Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_58429fd7db9d96cede5b98422477a138, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Taistelupaikalla leikkivät lapset muistuttavat sodan todellisuudesta – Ukraina maksaa hirveää hintaa vapaudestaan – Uutisalue

Kommentti: Taistelupaikalla leikkivät lapset muistuttavat sodan todellisuudesta – Ukraina maksaa hirveää hintaa vapaudestaan

Harkova

Löyhkä on todella voimakas. Ukrainalaisen avustajamme mukaan se on ruumiiden hajua.

En tiedä, uskoako häntä. Tällä paikalla aivan Harkovan ulkopuolella on käyty taisteluja yli kuusi kuukautta sitten. Niistä muistuttavat vain parin panssarivaunun ruostuvat raadot ja reiät talojen seinissä. Ruumiit on korjattu pois kauan sitten.

Toisaalta en osaa yhdistää imelää lemua mihinkään muuhunkaan. Ja ruumiita oli tällä paikalla todella paljon ja todella surkeassa kunnossa. Ehkä kaikkia paloja ei ole löydetty.

Panssarivaunun irti lentänyt torni ruostui kylässä Harkovan ulkopuolella.

Asiaa ihmetellessämme luoksemme saapuu kolme poikaa, iältään ehkä vähän yli kymmenen. He haluavat näyttää tarkastuspisteensä.

Ajamme poikien iloksi päällystämätöntä kylätietä heidän tarkastuspisteensä luokse. Se on komeampi kuin jotkut Ukrainan armeijan oikeat tarkastuspisteet.

Aidoista koottu bunkkeri on peitetty maastoutumisverkolla. Sen yllä liehuu Ukrainan lippu. Poikien varusteet ovat aidon näköisiä. Leikimme mukana, ojennamme heille paperimme.

Seitsemän kuukautta sotatilaa muokkaa maata ja sen ihmisiä. Jos omassa pihapiirissä on käyty tappavia taisteluja, ei yllätä, jos lapset osaavat leikkiä sotaa hyvin. Sormivarmistus leikkiaseen päällä on oikeaoppinen.

Koko Ukraina on asettunut yhdessä tuumiin taisteluun Venäjää vastaan. Rintamalla olevilla miehillä on kansan täysi tuki. Kadunvarsimainokset tekevät kunniaa sotilaille.

Paikallisten Kraken-erikoisjoukkojen kadunvarsimainos Harkovassa.

Harva valittaa arkielämän hankaluuksista. Paperit täytyy kaivaa esiin tarkastuspisteillä. Ulkonaliikkumiskielto estää yöjuoksut. GPS-pohjainen karttasovellus menee sekaisin ilmahälytyksen aikaan.

Kansan yhtenäisyys on Ukrainan valtti sodassa suurta Venäjää vastaan. Siksi sen motivoituneet sotilaat ovat voitolla.

Vaikka Ukrainan kotirintama ei osoita minkäänlaisia horjumisen merkkejä, joutuu sekin maksamaan ennen pitkää sodan hinnan. Sitä on vielä vaikea arvioida.

Sotaa käyvä maa ei puhu paljon omista tappioistaan. Ne ovat silti valtavat myös Ukrainan osalta.

Hautausmailla ympäri maan, kaukana rintamalta, näkee tuoreita hautoja, joita peittävät valtavat kukkalaitteet. Kymmenet tuhannet ovat menettäneet isänsä, poikansa tai veljensä.

Ukrainalla ei ole juuri varaa kierrättää sotilaitaan. Jotkut ovat päässeet lomalle kerran sodan aikana, toiset eivät kertaakaan.

Kuukausien yhtäjaksoinen oleskelu rintamalla jättää jälkensä. On vaikea kuvitella, millaista Ukrainassa juuri nyt käytävä sota on. Ei siellä ammuta rynnäkkökiväärillä silmien edessä näkyvää vihollista. Painajaismaisten tykistökeskitysten aikana sotilaat eivät voi kuin suojautua ja rukoilla.

Harva palaa kotiin ehjänä. Sota vaikuttaa jokaiseen ukrainalaiseen lapsista vanhuksiin. Henkiset arvet näkyvät sukupolvien päähän.

Source Link is.fi