Kommentti: Yhdysvaltain ukot sekoilevat sanoissaan kumpikin – onko Bidenista ja Trumpista enää virkaan?

Esivaalien supertiistain alla kummankaan ehdokassuosikin esiintymisissä ei ole kehuttavaa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Kun Urho Kekkonen valittiin viimeisen kerran presidentiksi vuonna 1978 hän oli 77-vuotias. Kun Kekkonen joutui luopumaan virasta vuonna 1981 hän oli 81-vuotias.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on 77-vuotias. Nykyinen presidentti Joe Biden on 81-vuotias. Kumpikin haluaa Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.

Ikä ei vie useimmilta järkeä, mutta hyvin usein hidastaa sitä. Niinpä vanhana on fiksua välttää liian stressaavia tehtäviä. Kekkosenkin mieli olisi saanut pysyä pidempään virkeänä, jos hän ei olisi kahminut vielä yhtä kautta lisää.

Viime viikonloppuna Donald Trump sekoili.

Putinilla on niin vähän kunnioitusta Obamaa kohtaan, että hän heittelee ilmoille ydinase-sanaa, Trump sanoi.

Trump sotki keskenään Bidenin ja tämän edeltäjän Barack Obaman, 62. Aiemmin hän on sekoittanut keskenään republikaanikilpailijansa Nikki Haleyn ja demokraattipoliitikko Nancy Pelosin.

Biden on kuitenkin sanasekoilun alalla kova vastus.

– Tulevina päivinä yhdymme ystäviimme Jordaniassa ja muihin, jotka pudottavat laskuvarjoilla ruokaa ja tarvikkeita Ukrainaan. Yhdysvallat pyrkii avaamaan muita väyliä Ukrainaan, Biden sanoi viime viikolla.

Ukrainalle kelpaa aivan varmasti kaikki apua Yhdysvalloista, mutta Valkoinen talo joutui oikaisemaan, että presidentti puhui Gazasta.

Virkeä kasikymppinen: Joe Biden. Kuva: Kevin Lamarque / Reuters

Aikoinaan ivattiin neuvostojohtajia höperyydestä.

Leonid Brezhnev kuoli 75-vuotiaana vuonna 1982. Hänen seuraajansa Juri Andropov oli 69-vuotias kuollessaan vuonna 1984 ja Konstantin Tshernenko 73-vuotias kuollessaan vuonna 1985.

Edesmenneet neuvostojohtajat voisivat olla kateellisia siitä, missä iässä nyt voi pyrkiä toisen suurvallan johtoon.

Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa olla tilanteesta tyytyväinen. Mutta käy se kello hänellekin. 71-vuotias Putin on vain kolme vuotta nuorempi kuin neuvostojohtaja Josif Stalin kuollessaan vuonna 1953.

Viriili seitsemänkymppinen: Donald Trump. Kuva: Win Mcnamee / AFP

New York Timesin ja Sienan yliopiston tutkimuksen mukaan 73 prosenttia äänestysikäisistä piti Bidenia liian vanhana toimiakseen kunnolla presidenttinä. Tätä mieltä oli 61 prosenttia niistä, jotka äänestivät Bidenia presidentiksi vuonna 2020. Trumpia piti liian vanhana tehtävään vain 42 prosenttia.

Tyyli ratkaisee. Biden miettii sanomisiaan pitkään ja puhuu yleensä hiljaa. Trumpilla on vain kaksi vaihdetta, raivo ja iva. Hänen erehdyksensä hukkuvat sanamyrskyyn.

Heiveröinen Biden liikkuu varovasti. Trump jyrää eteenpäin pelkällä painollaan.

Seitsemänkymppinen Putin seuraa Yhdysvaltain vaaleja vesi kielellä, mutta kello käy hänellekin. Kuva: Alexander Kazakov/Kremlin Pool / ZUMA

Yhdysvaltain korkein oikeus saattaa maanantaina antaa päätöksen, joka koskee Trumpin vaalikelpoisuutta Coloradon osavaltiossa. Siellä katsottiin, että ihmisiä kapinaan ja kongressitalon valtaukseen yllyttänyt Trump ei ole kelvollinen ehdolle.

Päätöksellä olisi laajempia seurauksia. On tosin ennakoitu, että se olisi Trumpille myönteinen.

Tiistaina esivaalit pidetään useissa osavaltioissa. Jos korkein oikeus ei tiputa Trumpia pelistä, hän todennäköisesti käytännössä varmistaa republikaanien ehdokkuuden tuolloin. Nikki Haley on toistaiseksi voittanut esivaalin vain pääkaupunki Washingtonissa, jota pidetään erikoistapauksena.

Joe Bidenin ehdokkuus on varma, jos hän ei vielä itse toisin päätä.

Kekkonen pudistelee päätään pilven päällä.

Juttua muokattu klo 11.56: Korjattu Valkoisen talon joutuneen oikaisemaan, että presidentti puhui Gazasta.

Source Link is.fi