Banner Before Header

Kommentti: Puheet Saudi-Arabian talviolympialaisista osoittivat totuuden – urheilun puhe muutoksesta on pelkkää sananhelinää

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) pääkonttorissa Lausannessa oli syksyllä 2014 piru irti.

Talviurheilun ykkösmaasta Norjasta ja sen pääkaupungista Oslosta toivottiin vuoden 2022 talvikisojen järjestäjää, sillä KOK:n imago kaipasi kiillotusta Sotshin olympialaisten jälkeen.

Norjan kisaisännyys olisi osoittanut, että myös pieni, joskin vauras, eurooppalainen demokratia pystyy ja haluaa järjestää olympialaiset.

Norja ei halunnut. Poliitikot vetivät olympiahaulta tuen pois kisojen kalleuden ja KOK:n pikkutarkkojen ja osin röyhkeiden vaatimusten takia.

Lisäksi norjalaiset vuotivat vaatimuslistan julkisuuteen. Se oli urheilun kattojärjestölle nöyryyttävä takaisku.

Kisat sai lopulta Peking.

Norjalaisten jyrkkä ”ei” havahdutti KOK:n. Urheilun mainetta piti puhdistaa, muuten koko touhun yhteiskunnallinen merkittävyys on mennyttä.

Vuonna 2015 KOK esittelikin Agenda 2020:n, jonka tavoitteena oli karsia olympialaisten järjestelykuluja ja tarpeetonta rakentamista. Toisen, nimeä 2020+5 kantavan linjapaperin yksi avainteema oli kestävä kehitys.

Tänä vuonna KOK julkaisi uuden linjapaperin, jossa se otti kantaa ihmisoikeuksien puolesta. Myös energiaa pitäisi säästää ja välttää fossiilisia polttoaineita.

Tällä viikolla KOK:ta päin läsähti märkä rätti Kambodžan Phnom Penhistä.

KOK:n yritykset urheilun arvostuksen palauttamiseksi ja toiminnan järkevöittämiseksi ottivat takapakkia, kun Aasian olympiakomitea OCA ilmoitti valinneensa Aasian vuoden 2029 talvikisojen järjestäjäksi Saudi-Arabian.

Kestävä kehitys ja maltillinen rahankäyttö ovat kaukana, kun Saudi-Arabia rakentaa maan luoteiskulmaan valtavan kaupunki-, matkailu- ja logistiikka-alueen Neomin, johon kuuluu ympäri vuoden toimiva Trojenan talviurheilukeskus läheisessä vuoristossa.

Lue lisää: Onko tässä mitään järkeä? Saudi-Arabia rakentaa autiomaahan yli 500 miljardia euroa maksavan ”talviurheilun leikkikentän”

Reilun 1,5 kilometrin korkeuteen tulee hiihtomahdollisuuksien lisäksi yli kolmen kilometrin pituinen tekojärvi, luksushotelleja ja huviloita.

Yli 500 miljardia maksava hanke, josta talviurheilukeskus on yksi osa, on niin raflaava, että jopa ympäripyöreistä kannanotoistaan tunnettu KOK sanoutui siitä irti.

Hiihtokisat Arabian niemimaalla kuulostaa älyttömältä ajatukselta. KOK:n tiedottaja vakuuttikin uutistoimisto Reutersille, että KOK:ta ei konsultoitu Aasian talvikisojen valinnassa, eikä se ollut millään tavalla mukana päätöksenteossa.

Tietämättömiä KOK:n päämajassa hankkeesta tuskin voitiin olla.

Saudi-Arabian olympiakomitean toimitusjohtaja Neom Nadhmi Al-Nasr (vas), Aasian olympiakomitean puheenjohtaja Raja Randhir Singh ja Saudi-Arabian olympiakomitean puheenjohtaja, prinssi Abdulaziz Bin Turki Al Faisal (oik) poseeraavat yhdessä sen jälkeen, kun Saudi-Arabialle myönnettiin Aasian talvikisojen järjestelyoikeudet.

Aasian talvikisat ovat kuin olympialaiset pienoiskoossa. Lajivalikoimaan kuuluu muun muassa maastohiihto, alppihiihto, ampumahiihto, jääkiekko ja luistelu. Aiemmin kisoja on järjestetty esimerkiksi Japanin Sapporossa ja Kiinan Harbinissa.

Edellisissä kisoissa urheilijoita oli reilu tuhat eli noin kymmenesosa Pekingin olympialaisten urheilijamäärästä.

KOK:n selkärankaa mitataan vielä, sillä Saudi-Arabian urheiluministeri prinssi Abdulaziz bin Turki al-Faisal on jo ilmoittanut tavoitteeksi olympialaisten hakemisen.

Saudi-Arabia on kiinnostunut kesäkisoista, mutta olympiahaave voi edetä myös seuraavasti.

Vuoden 2029 Aasian talvikisoissa Saudi-Arabia antaa näytöt, ja sen jälkeen lähtee hakemus KOK:n päämajaan Lausanneen. Saudi-Arabia voisi järjestää vuoden 2038 talvikisat, joiden isännän KOK valitsee nykyaikataulun mukaan vuonna 2031.

Kiusaus kisojen järjestämiseen Arabian niemimaan futuristisissa puitteissa on niin suuri, että KOK voi hyvin venyttää itselleen laatimia periaatteitaan.

Hiihtoliiton voiteluryhmä voi oikeastaan lähteä jo tutkimaan jo olosuhteita.

Source Link is.fi