Banner Before Header

Kommentti: Mikael Granlund palasi keskushyökkääjäksi ja tulos on hurjaa – jopa vierellä pelaava ”flegmaattinen” kanadalainen heräsi horroksesta

Kausi on vasta alussa ja 15 ottelun otanta pienehkö, mutta mieleni tekisi silti julistaa Nashvillen Mikael Granlundin pelaavan juuri nyt 29-vuotiaana uransa parasta jääkiekkoa. Musiikkikaupungista kodin tuoreen nelivuotisen jatkosopimuksen myötä löytänyt Granlund on aloittanut kauden loistavasti.

Tai oikeammin Granlund on jatkanut siitä, mihin menneenä keväänä jäi.

Granlund siirtyi Nashvilleen kaksi ja puoli vuotta sitten, jonka jälkeen hän on jatkuvasti parantanut pelaamistaan. Hän löysi tehonsa viime kauden runkosarjan lopulla huhtikuussa, jonka jälkeen Predatorsin suomalaistähti on leiponut taululle, pudotuspelit mukaan lukien, 36 ottelussa peräti 32 (9+23) tehopistettä.

Granlund on ollut keväästä alkaen joukkueensa tehokkain pelaaja.

Mikael Granlund on juhlinut tällä kaudella maalia kaksi kertaa. Kuva: NHLI via Getty Images

Oulusta maailmalle ponnistaneen hyökkääjän merkitys joukkueelleen on kasvanut kasvamistaan vuosien saatossa. Tällä haavaa juuri Mikael Granlund on se pelaaja, jonka ympärille joukkuetta halutaan rakentaa ja jonka vierellä nukkuvatkin heräävät. Luotettavuus yhdistettynä kykyyn tuottaa taululle kylmää tulosta tekee Granlundista arvokkaan.

Vaikka Granlund tunnettiin nuorempana nimenomaan hyökkäyspään pelaajana, monipuolisuus on hänen vahvuuksistaan suurin.

Paluu keskushyökkääjäksi

Viimeisin osoitus tästä on nähty juuri Nashvillessä, jossa Granlund palasi yllättäen keskushyökkääjäksi. Granlund aloitti NHL-uransa keskellä, mutta Minnesotassa hänet siirrettiin lopulta laitahyökkääjäksi. Sillä pelipaikalla Granlund pääsi puolustusvelvoitteiden keventyessä keskittymään hieman enemmän hyökkäyspään pelaamiseen.

Viimeisen kalenterivuoden aikana Granlund on palannut näyttävästi keskikaistalle. Aloittajana Laser HT:n kasvatti ei vieläkään ole erityinen velho, mutta puolustusvelvoitteet hoituvat aina tehtaan takuulla ja mikä tärkeintä, tulosta tulee edelleen, vaikka painiminen puolustuspäässä isoja senttereitä vastaan on varmasti raskasta.

Granlund on tällä haavaa Nashvillen ykkössentteri ja sen päälle paras pistemies. Eikä tässä vielä kaikki.

Totaalisen hukassa pari edellistä kautta ollut Matt Duchene on löytämässä 30-vuotiaana Granludin vierellä uralleen aivan uutta nostetta. Flegmaattisesti menneellä kaudella kaikilla tavoin esiintynyt kanadalainen on tehnyt 14 ottelussa peräti kahdeksan osumaa, joista kaksi on päättänyt ottelun jatkoajalla.

Granlund on syöttänyt näistä maaleista viisi mukaan lukien molemmat jatkoaikaosumat.

Duchenen tahti lupaa peräti 46 maalin kautta, mutta tuskin hän aivan sellaisiin lukemiin yltää. Jos erinomaisesti yhteen pelaava kaksikko jatkaa nähdyllä tasolla, Duchene saattaa hyvinkin hätyytellä 30 maalin rajaa. Edellisen kerran hän on yltänyt kyseiseen rajapyykkiin kaudella 2015–2016.

Granlund itse on niin ikään vauhdissa hirmuisiin tehopisteisiin – uransa ennätyslukemiin – mutta helmitaululla on tässä vaiheessa vielä turha laskea loppukauden saldoja. Muutenkin Granlundin arvo joukkueelle on paljon muutakin kuin tilastoista löytyvät tehopisteet, vaikka maalintekopelistä viime kädessä aina puhutaankin.

Peliaika kertoo olennaisen

Granlund on kasvanut Nashvillessä tärkeäksi johtavaksi pelaajaksi, eräänlaiseksi esimerkki- ja sielupelaajaksi, johon päävalmentaja John Hynes luottaa ensimmäisenä kaikissa tilanteissa. Mikael Granlund on tälläkin kaudella ainoa Preds-hyökkääjä, jolla on suuri rooli sekä yli- että alivoimapelissä.

Ei ole sattumaa, että Granlund pelaa kaikista hyökkääjistä joukkueessa selkeästi eniten, keskimäärin yli 20 minuuttia ottelussa.

Tehot 2+13 kirjannut Mikael Granlund on NHL:n pistepörssissä sijalla 15. Kuva: NHLI via Getty Images

Suomalaisessakin jääkiekossa Granlund on jo ikään kuin jäämässä huomion osalta uuden sukupolven tähtipelaajien varjoon, vaikka kylmä tosiasia on, että harva suomalaishyökkääjä pystyy tänä päivänäkään siihen luotettavuuden tasoon, jolla Granlund illasta toiseen operoi.

Suomalaishyökkääjistä vain Floridan Aleksander Barkov ja Coloradon Mikko Rantanen kirjaavat seuroissaan Granlundia isompia peliminuutteja. Kun puhutaan Pekingin olympiajoukkueesta, on selvää, että Jukka Jalonen saa käyttöönsä uransa parasta jääkiekkoa pelaavan Granlundin, joka pystyy pelaamaan kovassa turnauksessa uskottavasti lähes missä tahansa roolissa.

Palataan kuitenkin vielä hetkeksi NHL:ään.

Granlundin, ja miksei myös Duchenen erinomainen syyskausi tulee joukkueena Nashvillelle enemmän kuin tärkeään saumaan. Joukkueen ruotsalaistähti Filip Forsberg on taas kerran sairastuvalla, eikä takaa ole juurikaan apuja maalintekopeliin löytynyt. Predators on saanut kaudelle erinomaisen alun, mutta myös jatkossa paljon on kiinni Granlundin ketjun iskukyvystä.

Tämä on suuri haaste Granlundille itselleenkin.

Yhtä kaikki Mikael Granlund on pelaaja, jonka loisto ja merkitys joukkueelleen tuntuu usein jäävän sekä uudella että vanhalla mantereella liian vähälle huomiolle. Kukaan ei esimerkiksi voi kiistää, etteikö ajoittaisesta velttoudestaan tunnettu kallispalkkainen Ryan Johansen olisi tällä kaudella ollut paremmin pelissä sisällä, mutta tehotilastosta löytyy silti jälleen tyly merkintä -6.

Mikael Granlundin lukema on +6.

Heikkouksia Mikael Granlundin pelaamisesta on juuri nyt melko vaikea löytää. Ja se on NHL-tasolla melko kova suoritus.

Lue myös:

Mikael Granlundilla uran ensimmäinen neljän tehopisteen ilta NHL:ssä, Barkovin pisteputki jo kahdeksan pelin mittainen – Rantaselle hieno onnistuminen pitkästä aikaa

Roope Hintz onnistui vihdoin, Miro Heiskanen päätti komean kuvion – Juuse Saros torjui Nashvillelle voiton

Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui NHL:n finaalijoukkueelle? 2000-luvun isoin kupla on puhkeamaisillaan

Aleksander Barkov ohitti Olli Jokisen Floridan kaikkien aikojen maalintekijänä – myös Puljujärvi ja Teräväinen osuivat NHL:ssä

Luostarisen ja Floridan kiri ei riittänyt, huima pisteputki katkesi – edellisen ottelun huilanneelle Barkoville syöttöpiste

Source Link yle.fi