Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_db2ff8aab1651c016012519d3480f4e2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Mitä ihmettä miljardiperijä Roman Rotenberg tekee KHL-jätti SKA:n päävalmentajana? Hämmentävää nimitystä pohjustettiin vuosia – Uutisalue

Kommentti: Mitä ihmettä miljardiperijä Roman Rotenberg tekee KHL-jätti SKA:n päävalmentajana? Hämmentävää nimitystä pohjustettiin vuosia

– Voitko kuvitella vakavasti otettavaa maajoukkuetta, jossa vailla omia meriittejä oleva pukumies pomppaa jäälle kiekkolegendojen sekaan ja selittää heille, mitä pitäisi tehdä? No, meillä se on mahdollista.

Jääkiekkoa tarkalla silmällä seuraava tuttuni kuvaili aikoinaan edellä mainitulla tavalla Venäjän maajoukkueessa tapahtunutta kuohuntaa, jonka keskiössä oli maan jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Roman Rotenberg.

Rotenberg kasvatti noihin aikoihin valtaansa itänaapurin maajoukkueessa, mikä ei ollut kaikkien pitkän linjan kiekkopersoonien mieleen. Venäjän lajipiireissä istuu yhä sitkeässä tarina, jonka mukaan Rotenbergin into päättää peluutuksesta ja kokoonpanoista kirvoitti keväällä 2018 maajoukkueluotsi Oleg Znarokilta vähemmän ystävällismielistä palautetta. Sen jälkeen Znarokin pesti niin Pietarin SKA:n kuin maajoukkueen peräsimessä päättyi.

Tiistaina Rotenberg nousi jälleen otsikoihin, kun KHL:n rikkaimpiin seuroihin kuuluva mestarikandidaatti SKA ilmoitti 40-vuotiaan oligarkkiperheen vesan siirtyvän edustusjoukkueen päävalmentajaksi.

Rotenbergin isä, miljardööri ja presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva Boris Rotenberg kertoi Sport Ekspressille (siirryt toiseen palveluun), että SKA:n johtoportaaseen kuuluva esikoisensa nimitti päävalmentajaksi itse itsensä.

Uutinen herätti Venäjän kiekkopiireissä voimakkaita tunteita.

– Tällä päätöksellä ei ole mitään tekemistä jääkiekon kanssa. Tällainen on mahdollista vain Venäjällä, entinen NHL-pelaaja Andrei Nikolishin kommentoi Championatin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Markkinointihommista vallankahvaan

Suomalaisille Roman Rotenberg on tuttu muun muassa Jokerien osaomistajana (2013–2019) ja Hartwall-areenan omistajana. Venäjän jääkiekossa hän on kuulunut jo pitkään maan jääkiekkoliiton ja KHL:n nokkamiehiin. Tuore pesti SKA:n päävalmentajana ei lopulta ollut lajista perillä oleville venäläisille toimittajakollegoille kummoinen yllätys.

Ennustettavuudesta huolimatta harvan voidaan sanoa suhtautuneen nimitysilmoitukseen kovin innokkaasti, eikä ihme.

Ulkopuolisen silmin yhtälö kuulostaa… No, miettikää itse. 2000-luvun alussa Rotenberg tutustui kaasujätti Gazprom Exportin palveluksessa jääkiekkoentusiasti Aleksandr Medvedeviin.

Medvedev oli perustamassa Itä-Euroopan kiekkosarjaa KHL:ää ja nosti Rotenbergin uunituoreen liigan markkinointiosaston varajohtajaksi vuonna 2008. Siitä Rotenberg on edennyt kovaa vauhtia venäläisen jääkiekon huippupaikoille, Venäjän jääkiekkoliiton varapuheenjohtajaksi ja Pietarin SKA:n varapuheenjohtajaksi sekä toimitusjohtajaksi.

”Venäläisen kiekkokansan kunnioituksen ansaitakseen pitää olla kovan luokan olympia- tai NHL-legenda.”

Rotenbergin kulisseissa tekemästä markkinointi- ja johtotason työstä kuului paljon hyvääkin palautetta. Kritiikki kasvoi, kun bisneshaukka alkoi hamuta merkittävää jalansijaa pelillisissä päätöksissä ohi arvostettujen pelaaja- ja valmentajapersoonien. Puuttuminen urheilulliseen johtamiseen herätti ärtymystä, sillä Rotenbergin omat pelaaja- ja valmennusmeriitit ovat isossa kuvassa olemattomat.

Suomessa jääkiekon ensioppinsa 10-vuotiaana saanut Rotenberg valitsi nuorena bisnesopinnot jääkiekkouran luomisen sijaan. Venäjän, Suomen ja Ison-Britannian kansalainen opiskeli kansainvälistä liiketaloutta Lontoon European Business Schoolissa, josta päätyi Venäjälle ja lopulta Gazpromin palkkalistoille.

Vuonna 2019 Rotenberg suoritti omskilaisessa Siperian fyysisen kulttuurin ja urheilun yliopistossa valmentajatutkinnon. Tiistaina julkistettu SKA:n päävalmentajapesti on hänen ensimmäinen virallinen valmennustyönsä.

Roman Rotenberg on ollut tuttu näky Venäjän poliittisen johdon jääkiekkopeleissä. Kuvassa Rotenberg Vladimir Putinin järjestämässä Night Hockey League -tapahtumassa vuonna 2015. Kuva: Sasha Mordovets/Getty Images

Kun puhutaan venäläisestä jääkiekosta, puhutaan maasta, joka on erityisen ylpeä menestyksestään ja historiastaan. Kiekkokansasta, jonka kunnioituksen ansaitakseen pitää olla kovan luokan olympia- tai NHL-legenda – ihminen, joka osaa todistetusti voittaa ja mielellään useita kertoja. Tähän yhtälöön Rotenbergin on vaikea saada sopimaan.

Rotenberg ei ole varsinaisesti kasvattanut auktoriteettiaan toimittajille antamillaan kommenteilla, kun häneltä on kysytty valmennuskokemuksesta tai sen puutteesta. Kun SKA:n päävalmentaja Valeri Bragin ja iso osa hänen tiimistään sairastuivat viime kaudella, Rotenberg tuli KHL-pelissä penkin taakse. Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa hän korosti epäilijöilleen olleensa jääkiekon parissa jo 29 vuotta.

– Isäni on valmentaja. Olen ollut koko elämäni urheilun parissa, Rotenberg kommentoi viitaten isänsä judotaustaan.

Syyskuussa valtionkanava Match TV:lle (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa Rotenberg kertoi katsoneensa vuodesta 2014 yli 800 KHL:n ja Venäjän maajoukkueen ottelua paikan päällä.

– Puhutaan vakavasti otettavasta kokemuksesta, joka on meille voittamisen kannalta välttämätöntä, hän sanoi tuolloin.

Riskiratkaisu

Päävalmentajanimityksestä huolimatta harvan asian uskotaan muuttuvan nyt Pietarin SKA:n toiminnassa. Pitkän linjan kiekkotoimittajien mukaan (siirryt toiseen palveluun) Rotenberg on vastannut käytännössä kaikista seuran pelillisistä ratkaisuista sitten Znarokin vuonna 2018 päättyneen aikakauden. Rotenbergin edeltäjä Valeri Bragin oli kärkkäimpien kynäniekkojen mukaan vain lehdistötilaisuuksissa istunut nimellinen luotsi, joka antoi kiekkopomolle rauhan tehdä päätökset kulisseissa.

Totta tai ei, mahtiseurassa ei ole päästy mestaruuden makuun sitten Znarokin aikakauden ja kevään 2017.

Roman Rotenberg ja Ilja Kovaltshuk juhlivat Pietarin SKA:n mestaruutta kaudella 2016–2017. Kuva: Peter Kovalev/Getty Images

Moni ihmetteli, miksi Rotenberg otti harteilleen päävalmentajan viitan ja sen mukana kulkevan vastuun mahdollisista epäonnistumisista. Päätös sisältää kieltämättä kovan riskin, sillä nyt Rotenberg vastaa julkisesti menestysseura SKA:n otteista. Jokainen voi kuvitella kritiikkivyöryn volyymin, jos kausi päättyy jo ensimmäisille pudotuspelikierroksille.

Yhden julkisuudessa esillä olleen teorian mukaan Rotenberg teki peliliikkeensä, koska ei saanut vastuuta Pekingin kisoihin valmistautuvassa Venäjän olympiajoukkueessa. Pietarin SKA:sta ja Venäjän nuorten maajoukkueesta vastaava Rotenberg halusi osoittaa epäilijöilleen olevansa tästäkin huolimatta merkittävä toimija itänaapurin jääkiekossa.

Tiistai-iltana Rotenbergin nyt virallisesti valmentama SKA kukisti kiinalaisen Kunlun Red Starin selvästi 5–1. Voitokas alku jäi Rotenberg Show’n varjoon, mikä ei ole Venäjän jääkiekolle järin mairittelevaa PR:ää.

Kysymys maailman toiseksi kovimman kiekkosarjan KHL:n uskottavuudesta on jälleen syystäkin tapetilla. Suuren kansan silmissä poliittista johtoa lähellä olevan oligarkkisuvun ylpeys on päätynyt huippuasemaansa suhteiden ja valtakytkösten eikä niinkään jääkiekkoymmärryksensä ansiosta.

Siitä maineesta on vaikea pyristellä irti, voitti SKA tulevaisuudessa millaisia titteleitä tahansa.

Lue myös:

Source Link yle.fi