Banner Before Header

Kommentti: Naisleijonat ei tehnyt ihmettä – Pekingissä alleviivataan naisten jääkiekon piinaavaa ongelmaa

Voiko Naisleijonat tehdä ihmeen?

Tuohon kysymykseen lähes kaikki naisten jääkiekkoa olympialaisissa seuranneet vastasivat: ei. Yhdysvallat oli välierän ylivoimainen ennakkosuosikki. Suomi taapersi alkusarjassa niin tuskaisesti, ettei mikään puhunut Naisleijonien voiton puolesta.

Suomi hävisi ensin USA:lle (2–5), sitten rumasti Kanadalle (1–11). Sitä seurasi huolestuttavan heikko esitys Sveitsiä vastaan (tappio maalein 2–3). Alkusarjan ainoa voitto tuli koronakurimuksessa olleesta Venäjän olympiakomitean joukkueesta.

Puolivälierä Japania vastaan oli Suomelle läpihuutojuttu, kuten piti ollakin. 7–1-voitto muistutti maiden välisten tasoerojen olevan naisten jääkiekossa yhä massiivisia.

Välierän Suomi aloitti jopa yllättävän ryhdikkäästi. Yhdysvallat hallitsi pelitapahtumia, mutta Naisleijonat kesti vyörytyksen huomattavasti paremmin kuin alkusarjassa. Mitä pidemmälle peli eteni, sitä tutummaksi asetelma muuttui: USA rynni päälle ja määräsi pelirytmin täysin, Suomi rimpuili mukana. Toinen erä oli tuttua pesukonekiekkoa, jonka linkousvaiheessa USA teki ratkaisevat maalit.

Voitto kirjattiin USA:lle maalein 4–1. Maalivahti Anni Keisala piti loisto-otteillaan loppunumerot siedettävinä. Keisala venyi kiekon tielle 38 kertaa.

Naisleijonat ansaitsee tappiosta huolimatta kehut sitkeästä taistelusta. Joukkue teki välierässä kaikkensa ja näytti jokaisella osa-alueella paljon paremmalta kuin kertaakaan aiemmin tässä turnauksessa. Suomi pystyi rakentamaan välierässä muutaman hyvän maalipaikan, mutta maalipaikkoja laskemalla ei ottelua lajin huippumaata vastaan voi voittaa.

Kahden USA- ja yhden Kanada-ottelun saldo Pekingissä kertoo kaiken. Naisleijonat päästi kolmessa pelissä 20 maalia ja teki neljä. Selityksiä on turha yrittää keksiä. Ihmettä on turhaa odottaa. Ero Pohjois-Amerikan joukkueisiin on yksinkertaisesti yhä valtava. Ja ero näyttää Suomen osalta kasvaneen entisestään.

Kanadan ja Yhdysvaltojen dominointi on naisten lätkälle piinaava ongelma. Haastajia ei löydy mistään. Kanada voitti toisessa välierässä Sveitsin tyrmäävästi 10–3.

Onneksi pronssiottelusta on sentään lupa odottaa tasaista mittelöä.

Lue myös:

Source Link yle.fi