Kommentti: Yksi sähköposti saattoi käynnistää Suomen jääkiekossa hurjan valtataistelun – jopa työnseisaus mahdollinen

Suomalaisten jääkiekkopomojen sähköpostiin kolahti maanantaina 26. helmikuuta kello 16.41 poikkeuksellinen viesti.

Sen lähettäjä oli asianajotoimisto, jonka puoleen Suomen Jääkiekkoilijat ry (SJRY) oli kääntynyt.

Sähköpostin varsinainen sisältö löytyi liitetiedostosta: kymmenen sivua pitkä vaatimuskirje.

Pelaajayhdistys vaati välittömiä toimia suljetun SM-liigan avaamiseksi. SJRY:n mukaan Liiga on ”usealla perusteella kilpailuoikeuden vastainen”.

Kirje sisälsi neljä tiukkaa vaatimusta. Jos Liiga, liigaseurat ja Jääkiekkoliitto eivät suostu niihin 8. maaliskuuta kello 16 mennessä, Pelaajayhdistys aikoo ryhtyä ”kaikkiin tarpeellisiksi katsomiinsa oikeustoimiin”. Näihin lukeutuu muun muuassa toimenpidepyyntö Kilpailu- ja Kuluttajavirastolle (KKV).

Sisäpiirilähteiden mukaan SM-liiga, Jääkiekkoliitto ja liigaseurat eivät tule suostumaan vaatimuksiin. Edessä saattaa olla ennennäkemätön valtataistelu.

Ennakkotapauksia löytyy

Vaikka Pelaajayhdistyksellä näyttääkin olevan varsin vankat perusteet epäillä SM-liigan täyttävän jopa kartellin tunnusmerkit, ei ole millään tavalla varmaa, että KKV päättää asian tuosta vain SJRY:n toivomalla tavalla. Se tiedostetaan myös pelaajien leirissä.

Siitä huolimatta Pelaajayhdistys päätti ottaa kovat keinot käyttöön. Miksi? Palataan siihen tuonnempana.

Epäilyt määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön tukeutuvat muun muassa tuoreeseen EU-tuomioistuimen päätökseen, jossa jalkapallojärjestöjen katsottiin käyttäneen hallitsevaa asemaansa markkinoilla väärin.

Kuva Valencian ja Real Madridin ottelusta.

Muun muassa Real Madrid oli ajamassa jalkapallon Superliigaa. Fifa ja Uefa rikkoivat lakia tyrmätessään suurseurojen hankkeen, katsoi Euroopan unionin tuomioistuin. Kuva: Getty Images

Myös Suomesta löytyy ennakkotapaus, koripallon puolelta. Siitä muistutettiin Pelaajayhdistyksen vaatimuskirjeessäkin. KKV:n edeltäjä Kilpailuvirasto katsoi vuonna 1995 Koripalloliiton rikkoneen silloista kilpailunrajoituslain kieltoa määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä, koska SM-sarjaan nousemisen kriteerit eivät olleet riittävän selkeitä ja läpinäkyviä, eikä alemman sarjatason seuroilla ollut riittävästi aikaa valmistautua niiden täyttämiseen.

Kuulostaako tutulta nykyisen seurajääkiekon osalta? Kysykääpä vaikka Mestis-seurojen edustajilta.

Mestis-seurat koputtamassa samaan oveen

Taistelu ei rajoitu vain pelaajiin. Toiseksi ylimmällä sarjatasolla kytee kapina. Yle Urheilun tietojen mukaan useat Mestis-seurat ovat pöyristyneitä siitä, miten heitä on kohdeltu huippukiekon neuvottelukunnassa.

Mestis-seuroja edustava Sarjaseurat ry vetäytyi Pelaajayhdistyksen tavoin neuvottelukunnan alaisuuteen kaavailluista työryhmistä. Molemmat tahot katsoivat, ettei työryhmistä käsin ole mahdollisuutta vaikuttaa suomalaisen jääkiekon päätöksentekoon.

Liiga ja Jääkiekkoliitto kertoivat tämän jälkeen, että ”Mestiksen asiantuntemuksen työhön tuovat Mestiksen kilpailupäällikkö Pirkka Antila ja operatiivinen johtaja Taneli Maasalo”.

Tätä pidettiin useiden Mestis-seurojen keskuudessa irvokkaana vitsinä. Antilan ja Maasalon ei katsottu olevan oikeita henkilöitä edustamaan Mestis-seuroja. Erityisesti Antilan, Jääkiekkoliiton kilpailupäällikön, rooli heidän asioidensa edistäjänä herätti närää.

Kirjoitin tammikuussa, ennen SJRY:n vaatimuskirjettä, että pian joku taho koputtaa KKV:n oveen. Nyt näyttää siltä, että luvassa on useampia koputuksia. Ylen lähteiden mukaan KKV:n puoleen on kääntymässä Pelaajayhdistyksen lisäksi joukko Mestis-seuroja.

Mestis logo tuntematon kiekkoilija etu alalla.

Mestis-seurat ovat tuohtuneita Jääkiekkoliiton ja Liigan ratkaisusta. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Edessä jopa työnseisaus?

Jos – todennäköisesti kun – Kilpailu- ja kuluttajavirastolle tehdään toimenpidepyyntö, on edessä muutaman kuukauden kestävä selvitys. Sen jälkeen nähdään, ovatko SM-liiga, liigaseurat ja siinä sivussa myös Jääkiekkoliitto, toimineet kilpailulain vastaisesti.

Huomionarvoista on, että samaan aikaan Pelaajayhdistys ja Liiga neuvottelevat uudesta yleissopimuksesta. Nykyinen sopimus päättyy tänä keväänä.

Neuvottelut ovat lähteiden mukaan sujuneet tähän asti melko hyvin, mutta nyt pelkona on, että jompikumpi taho käyttää tulehtunutta tilannetta neuvotteluvalttina. Siinä tapauksessa edessä voisi olla pahimmillaan ensi syksynä jopa työnseisaus.

Ja tästä päästään edellä esittämääni polttavaan kysymykseen: miksi Pelaajayhdistys röyhistelee tällä tavalla ja uhkaa oikeustoimilla? Sitä ei moni näytä ymmärtävän.

Vastaus on yksinkertainen. Heidän pyrkimyksensä on maksimoida työpaikkojen määrä ja pelaajien vapaa liikkuvuus. Sen saavuttamiseksi Pelaajayhdistys on valmis vaikka oikeustaisteluun.

Suorasukainen toiminta on yllättänyt. Suomessa kun on totuttu aiemmin siihen, että Pelaajayhdistys ei ole ollut järin aktiivinen edunvalvoja. SJRY on – pitkälti omasta syystään – katsellut Jääkiekkoliiton ja SM-liigan linjauksia ulkokehältä.

Pelaajayhdistys on ollut tähän kevääseen asti muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pikkutekijä härmän jääkiekon päätöksenteossa. Asiat on usein päätetty heitä kuulematta.

Tukea NHL-tähdiltä

Vaikka iso osa SM-liigapelaajista ei tällä hetkellä kuulu Pelaajayhdistykseen, vaikuttaa siltä, että jääkiekkoilijat ottavat ammattiyhdistystoiminnan pikkuhiljaa Suomessakin tosissaan.

Kannustusta barrikadeille nousuun tulee myös Pohjois-Amerikan suunnasta. Suomalaiset NHL-tähdet ilmaisivat tukensa Pelaajayhdistyksen vaatimuksille.

Pelaajayhdistyksen ja Mestis-seurojen aktivoitumisella voi olla kauaskantoiset vaikutukset suomalaiseen jääkiekkoon. Vaikka edessä näyttää olevan pitkä valtataistelu, lopputulos on toivottavasti koko lajin tulevaisuuden kannalta positiivinen.

Monella tavalla paikalleen jähmettynyt valtalaji taisi kaivata juuri tällaista ravistelua.

Source Link yle.fi