Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_532d5880a25da2054f025f255221a82e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kongin­kankaan turma­paikalle ei rakennettu keski­kaidetta, vaikka tutkinta­lauta­kunta sitä suositteli – Uutisalue

Kongin­kankaan turma­paikalle ei rakennettu keski­kaidetta, vaikka tutkinta­lauta­kunta sitä suositteli

Äänekosken Konginkankaan sunnuntainen kuolinonnettomuus olisi saatettu välttää, mikäli onnettomuuspaikalle olisi rakennettu keskikaide.

Näin arvioi rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Kari Aaltio Sisä-Suomen poliisista. Hän perustaa arvionsa partiomiesten kertomuksiin ja havaintoihin autojen vaurioista.

– Voisin aika vahvasti arvioida, että myös tässä tapauksessa törmäyskulma keskikaiteeseen olisi ollut niin loiva, että se auto ei olisi mennyt vastaantulevien kaistoille, Aaltio sanoo IS:lle.

Lue lisää: Vakava onnettomuus Kongin­kankaalla: kaksi kuollut, neljä viety sairaalaan – tuhoisa bussi­turma tapahtui samassa paikassa 2004

Henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle, kun se ohitti edellään ajanutta rekkaa. Auto törmäsi vastaan tulleeseen autoon. Onnettomuudessa vaurioitui myös ohitettava rekka ja ohittaneen perässä ajanut henkilöauto, joka törmäsi rekkaan.

Kuolleet henkilöt olivat ohittaneessa autossa. Loukkaantuneista kolme oli vastaan tulleessa henkilöautossa ja yksi loukkaantunut ohittaneessa henkilöautossa. Loukkaantuneiden vammat ovat vakavia.

Yksi onnettomuudessa olleista autoista.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintalautakunta suositteli keskikaiteiden rakentamisten nopeuttamista jo 2004 Konginkankaan suuronnettomuuden jälkeen. Tutkintalautakunnan mukaan keskikaide olisi todennäköisesti estänyt tuolloinkin onnettomuuden synnyn.

Sunnuntain kuolinonnettomuus tapahtui tismalleen samassa rinteessä kuin 2004 maaliskuun suuronnettomuus, jossa kuoli 23 ihmistä ja 14 loukkaantui.

Onko siis aiheellista kysyä, olisiko keskikaiteen voinut rakentaa suositusten mukaisesti?

– Se on ihan perusteltu kysymys. Ja kun otetaan huomioon, minkälaiset rakennustyömaat valtatie 4:lla on lähiaikoina ollut.

– Se on tien ylläpitäjän velvollisuus pitää tie liikennöitävässä kunnossa, Aaltio sanoo.

Äänekosken Konginkankaalla sattui tämä tuhoisa kuorma-auton ja linja-auton onnettomuus maaliskuussa 2004. Lähes samassa paikassa rysähti sunnuntaina.

Hän korostaa, että Onnettomuustutkintakeskus tekee huolellisia ja tarkkaan pureskeltuja raportteja sekä suosituksia, jotta pahoilta onnettomuuksilta vältyttäisiin jatkossa.

– Kyllä niillä pitäisi jonkinlainen painoarvo olla. Ne suositukset eivät ole millään lailla mututuntumaa. Jokaiseen voidaan antaa perusteltu vastaus, minkä takia jokin suositus on annettu, Aaltio kertoo.

Tutkintalautakunnan mukaan myös valaistus olisi todennäköisesti estänyt onnettomuuden vuonna 2004. Aaltiolla ei ollut toistaiseksi tietoa siitä, onko onnettomuuspaikalle sittemmin rakennettu valaistusta.

Sunnuntain onnettomuutta tutkitaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemantuottamuksena. Lisäksi suoritetaan kuolemansyyn selvittäminen.

Source Link is.fi