Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_224cf7e64fcd216db26dc0c7b8190754, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Verotiedotkin sen kertovat – koronavuosi ei ollut pelätty katastrofi Suomen taloudelle – Uutisalue

Kommentti: Verotiedotkin sen kertovat – koronavuosi ei ollut pelätty katastrofi Suomen taloudelle

Koronavuoden 2020 lopulle ehdittiin odottaa suurta konkurssien aaltoa. Se olisi käynnistänyt uuden pitkän massatyöttömyyden ajan. Keskiviikkona julkistetut verotiedotkin todistavat, että näin ei käynyt.

Monilla aloilla meni hyvin, vaikkapa ruokakaupalla. Se näkyy yrittäjien tuloissa. Paljon koetellulta ravintola-alaltakin löytyy johtajia, joiden tulot pysyivät ennallaan tai nousivatkin.

Työnsä menettäneiden, lomautettujen ja työhön kutsumatta jääneiden pätkätyöläisten tarinan on tietenkin erilainen. Mutta monet heistäkin löysivät muita vaihtoehtoja. Monilla aloilla työvoimasta oli kysyntää ja niille siirryttiin.

Tästä kertoo nykyinen työvoimapula. Yritykset joutuvat kilpailemaan jo palkoillakin.

Jotkut yrittäjät ovat kokeneet epäonnea ja mielipahaa, jotkut henkilökohtaisia tragedioitakin. Niitä ei saa vähätellä.

Iso kuva vuodesta 2020 on kuitenkin selviytyminen, ei romahdus.

Jos vuodet riittävät 1990-luvun laman muistamiseen, katukuva on aivan erilainen. Silloin tyhjä näyteikkuna tuijotti toisten vieressä. Parin markan tavaraa myyvät kirpputorit valtasivat tiloja. Taloudellinen luhistuminen tuli kaikkien iholle.

Monelta romahtivat verotiedot ja sitten menivät luottotiedotkin.

Menneestä ei voi ennustaa tulevaa. Pandemia tulee vielä koettelemaan Suomenkin taloutta.

Yhteiskunnan avaamisessa otetaan jo takapakkia. Tulevan talven aikana saatetaan taas nähdä pakon sanelemia rajoituksia.

Maailmanlaajuisten tavaraketjujen katkeilu tarkoittaa ei-oota suomalaisissakin myymälöissä. Se nostaa myös hintoja.

Samaa tekee maailmanlaajuinen energian hinnan nousu talouksien taas virotessa. Ja tietenkin myös kilpa työvoimasta. Inflaatio uhkaa.

Jotenkin tällaisesta ei vain jaksa hirveästi huolestua kaiken koetun jälkeen. Tulevienkin vuosien veropäivinä luetaan varmasti taas iloisia uutisia uutterien ihmisten menestyksestä.

Source Link is.fi