Kommentti: Valko-Venäjän pitäisi jo herättää Sanna Marinin hallitus hybridi­unesta – mitä jos Venäjä tekisi meille saman?

Kun Valko-Venäjä yrittää työntää tuhansia siirtolaisia rajan yli Puolaan, monella on palautunut mieleen hallitsemattomaksi karannut tilanne Suomessa 2015–16.

Silloin Eurooppaan tuli 1,3 miljoonaa pakolaista / siirtolaista, Suomeen noin 32 000.

Nyt tilanne on hiukan toinen, mutta myös vaarallisempi.

Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenka testaa hybridisodankäynnin keinoin, mikä on EU:n yhtenäisyys.

Koekaniineina ovat Puola ja Liettua. Puola on siirtänyt rajalle jo 12 000 sotilasta.

Mutta mitäpä jos kohdemaana olisi Suomi ja hybridisodankäynnin toteuttajana suoraan Vladimir Putin ja Venäjä?

Esimakua siitä saatiin talvella 2015–16, kun Venäjä työnsi ”pakolaisia” Lapissa Raja-Joosepin raja-aseman kautta Suomeen talven paukkupakkasissa. Kulkuneuvona monella tulijalla oli pyörä, mikä jo kertoi, että kyseessä oli suunniteltu asia.

Raja-Joosepin kautta tuli Venäjältä talvella 2015-16 pyörillä pakolaisia Suomeen.

Suomi sai tilanteen hallintaansa diplomatian keinoin, Venäjän kanssa kahden kesken.

Silloin päätettiin, että tulevaisuuteen tulee varautua.

Onko niin käynyt?

Ei varsinaisesti, todellakaan.

Nyt asia on poliittisessa polttopisteessä ja akuutti.

Olisiko aika herätä ja panna vauhtia masiinaan?

Lakiesityksessä ei valmistauduta sellaiseen tilanteeseen, jossa vieras valtio järjestää maahanmuuttajien tulvan organisoidusti ja vaarantaa Suomen rajaturvallisuuden ja sitä kautta myös sisäisen turvallisuuden.

Sanna Marinin hallitus kyllä valmistelee lakia aiheesta eli laajamittaisen maahantuloon varautumisesta, mutta esimerkiksi suojelupoliisi pitää lausunnossaan lakiesitystä jo ennalta torsona.

Monet näkevät, että laki itse asiassa pahentaa, eikä paranna varautumista.

Laki olisi tarkoitus saada eduskuntaan keväällä. Lausuntokierros päättyi elokuussa.

Lakiesityksessä ei valmistauduta käytännössä lainkaan sellaiseen tilanteeseen, jossa vieras valtio järjestää maahanmuuttajien tulvan organisoidusti ja vaarantaa Suomen rajaturvallisuuden ja sitä kautta myös sisäisen turvallisuuden.

Eli toteuttaa siis niin sanottua hybridivaikuttamista ellei jopa -sodankäyntiä, kuten Valko-Venäjä nyt Puolan rajalla.

Henki on se, että kaikki otetaan vastaan, ja siksi suurin ongelma on järjestää tulijoille tilat ja huolehtia vastaanottokapasiteetista.

Lakiesityksessä kannetaan suurinta huolta siitä, mihin tulijat saadaan mahdutettua.

Taustalla presidentti Sauli Niinistö on IS:n tietojen mukaan ajanut vauhtia hybridivarautumiseen, mutta Maria Ohisalon (vihr) johtamassa sisäministeriössä tahti on kauniisti sanottuna verkkaisempi ja suunta toinen.

Niinistö on tukenut ajatusta, että kansallisen turvallisuuden nimissä lakimuutos kytkettäisiin valmiuslainsäädäntöön.

Kaikki sisään -politiikka on näkynyt myös sisäministeri Ohisalon julkisissa lausunnoissa.

Näin Ohisalo valotti valmistautumista eilisessä twiittiketjussaan:

– Suomessa on varauduttu laajamittaiseen maahantuloon monin tavoin. Tämän varautumisen perustana ovat kv-sopimukset ja perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten suojeleminen muun muassa tällaiselta hyväksikäytöltä. 6/6

Lukashenkalle vastaavat twiitit tulevat taivaanlahjana, sillä juuri tuollaisia diktaattorit tarvitsevat, ja niiden edessä demokratia näyttää avuttomuutensa, koska niitä on helppo testata ja haastaa.

Kaiken lisäksi hallituksen kannanotoissa näkyy kaksinaismoralismi. Se, ettei Kreikka ottanut vastaan pakolaisia, sai hallituksen hiljaisen suostumuksen. Sitä ehkä paikataan Suomessa varmuuden vuoksi kotimaiseen käyttöön tarkoitetuilla humanistisilla kannanotoilla.

Keväällä 2020 Ohisalo kertoi Ylen haastattelussa, että jos vuoden 2015 tapahtumat toistuivat, Suomi ei voisi rajoittaa tulijoiden vastaanottoa. Sellaista Ohisalo ei pitänyt mahdollisena.

– Kansainvälisen oikeuden mukaan turvapaikkahakemukset pitää käsitellä. Suomelta ei valtiona löydy sellaisia keinoja, että voisimme sanoa, että emme käsittelisi näitä hakemuksia. Me käsittelisimme ne hakemukset.

Ohisalon linjoilla oli myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) maanantain A-Studiossa. Hän muistutti, että joukossa aina voi olla niitä, jotka oikeasti tarvitsevat humanitaarista apua, ja joiden hengestä, terveydestä voi olla juuri sillä hetkellä kysymys.

Haavisto vastasi kokoomukselle, joka on vaatinut, että Suomeen viranomaisille luodaan hätätilatoimivaltuus, jolla raja voitaisiin tilapäisesti sulkea kokonaan turvapaikanhakijoilta.

Kansanedustaja Heikki Vestman (kok) ja 16 muuta kokoomuslaista jättivät asiasta myös kirjallisen kysymyksen.

Päättäjien ja hallituksen kiireet tuntuvat hitailta, sillä pakolaisten / siirtolaisten nostaminen hybridivaikuttamisen keinovalikoimaan on ollut tiedossa jo kauan.

Varsinkin Suomessa.

Kun Neuvostoliitto hajosi 1990-luvun alussa, Suomessa pelättiin jo silloin hallitsematonta tilannetta. Hallitus teki salaisia suunnitelmia pakolaisleireistä.

Pahin ei toteutunut, eikä tuolloin vielä edes sanapari hybridivaikuttaminen ollut tiedossa. Nyt on, ja pahin voi olla joku päivä edessä.

Itse kunkin kannattaa käydä sisäistä mielikuvituspeliä, jos Suomi joutuisi vastaavaan tilanteeseen kuin Puola nyt ja tulijoita olisi tuhansia – ellei kymmeniä tuhansia.

Itse kunkin kannattaa käydä sisäistä mielikuvituspeliä, jos Suomi joutuisi vastaavaan tilanteeseen kuin Puola nyt ja tulijoita olisi tuhansia, ellei kymmeniätuhansia.

Olisiko Suomen rooli taluttaa hybridivaikuttamisen nimissä tänne ohjatut ja lähetyt pakolaiset suojaan vai panna raja kerta kaikkiaan kiinni itsevaltaisen röyhkeyden edessä?

Ainakin EU:n apua ja yksimielisyyttä siinä tilanteessa toivoisi.

Eduskuntaryhmissä tilanteeseen tunnutaankin heräävän.

Tätä kirjoitettaessa sähköpostiin tuli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Juha Pylvään referaatti, jonka mukaan keskustan eduskuntaryhmä katsoo, että hallituksen on varauduttava estämään siirtolaisten laajamittainen maahantulo Suomeen.

Ehkä sisäministeriökin muuttaa valmistelemansa lain henkeä?

Source Link is.fi