Banner Before Header

Kommentti: Verottajan kankeus vaikeuttaa säästämistä omalle lapselle – verokikkailu voi olla maksamista helpompaa

Verottajan kankea käytäntö lahjaverojen perinnässä aiheuttaa ylimääräisiä vaikeuksia vanhemmille, jotka haluavat säästää rahaa lapsilleen. Se voi myös houkuttaa verotuloja vähentävään verokikkailuun.

Veron suuruudesta voi tietenkin aina valittaa, mutta innokkainkin veronmaksaja törmää työmäärään, joka voi monella rajoittaa rahastosäästämistä lapsen tulevaisuuden varalle.

Lue lisää: Muista tämä kun säästät rahaa lapsellesi – verotuksen sudenkuoppa voi yllättää

Lahjaveroa on siis maksettava, jos haluaa lahjoittaa 5 000 euroa tai enemmän kolmen vuoden sisään. Tämä tarkoittaa kuukausittain enintään 138 euron talletusta esimerkiksi lapselle perustettuun osakerahastoon, jos haluaa lahjoitusten pysyvän verottomana.

Jos 5 000 euron raja kolmen vuoden aikana ylittyy, on verottajalle tehtävä rajan ylittävästä lahjoituksesta lahjaveroilmoitus, jossa selvitetään takautuvasti antajan ja saajan lahjoitukset kolmen vuoden ajalta.

Kertailmoitus ei kuitenkaan riitä.

Kun seuraava kuukausitalletus tietenkin ylittää taas 5 000 euron rajan, on sama ilmoitus tehtävä uudestaan… ja uudestaan… ja uudestaan.

Nykykäytäntö siis rankaisee toistuvasti vanhempaa, joka esimerkiksi syntymäpäivän kunniaksi haluaisi tehdä lapselleen ylimääräisen talletuksen.

Jopa verottaja myöntää, että menettely on työläs sekä veroviranomaisten että lahjan saajan kannalta, ja neuvoo mieluummin tekemään suurempia kertalahjoituksia.

Vanhempi voi vähentää hankalaa raportointia säästämällä rahaa ensin omalle tililleen, ja siirtää suuremman summan lapsensa tilille vaikka kerran vuodessa tai harvemmin.

Arveluttavampi keino on lapselle tarkoitettujen rahojen kierrättäminen sukulaisten ja tuttujen kautta, jotta yksittäisen antajan summa ei ylittäisi lahjaveron rajaa.

Tunnollinen veronmaksaja ei toki haluaisi veroja näin kiertää, mutta verottajan käytäntö luo kiusallisen lisäporkkanan: Kikkailu vaikuttaa paljon helpommalta kuin rehellinen raportointi lahjaveron maksamiseksi.

Säännölliset kuukausitalletukset olisivat monelle oman taloudenpidon kannalta helpoin ratkaisu. Olisi verotulojen ja veronmaksajien kannalta etu, että siihen olisi järkevä keino silloinkin, kun lahjoitussumma ylittää 138 euroa kuukaudessa.

Source Link is.fi