Kommentti: Mussolini marssi Roomaan sata vuotta sitten – nostaako Meloni ääri­oikeiston nyt valtaan?

Kalju uhoava mies. Pieni liehutukka nainen. Musta univormu. Vaaleat vaatteet.

Sata vuotta välissä. Marssitaan silti samaan suuntaan?

Lokakuun lopulla 1922 fasistijohtaja Benito Mussolini marssitti Roomaan 30 000 mustapaitaansa. Kuningas Viktor Emmanuel III eri tulkintojen mukaan säikähti tai laskelmoi. Hän nosti Mussolinin pääministeriksi. Diktatuuri kesti yli kaksi vuosikymmentä. Se päättyi Italian hävitykseen toisessa maailmansodassa. Lopulta partisaanit teloittivat Mussolinin.

Synkkä tarina, opetuksia täynnä.

Syyskuun lopulla 2022, sunnuntaina, Italiassa pidetään parlamenttivaalit. Vahvimmaksi ehdokkaaksi pääministeriksi veikkaillaan Giorgia Melonia.

Meloni johtaa puoluetta Fratelli d´Italia, Italian veljet. Sen juuret ovat MSI-puolueessa, jonka Mussolinia surevat aatetoverit perustivat sodan jälkeen.

Eikö opetuksia muisteta?

Matteo Salvini, Silvio Berlusconi ja Giorgia Meloni johtavat Italiassa valtaan pyrkivää oikeistolaista liittoumaa.

Yhä yleinen virhe on ohittaa poliittisten äärisuuntien johtajat yksinkertaisina fanaatikkoina. Vallanhimossaan he näkevät usein pelikentän selvemmin kuin maltillisempien ajatusten kannattajat.

Meloni on nähnyt hyvin. Vielä hetki sitten Italian veljet oli heikoin lenkki liittoumassa, jonka muodostavat hiukan maltillisemmin äärioikeistolaisena pidetty Lega ja Silvio Berlusconin puolue. Nyt Italian veljet on niistä suosituin.

Vielä pari vuotta sitten veikattiin ja pelättiin Legan Matteo Salvinin nousua pääministeriksi. Sitten Salvini kompastui omiin juoniinsa.

Ikivanha Berlusconi on skandaalien syömä. Hänen parhaat vuosikymmenensä ovat menneet.

Meloni ei päästänyt Italian veljiä Mario Draghin kokoomahallitukseen, jota maltillinen Eurooppa tervehti ilolla. Lopulta se kaatui eripuraan, johon Draghikin kyllästyi. Hyödyn korjasi Meloni.

Matteo Salvinin veikattiin muutama vuosi sitten nouseva Italian johtoon, mutta hän kaatui omiin juoniinsa.

Italian veljet edustaa tyypillistä eurooppalaista äärioikeistolaisuutta.

Maahanmuuttovastaisuudelle antaa pontta se, että Italia todella ottaa vastaan ensimmäisenä suuren osan Eurooppaan pyrkivistä siirtolaisista ja pakolaisista. Reitin suosio kasvaa, kun Kreikan reitti sulkeutuu.

Sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vastustamista edistää syvään juurtunut katolilainen ja konservatiivinen kulttuuri.

Energiakriisi ja Italian talouden kestovaikeudet antavat tilaisuuden luetella helpon oloisia ratkaisuja kroonisiin ongelmiin.

Italia oli pandemian pahiten koettelemia Euroopan maita. Se lisäsi entistä vahvaa epäluuloa vallanpitäjiin ja virkakoneistoon.

Meloni ratsastaa tyytymättömyydellä jota on paljon. Italian veljien kannatus nousee kohisten.

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat erinomaisia ystäviä.

Kuinka paljon se on nyt, on vaikea sanoa. Italiassa kannatuskyselyiden julkaiseminen kielletään kaksi viikkoa ennen vaaleja. Ennen esirippua vaikutti siltä, että siitä tulisi oikeistorintaman selvästi johtava puolue.

Meloni ei kuitenkaan voi luottaa Berlusconiin ja Salviniin, joiden huhutaan jo vehkeilevän hänen selkänsä takana. Macho-miehiä ei nainen pääministerinä miellytä, varsinkaan jos tämä ei ole heidän nuorassaan.

Italian ulkopuolella Berlusconin ja Salvinin yhteydet Venäjän Vladimir Putiniin herättävät epäluuloja. Berlusconi tunnetaan Putinin henkilökohtaisena ystävänä, Salvini suurena fanina.

Meloni on ottanut selvän kannan Ukrainan puolesta sodan aikana. Tämä voisi repiä kolmikon hallitusyhteistyötä.

Meloni voi olla kylmä laskelmoija, mutta hänen aatteen palonsa on oikeaa.

Politicon mukaan Meloni liittyi MSI:n nuorisojärjestöön jo 15-vuotiaana. Meloni tulee roomalaisesta työläislähiöstä, joka äänesti hänen lapsuudessaan vielä vasemmistoa. Melonin puoluevalintaa on psykologisoitu sillä, että hänen kommunisteja kannattanut isänsä jätti perheen, kun Giorgia oli lapsi.

Nuorisojärjestö ei vain jakanut lehtisiä ja järjestänyt juhlia 1990-luvulla. Tappelut vasemmistolaisten kanssa olivat tavallisia. Ne eivät pelottaneet Giorgia Melonia.

Tappeluita tuli lisää politiikassa. Niitä on edessäkin.

Mussolini hyötyi siitä, että Italiassa pelättiin 1920-luvun alussa vasemmistolaista vallankumousta. Nyt tämä uhka ei lisää äärioikeiston kannatusta.

Meloni voi nousta pääministeriksi, mutta nyt on vuosi 2022, ei vuosi 1922.

Italian yhteiskunta ei ole lähellekään niin jakautunut radikaaliin vasemmistoon ja oikeistoon kuin sata vuotta sitten. Mussolini sai vallankumousta pelkäävän liike-elämä tuen. Vallankumousta ei enää tarvitse pelätä.

Italia tarvitsee EU-rahaa selvitäkseen kriiseistään. Se sitoo äärimmäisimpienkin Italian hallitusvaihtoehtojen käsi.

Melonin tuhon syy voi olla lopulta sama kuin hänen nopean nousunsa. Italialaiset äänestäjät kyllästyvät nopeasti äskeisiin suosikkeihinsa. Juhlat ovat äkkiä ohi ja sitten kelpaa taas mikä vain muu vaihtoehto. Tämä on seurausta hajanaisesta poliittisesta kentästä ja todellisten päämäärien puutteesta.

Melonista tuskin tulee Mussolinia.

Source Link is.fi