Banner Before Header

Kommentti: Norjan supertähti teki uskomattoman ja Lahdesta tutun virheen – valmentajan sanat joulukuulta nousivat pahaenteisesti mieleen

ZHANGJIAKOU.

Tyly, tylympi, tylyin! Nämä sanat tulivat mieleen, kun seurasi Jarl Magnus Riiberin hyppäämistä koronaeristyksen jälkeen Zhangjiakoun mäkihyppyareenalla. Riiber tykitti sekä koekierroksella että itse kilpailussa sellaiset suoritukset, että latoi luun kurkkuun heti muille.

Riiber lähti 10 kilometrin hiihtokilpailuun peräti 44 sekunnin johdossa. Seuraavina perään lähtivät toinen eristyksessä ollut Viron Kristjan Ilves ja Japanin Ryota Yamamoto. Sen piti riittää Riiberin uran ensimmäiseen olympiavoittoon ja suureen unelmaan. Normaalimäen kilpailu jäi norjalaistähdeltä väliin koronaeristyksen takia.

Mutta nyt olisi olympiavoiton aika, vihdoin. Olihan Riiber jäänyt neljänneksi kaksi kertaa edellisten olympialaisten kilpailuissa Pyeongchangissa.

Toisin kuitenkin kävi. Riiber oli vain kasvattanut suurta eroaan ensimmäisellä 2,5 kilometrin lenkillä, kunnes teki käsittämättömän virheen. Hän lähti stadionin viimeisessä kaarteessa kohti loppusuoraa, kun hänen olisi pitänyt kääntyä jatkamaan uudelle hiihtokierrokselle.

Jarl Magnus Riiberille sattui valtava moka hiihto-osuudella

Lähes 50 sekuntiin kasvanut johto putosi alle kymmeneen sekuntiin. Nopeasti Riiberin takana oli joukko haastajia.

Norjalaistähti ei enää lopussa pystynyt vastaamaan kilpailijoidensa tahtiin, vaan jäi lopulta kisassa kahdeksanneksi 40 sekunnin erolla voittajaan.

Eikä voittaja ollut kuka tahansa, vaan joukkuetoveri Jörgen Graabak. Päälle vielä hopeaa otti toinen joukkuekaveri Jens Lurås Oftebro.

Riiberin pettymys olikin varmasti, kun hän ylitti maaliviivan.

Norjalaisen sekoilusta nousivat myös mieleen Norjan joukkueen valmentajan Jan Schmidin kommentit joulukuulta

Schmid avasi Yle Urheilulle, miksi Hannu Mannisen maailmancup-voittojen ennätystä jahtaava Riiber on täydellinen yhdistetyn urheilija. Samassa yhteydessä Schmid hehkutti Riiberin henkistä kasvua.

– Nuorempana hän teki niin sanottuja juniorivirheitä. Kaatui ja hiihti väärään suuntaan ja niin edespäin. Hän on rauhoittunut, mutta homma toimii edelleen, Schmid sanoi.

Schmid viittasi muun muassa alkutalven 2016 tapahtumiin. Salpausselän maailmancupissa Riiber hylättiin, kun oli menossa varmaan voittoon. Riiber kaarsi väärää reittiä maalisuoralle.

Sitä ennen Seefeldissä Riiber hiihti ilman ajanottonauhaa ja kolmossija vaihtui hylkäykseen.

Nyt Riiberin piti ottaa viimein olympiavoitto, mutta sen sijaan vanhat haamut rupesivat nostamaan päätään.

Lue myös:

Source Link yle.fi