Banner Before Header

Kommentti: Matti Heikkinen latasi kovan vaatimuslistan – nyt hänen on seistävä sanojensa takana uskottavuutensa vuoksi

Suksisauvat hakkasivat hurjalla frekvenssillä asfalttia Kaakkois-Ranskan helteessä 20. heinäkuuta 2013. Matti Heikkinen nousi maksimitehoisessa kuokkatekniikkaharjoituksessa 2 360 metriä korkealle Herbouillyn vuorelle, jonka itse Lance Armstrong oli valloittanut pyöräilyn Ranskan ympäriajossa 2004.

Elimistön aivan limiitille vienyt tehoharjoitus oli osa Heikkisen huolellista valmistautumista Sotshin seuraavan talven olympiakisoihin. Niissä avajaisten alla sairastunut, hengitystievaivainen hiihtäjä ei saavuttanut huipputuloksia.

Brutaalilla tavalla esteettinen kestävyysurheiluelämys ponnahti mieleen tiistaina, kun Olympiakomitea kuulutti Heikkisen huippu-urheiluyksikkönsä lyhyen ja kiistellyn historian kolmanneksi johtajaksi.

Matkallaan uransa huipennuksiin, kuten neljään arvokisamitaliinsa, Heikkisellä oli lupa ja jopa velvollisuus valmistautua harjoittelemalla, kuten esimerkki ylempää kertoo. Tehoharjoittelun kuormituksen kanssa koko uransa nuorallatanssineeseen Heikkiseen iskettiin hieman, mutta ei täysin epäoikeudenmukaisesti leima pöljien päivien miehenä, joka sellaisen iskiessä oli lyömätön.

Ikimuistoisin koettiin 1. maaliskuuta 2011, kun Heikkisen rento veto Oslon MM-kisojen 15 kilometrillä (p) oli muille kerrassaan liikaa.

Mika Kojonkosken ja Mika Lehtimäen seuraajana Heikkinen ottaa nyt kuitenkin vastaan pestin, joka ei todellakaan ole mikään harjoittelupaikka ja jossa eivät pöljät päivät riitä. Tarvitaan jokapäiväistä ajamisen iloa.

Urheilijayhteisössä äärimmäinen arvostettuun Kainuun korpifilosofiin kohdistuu kovia odotuksia, joihin Heikkinenkään ei kuitenkaan päässe vastaamaan yhtään isommilla resursseilla kuin edeltäjänsä. Tänä vuonna huippu-urheiluyksikkö jakaa eri lajeille tehostamistukea vajaa seitsemän miljoonaa euroa.

Matti Heikkinen viihtyi aina hyvin testimatolla ulosmittaamassa koko fyysisen kapasiteettinsa. Jatkossa häneltä mitataan aivan toisenlaista kestävyyttä.

Valitsijat urheilijalegenda on hurmannut täysin, mitä ei miehen tuntien käy ihmetteleminen. Jos pohtii huippu-urheilujohtajalta vaadittavia tai ainakin toivottavia perusvalmiuksia, Heikkinen täyttää sen, että takana on viimeisen päälle uskottava urheilu-ura.

Lue lisää:

Matti Heikkiseltä kova peliliike – ei halunnut uudeksi Jauhojärveksi

Mutta toisaalta valmennuskokemus on hyvin ohutta, ja niin kutsutussa oikeassa työelämässä saati johtajantehtävissä 2019 lopettanut huippu-urheilija on ymmärrettävästi ollut mukana vasta kovin lyhyen ajan.

Hän on monella lailla katsomaton kortti.

Pöljän päivän ilta Oslon pääkadulla Karl Johanilla 1. maaliskuuta 2011. Eldar Rönningille (vas.) ja Martin Johnsrud Sundbylle ei jäänyt MM-kisojen 15 kilometrin (p) väliaikalähdössä palaakaan jakoon kultataistelussa.

Heikkisen valinta merkitsee myös sitä, että hänen lähipiiriinsä viime vuosina uineen, hiihtäjää kabineteissa eteenpäin potkineen supermanagerin Harri Halmeen jo Olympiakomitean hallituksessa huikea vaikutusvalta ei huippu-urheiluyksikössäkään valahda laskukäyrälle.

Vaikka Matti Heikkinen on ihmistyyppiä, jolle tyylikäs käyttäytyminen kalustetuissa tiloissa ei ole ikinä ollut ongelma, aktiivina hän oli ajoittain piikki lihassa samalle järjestelmälle, jonka ruokintaketjun pyramidinkärjeksi nyt istuu.

Lue lisää: IS:n tiedot: Huippu-urheiluyksikön johtajakisasta paljastui yllätysnimi – tässä kaikki ehdokkaat

Heikkistä ei esimerkiksi kylmännyt vaatia, että A-maajoukkueen hiihtäjille pitäisi maksaa palkkaa ja että maajoukkuetason urheilijoita pitäisi systeemitasolta vapauttaa mitä erilaisimmista kustannuksista.

Suomalaisen huippu-urheilumenestyksen eksistentiaalisiksi uhiksi hän nimesi liian matalan rahoitustason sekä julkisesta järjestelmän että yksityisen liike-elämän holveista.

Lue lisää: Maailmanmestari Matti Heikkinen palaa huippu-urheiluun – suostui merkittävään tehtävään

Kun ensi vuonna vasta 40 vuotta täyttävä Heikkinen aloittaa uudessa työssään, varsinkin suomalaiset huippu-urheilijat haluavat nähdä, etteivät rohkeat kannanotot olleet vain löysää puhetta, vaan miehen lempinimen mukaisesti haponkestävää terästä.

Varmaa on se, että tunteellisia tekstiviestejä tämä huippu-urheilujohtaja lähettää loppuillastakin vain vaimolleen Suville.

Ja vielä:

Huippu-urheiluyksikön johtajavalinnasta kilpaili, oman arvionsa mukaan, myös jääkiekkovalmentaja Antti Pennanen. Pennasen käsitys on Olympiakomiteassa herättänyt ihmetystä, sillä mies ei komitean näkemyksen mukaan edes hakenut työtä saati että häntä olisi siihen haastateltu.

Source Link is.fi