Banner Before Header

Kommentti: Yhtä pelottaa lomautus syksyllä, toista loppuunpalaminen – koronavuodet jättivät meihin jälkensä

Joskus toimittajan työssä törmää tilanteeseen, jossa useampi ihminen peräkkäin puhuu toisistaan tietämättä täsmälleen samasta asiasta. Muutaman viime viikon aikana tämä aihe on ollut syksy ja lomautukset. Pelko siitä, että syksyllä ollaan jälleen tilanteessa, jossa talouden epävarmuus ajaa yritykset lomauttamaan ikään kuin varmuuden vuoksi.

– Todella moni meidän asiakkaistamme sanoo nyt pelkäävänsä, että syksyllä tulee lomautus. Ja sitten on yrittäjäasiakkaita, jotka eivät uskalla pitää lomaa, koska he käyttävän koko kesänsä sen miettimiseen, miten asiat saa syksyllä rullaamaan, sanoi tiistaina tapaamani ihminen.

En paljasta hänen nimeään, mutta työpaikkansa on sellainen, että ei ole mitään syytä epäillä hänen kertomaansa.

Muutamaa päivä aikaisemmin toinen henkilö oli puhunut siitä, miten omassa taloudessa olisi tarvetta tehdä isompia hankintoja, mutta hän aikoo odottaa syksyyn nähdäkseen, aletaanko työpaikalla puhua lomautuksen tarpeesta.

Oletan, että käytöksen taustalla ovat koronavuosien kokemukset. Silloin suuri osa taloudellisesti tavallisesti hyvin turvallisissa työpaikoissa olevista ihmisistä huomasi, että lomautus voi tulla varsin nopeasti ja kestää pitkään. Kokemus ei muutamassa vuodessa unohdu, ja se tekee ihmisistä varovaisia.

Tilastot näyttävät asiasta kahtalaista. Tilastokeskus julkaisi kesäkuun loppupuolella tietoja kuluttajien luottamuksesta, joka painui mittaushistorian pohjiin. Tämä tukee hyvin ihmisten puheita.

Mutta.

Sama tilastodata kertoo, että palkansaajien ja yrittäjien arvio työttömyyden tai lomautuksen uhasta omalla kohdallaan oli muuttumaton ja melko valoisa kesäkuussa.

Väitän silti, että puhetta lomautuksen pelosta on nyt niin paljon, ettei savua ilman tulta.

Lue myös: Kuluttajien luottamus mittaushistorian heikointa

Lue myös: Elintason putoaminen tänä vuonna on selvää – ”Askel taaksepäin”

Täsmälleen samana päivänä kuin Tilastokeskuksen data tuli julki myös Suomen Yrittäjien yrittäjägallup. Se näytti, että kolmannes yrittäjistä on pitänyt lomaa vuoden aikana enintään viikon. Vaikka lukema tuntuu hurjalta, se on silti parempi kuin keväällä 2020, jolloin enintään viikon loman pystyi pitämään 26 prosenttia yrittäjistä.

Sama yrittäjägallup näyttää, että 17 prosenttia yrittäjistä kokee olevansa jatkuvasti ylirasittunut tai lähellä loppuunpalamista. Vuosi sitten heitä oli 23 prosenttia.

Erinomainen tieto on, että entistä useampi yrittäjä hakee apua työssäjaksamiseen.

Lue myös: Uusimpien kriteerien mukaan työuupumuksella on 4 tyypillistä oiretta – koetko näitä?

On aivan selvää, että koronavuodet ovat laittaneet yrittäjät tiukille. Eikä kovin paljon helpompia aikoja ole tulossa, sillä inflaatio laukkaa, ja moni yritys miettii, miten kallistuneet energia- ja raaka-ainekulut saisi vietyä hintoihin.

Lue myös: Ja taas uusi ennätys – euro­alueen inflaatio kipusi 8,6 prosenttiin

Lue myös: Hurja inflaatio heitti purnatun työeläkeindeksin päälaelleen – eläkkeet nousemassa palkkoja enemmän

Lue myös: Kommentti: Korot eivät välttämättä nouse niin paljon kuin EKP haluaa uhoamisellaan uskotella

Jos kesä menee murehtiessa asiaa, ei ihme, että loppuunpalaminen on lähellä. Eri sosiaalisen median kanavissa on ollut nähtävissä, miten yrittäjät kertovat paniikkikohtauksistaan ja siitä, että pelottaa.

Voi kuulostaa rajulta, mutta sanon silti, että onneksi kertovat. Juuri tällaisia tabuja meidän pitäisi oppia rikkomaan.

Voi kuulostaa rajulta, mutta sanon silti, että onneksi kertovat.

Siinä, missä palkansaaja miettii syksyn lomautuksia, yrittäjä miettii, miten yrityksen saa pidettyä hengissä ja omat voimat riittävät.

Koronavuodet jättivät meidät tilaan, jossa taloudellinen epävarmuus tuli hyvin lähelle monia. Se vaikuttaa nyt meidän ajatteluumme ja käytökseemme.

Source Link is.fi