Banner Before Header

Kommentti: NHL:n suurinta mestarisuosikkia moukaroidaan rajusti – tämä joukkue pysähtyy vasta Stanley Cupin noustessa

Kun Connor McDavid laukoi ensimmäisessä vaihdossa Edmontonin 1–0-johtoon, Rogers Placen katto nousi metrin jos parikin ilmaan.

Tunnelma Oilersin kotiluolassa oli jo ennen ottelun alkua uskomaton, kun 19 000 ihmistä lauloi O Canadan yhteislauluna. Isojen panosten NHL:n pudotuspeliottelu lajin kotimaassa on jotakin, jonka jokaisen kiekkofanin soisi joskus kokevan.

McDavidin avausmaali ja sitä seurannut Oilersin viiden minuutin alivoiman tappo lietsoivat hornankattilaa infernaalisiin kierroksiin.

Koskaan aiemmin en ollut kokenut vastaavaa tunnelmaa jääkiekko-ottelussa.

Edmonton Oilers ja sen fanit latasivat kauden tärkeimmässä ottelussaan vielä kerran kaiken tiskiin.

Rogers Placen ilmassa oli niin paljon sähköä, että puhelinkin latautui ilman laturia.

Connor McDavid laukoi avausmaalin heti ensimmäisellä minuutillla.

Sekään ei riittänyt. Colorado hiljensi lopulta hornankattilan ja siirtyi läntisen konferenssin finaalisarjassa 3–0-johtoon.

Kolikko olisi voinut kääntyä lauantai-iltana toistekin päin. Coloradon päätöserän voittomaali syntyi kahdeksan sekuntia sen jälkeen, kun kiekko oli kilahtanut toisessa päässä tolppaan.

Mutta ei se isoa kuvaa muuta. Colorado on jyräämässä vastustamattomasti Stanley Cupin finaaleihin.

Koskaan NHL:n historiassa konferenssifinaaleissa ei ole noustu kolmen voiton takaa. Eikä nousta nytkään.

Coloradon juna pysähtyy vasta Stanley Cupin noustessa. Nousee se sitten Gabriel Landeskogin käsivarsille tai Tampan tai Rangersin kapteenien käsiin. Tosin ”uudelleenrakentavalla” Rangersilla ei edes ole kapteenia.

Colorado on varsinkin kahdessa edellisessä ottelussa osoittanut olevansa suurin mestarisuosikki.

Kakkospeli oli siltä dominoiva ja kliinisen kypsä esitys. Pudotuspelien toistaiseksi paras.

Kolmospelissä oli Edmontonin vuoro lyödä tiskiin sarjan paras esityksensä. Siihenkin Colorado pystyi vastaamaan ja osoitti samalla sitkeytensä.

Se menetti heti ottelun alussa elämänsä kautta pelaavan kakkossentterinsä Nazem Kadrin. Maalissa oli kakkosvahti Pavel Francouz.

Jo aiemmissa otteluissa rivistä olivat pudonneet Darcy Kuemper, Sam Girard, Andre Burakovsky ja Nicolas Aube-Kubel.

Coloradoa on moukaroitu rajusti, mutta se ei hievahdakaan.

Colorado venyi voittoon vajaamiehisenäkin.

Coloradosta huokuu nyt kaikilla tasoilla päättäväisyys ja varmuus omaan tekemiseen. Sillä on missio, jonka toteuttamiseen vaaditaan vielä viisi voittoa.

Konferenssifinaalisarjassa otteluiden voittomaalin tekijät ovat olleet Andrew Cogliano, Artturi Lehkonen ja J.T. Compher. Lista on kuvaava.

Vaikka Coloradolla on Cale Makarin ja Nathan MacKinnonin kaltaisia megatähtiä, se on ennen kaikkea joukkue, josta löytyy leveällä rintamalla vastuunkantajia niihin saappaisiin, joihin kulloinkin täyttäjää tarvitaan.

Ohi suurimpien tähtien juuri Lehkosen ja Valeri Nitshushkinin kaltaiset kärkiketjujen ”näkymättömät” raastajat ovat nousseet suurimpaan arvoon ja tärkeimmiksi ratkaisijoiksi kauden tärkeimmillä hetkillä.

Rumasti telotun Kadrin loukkaantuminen on totta kai kova isku Coloradolle. Hän on päävalmentaja Jared Bednarin mukaan sivussa ainakin Edmonton-sarjan loppuun. Ehkä koko loppukauden.

Kapteeni Landeskogin reaktio ottelun jälkeen kertoi kuitenkin paljon.

– Tietenkin on valitettavaa, että yksi kauden parhaista pelaajistamme tippuu pois. Mutta samalla tämä kertoo joukkueestamme. Emme voi antaa tuollaisten asioiden vaikuttaa. Pitää pysyä vahvana. Sen teimme, Landeskog sanoi.

Coloradon leiristä olisi ollut helppo alkaa voivotella Kadrin loukkaantumista ja heitellä vihaisia verbaalitikareita kohti Evander Kanea.

Sitä ei kuitenkaan tapahtunut. Ei sota yhtä miestä kaipaa -mentaliteetti on nyt vahva. Eikä kahta, kolmea tai neljääkään.

Colorado keskittyy nyt vain ja ainoastaan missioonsa, joka sillä on ollut syksyn harjoitusleirin ensimmäisestä päivästä lähtien.

Edmonton on viime peleissä yrittänyt kaikin keinoin kuumentaa vastustajaansa. Colorado ei ole välittänyt. Se on mennyt eteenpäin kuin kone.

Nazem Kadri loukkasi rysäyksessä ilmeisimmin kättään.

Myös pelillisesti Colorado on viime peleissä ollut vakuuttava. Avausottelun sirkuksen jälkeen se ei ole enää vastaavaan lähtenyt.

Toisin kuin Edmontonilla Coloradolla puolustusvalmius ei ole enää sittemmin samalla tavalla rakoillut.

Kuten tämäkin sarja on osoittanut, Colorado pystyy voittamaan hurlumhei-pelin ja se pystyy voittamaan kurinalaisella esityksellä. Kaikki käy.

Erityisesti vierasjäällä Colorado on ollut hurja. Se on voittanut kaikki kuusi pudotuspelien vierasotteluaan.

MacKinnon kertoi, miksi joukkue on vieraissa niin vahva.

– Ei tarvitse miellyttää ketään. Olemme täällä tekemässä toivottavasti pelistä tylsää ja tylyä. Pelaamassa vain hyvää kahden suunnan peliä. Vieraissa ei tarvitse laittaa show’ta pystyyn ja tuntuu, että vain pelaamme oikealla tavalla, MacKinnon sanoi.

Colorado on oppinut. Se on niin vahva joukkue, ettei se tarvitse minkäänlaista hurmiota pärjätäkseen. Kotiyleisön luoma huuma villitsee sitä välillä jopa liiaksi. Ihan vain koruton perustekeminen ilman hölmöilyjä riittää sille Stanley Cupin finaaleihin.

Miten Kadrin jättämä aukko sitten paikataan?

– Olen luottavainen, että se hoituu seuraava mies nousee esiin -mentaliteetilla. Niin olemme tehneet koko kauden loukkaantumisten keskellä. Pitää vain mennä eteenpäin, Bednar sanoi tyynesti.

Kun MacKinnon oli talvella sivussa, Mikko Rantanen paikkasi häntä ykkösketjun sentterinä kuin vanha tekijä.

Ei sitten muuta kuin Rantanen laidalta kakkosketjun keskelle, ja missio jatkuu, business as usual. Kadri liittyy remmiin sitten taas mestaruusparaatissa.

No, pelataan nyt pelit ensin.

Mikko Rantanen on tehnyt maalin kaikissa konferenssifinaalisarjan kolmessa ottelussa. Seuraavaksi hän siirtyy taas keskikaistalle?

Source Link is.fi