaaditaan täydellistä alistumista. Pelko johtaa siihen. Pelko saadaan aikaiseksi terrorilla.

Sota mahdollistaa sen, että Putin voi hallita Venäjää kasvavalla pelolla. Stalinin terrorin mittoihin ei tarvitse mennä, kun muisto siitä elää yhä suvuissa.

Aleksei Navalnyin paluu Venäjälle saattoi ärsyttää Putinin koviin toimiin. Navalnyi viruu vankilassa.

Putinin hyökkäystä Ukrainaan edelsi kaksi tapahtumaa kahtena edellisenä vuonna.

Vuonna 2020 kansa nousi Valko-Venäjällä presidentti Aljaksandr Lukashenkan epärehellisiä vaaleja vastaan. Lukashenka sai Putinin tuen ja kansan kuriin väkivalloin.

Vuoden 2021 alussa murhayrityksen kohteeksi joutunut oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi palasi rohkeasti Venäjälle ja lensi saman tein vankilaan. Hänen puolestaan järjestetyt mielenosoitukset tukahdutettiin väkivalloin.

Oman kumouksensa tehnyt Ukraina oli Venäjän ja Valko-Venäjän toisinajattelijoille esikuva ja turvapaikka. Putinille se oli uhka. Sitä uhkaa hän yrittää poistaa sodallaan.

Mutta sota on Putinille myös mahdollisuus. Se antaa syyn tukahduttaa kaikki vastarinta Venäjällä isänmaan nimissä.

Pahat ajat ovat todella palanneet.

Source Link is.fi