Banner Before Header

Kommentti: ”Luoja tietää, etten halua olla enkeli” – Jyrki Kasvista voisi jokainen poliitikko – ja ihminen ottaa mallia

Kävin kuvaaja Lassi Rinteen kanssa heinäkuun lopulla Jyrki Kasvin mökillä Kotkan kupeessa Pyhtäällä.

Olin lukenut jo vuosia aiemmin miehen taistelusta jatkuvien terveyshuolien kanssa.

Alkuvuodesta hän ilmoitti blogissaan koruttomasti saaneensa saattohoitolähetteen ja elinaikaa olevan enää muutamia viikkoja.

Sittemmin Kasvi sai erikoisluvalla uusia lääkkeitä, jotka toimivat syöpäsoluihin kevään ja kesän ajan, kunnes syöpäsoluissa alkoi näkyä kasvua elokuussa.

Keskiviikkona vihreät ilmoittivat suru-uutisen Kasvin poismenosta.

Heinäkuun lopulla Kasvin tilanne näytti hyvältä, vaikka hän totesi kuoleman kolkuttelevan jatkuvasti ovella.

Mietin, että kuinka epäkunnioittavaa on mennä haastattelemaan jos ei nyt kuolevaa miestä, niin ainakin ihmistä, jonka lähellä kuolema on jatkuvasti läsnä.

Kasvi otti meidät vastaan kahvin ja posson kera sekä kertoi hyvin kauniisti ajatuksia menneestä sekä nykyisestä.

Ihailin Kasvin positiivisuutta jo tuolloin, mutta samalla ihmettelin mielessäni, kuinka ihminen jaksaa kääntää lähes 20 vuoden jatkuvat terveysmurheet voitoksi.

Itselläni meni futsalissa nilkka pari viikkoa sitten, ja puolentoista viikon lepo tuntui maailmanlopulta.

Kasvi kertoi, että hän oli saanut syöpätaistelussaan voimaa kanssataistelijoilta Satu Hassilta (vihr) sekä mahasyöpään vuonna 2019 menehtyneeltä Maarit Feldt-Rannalta (sd).

Jälkimmäistä hän siteerasi itsekin: ”Jonain päivänä minä kuolen, mutta kaikkina edeltävinä päivinä minä elän”.

Espoossa asunut Kasvi esitteli meille Pyhtään-mökillään antaumuksella linnunpönttöä, jonka hän oli saanut perussuomalaisten Teuvo Hakkaraiselta.

Kasvi kehui vuolaasti entistä edustajatoveriaan samoin kuin lähistöltä kotoisin olevaa perussuomalaisten Juho Eerolaa, jonka perheen kanssa Kasvi perheineen kävi kesällä porukalla syömässä.

Kasvi kertoi ihmisten kummastelleen ja vähän oudoksuneen nähdessään hänet ja Eerolan täysin sovussa syömässä.

Äänensävy, jolla Kasvi puhui politiikassa täysin toista mieltä olevista, oli erittäin arvostavaa mutta myös jollain lailla kaukaista.

Nykyinen polarisaatio näkyy tässä, että politiikan perimmäinen asia tuntuu monesti unohtuneen: Yhteisistä asioista päättäminen suuressa joukossa, johon mahtuu myös paljon erimielisiä.

Jyrki Kasvista voi moni poliitikko ottaa mallia tässäkin.

Kasvi oli positiivisuutensa, välittömyytensä sekä vilpittömyytensä vuoksi pomminvarmasti yksi pidetyimmistä työkavereista, myös muiden puolueiden edustajien silmissä.

Kasvi oli tietotekniikan sekä tietokone- ja konsolipelien suhteen pioneeri Suomessa.

Kasvin suurin haave oli myös kirjoittaa omaelämäkerta. Motiiviksi hän kertoi, että jos hänellä joskus tulevaisuudessa olisi lapsenlapsia, niin heillä olisi jonkinlainen ymmärrys isoisästään.

Juttelin Kasvin kanssa viimeksi kaksi kuukautta sitten, jolloin hän kertoi, että kirjasta on tehty kustannussopimus ja itse kirjan on tarkoitus tulla markkinoille ensi keväänä.

Heinäkuussa hän kertoi mökillään, että oli ehtinyt suunnitella jo omat hautajaisensa, joissa soitettaisiin uruilla saksalaisen Rammsteinin Engel (suom. Enkeli).

”Vasta kun pilvet nukkuvat. Näet meidät enkeleinä taivaalla. Me olemme yksin ja meitä pelottaa. Luoja tietää, etten halua olla enkeli”, agnostikoksi itseään tituleerannut Kasvi lausui Engelin suomenkielisiä sanoja heinäkuussa mökillään Pyhtäällä mustan huumorin siivittämänä.

Jyrki Kasvi kuoli tiistaina 16.11.2021, mutta kaikkina edeltävinä päivinä hän eli.

Source Link is.fi